DISTRIBUIE PE

RAPORTUL NONFINANCIAR ANUAL AFERENT ANULUI 2020 in acord cu Ordinul 3456/2018

RAPORTUL NONFINANCIAR ANUAL AFERENT ANULUI 2020 in acord cu Ordinul 3456/2018

Citește în continuare

Citește în continuare

1 GRUPUL SOCIETE GENERALE

1.1 ISTORIA GRUPULUI

Societe Generale a fost instituita prin decret imperial semnat de catre Napoleon al III-lea la 4 Mai 1864. A fost infiintata de catre un grup de industriasi, producatori si finantatori cu scopul de a „sprijini si dezvolta comertul si industria in Franta”. Chiar si in anul de infiintare, banca a gasit timp sa isi deschida prima sucursalala Bordeaux; prima veriga a unui lant national care va creste continuu pentru a acoperi toata Franta. Banca a deschis prima sucursala din Paris, aproape de bursa de capital, in 1865. Cinci ani mai tarziu, Societe Generale va avea 15 sucursale la Paris si 32 in toata tara. Prima filiala internationala a fost deschisa la Londra in anul 1871.

1.2 EVOLUTIA PE SCURT:

 

 

1.3 ISTORIA SI SEMNIFICATIA LOGO-ULUI

De la primele monograme la patratul rosu si negru, identitatea vizuala a Societe Generale a evoluat de-a lungul timpului ca raspuns la cerintele in continua schimbare in ceea ce priveste comunicarea si vizibilitatea.

Monograma „SG” si-a facut aparitia la sfarsitul secolului XIX sub forma de mozaic de perete sau sub forma de litere intretesute. Conceptul de „LOGO” a ramas nedezvoltat pana la primul razboi mondial iar utilizarea unei stampile era obiceiul companiilor industriale care trebuiau sa aleaga un semn prin care sa fie recunoscute vizual de catre consumatori.

Patratul evoca soliditate, rezistenta si rigurozitate, in timp ce contrastul de culoare indica relatia echilibrata dintre banca si clientii sai. Culoare rosie reprezinta Pasiune si Emotie, culoarea neagra Solemnitate si Seriozitate iar culoarea alba reprezinta Deschidere.

1.4 DESCRIEREA ACTIVITATII

Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiar-bancare. Bazat pe un model bancar universal diversificat, Grupul combina soliditatea financiara cu o strategie de crestere durabila, isi propune sa fie un punct de referinta in relatiile bancare, recunoscut pe pietele pe care acesta actioneaza, aproape de clienti, in special pentru calitatea si angajamentul echipelor sale de profesionisti.

Societe Generale a jucat un rol vital in economia mondiala in cei 150 de ani de activitate. Avand mai mult de 148.000 de angajati, cu sedii in 76 de tari, deserveste 32 de milioane de clienti in intreaga lume in activitati zilnice.

Echipele Societe Generale ofera consultanta si servicii pentru clienti individuali, companii si institutii in trei domenii de baza:

  • Retail Bancar in Franta: Prin reteaua de sucursale Societe Generale, Credit du Nord si Boursorama, oferind o gama completa de servicii financiare multichannel bazandu-se pe avantajul inovatiei digitale.
  • Retail Bancar international: Servicii financiare si de asigurari, cu o prezenta in economiile emergente si marile linii de business specializate.
  • Solutii bancare globale corporate si de investitii: Private banking, servicii de gestionare a activelor si de valori mobiliare, cu expertiza recunoscuta, rateing-uri internationale de top si solutii integrate.

2 SG GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A.

2.1 DESCRIEREA

Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A. (SG GSC) a fost fondata in 2011 sub denumirea de Societe Generale EUROPEAN BUSINESS SERVICES S.A. (SG EBS), ca centru de servicii pentru grupul Societe Generale. Compania ofera servicii profesionale de inalta calitate, in diverse domenii de activitate pentru entitatile Grupului din intreaga lume.

Activitatea Societe Genereale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A. a crescut substantial in ultimii ani, de la un singur SSC specializat in domeniul Financiar in 2011, compania s-a tranformat intr-un centru complex ce ofera o gama extinsa de servicii.

In 2012, a fost deschis si SSC HR pentru a completa portofoliul de servicii ale companiei cu domeniul resurselor umane. In 2015, lansarea SSC IT a ajutat grupul sa isi extinda operatiunile IT in Europa de Est. Nu numai ca a sustinut cresterea activitatii in cadrul grupului Societe Genereale GLOBAL SOLUTION CENTRE, dar a si contribuit la marirea portofoliului de servicii oferite.

In Noiembrie 2020, Societe Generale EUROPEAN BUSINESS SERVICES S.A. (SG EBS) a devenit Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A. (SG GSC).

Acum, Societe Genereale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A. este un centru de servicii pentru numeroase entitati ale Grupului, deservind 35 de tari pentru toate liniile de business majore ale Societe Generale. Societe Generale se bazeaza din ce in ce mai mult pe centrele sale de servicii, acest lucru facand parte din strategia de transformare a Grupului la nivel mondial.

2.2 VALORILE COMPANIEI

  • SPIRIT DE ECHIPA: „In lumea noatra in continua schimbare, clientii nostri isi doresc o banca care s-a dovedit a fi un partener responsabil, de incredere si agil. Ca echipa, le satisfacem nevoile cu abordarea noastra imbunatatita de diversele expertize si cunostinte ale tuturor. Dorim sa devenim si mai mult banca centrata pe relatie si sa colaboram cu clientii nostri in modul in care dorim sa lucram unul cu altul: ascultand, construind impreuna, evaluand contributiile si sa fim uniti atat in succesele noastre cat si in dificultatile noastre.”
  • INOVATIE: „Ne straduim sa imbunatatim in mod constant experienta clientilor nostri, lucrand impreuna pentru a ne adapta solutiile, practicile si relatiile la cerintele de maine, in special prin valorificarea inovatiei tehnologice. Credincios spiritului nostru antreprenorial, ne schimbam modul de lucru prin promovarea partajarii, experimentarea si gandirea din cutie. De asemenea, invatam de la succese si esecuri.”
  • RESPONSABILITATE: „In calitate de bancheri, contribuim la dezvoltarea economica, sociala si durabila a mediului in economiile in care ne desfasuram activitatea. Vrem sa-i ajutam pe clientii nostri sa isi indeplineasca potentialul proiectelor, acordand atentie la riscuri sub toate aspectele. Responsabilitatea noastra si codul etic implica satisfacerea rapida a nevoilor clientilor nostri, pastrand in acelasi timp interesul pe termen lung al tuturor partilor interesate si respectand cu strictete regulile profesiei noastre. Responsabilitatea noastra poate fi vazuta si in curajul nostru de a raspunde pentru actiunile si deciziile noastre si de a ne exprima opiniile noastre in mod transparent. In cele din urma, inseamna sa acordam la fel de multa importanta modului in care obtinem rezultate ca si rezultatelor in sine.”
  • ANGAJAMENT: „Angajamentul nostru provine din satisfactia continua a clientilor nostri si de mandria pe care o avem in profesia noastra si a grupului nostru. Impreuna, ne straduim zilnic sa facem o diferenta care sa contribuie la reusita atat a proiectelor clientilor, cat si a noastra. Promovam implicare si realizare profesionala pentru toti. Incurajam relatii bazate pe incredere si respect reciproc, atat in interiorul cat si in afara bancii.”

2.3 STRATEGIA SG GSC PENTRU 2021

 

 

2.4 FOCUS PENTRU 2021-2025

 

 

2.5 STRUCTURA COMPANIEI

 

 

 

2.5.1 FUNCTIILE SUPORT

Aceasta divizie ofera, prin departamente bine definite, suport functional in diverse aspecte ale activitatilor de grup principale: COO, HR CORP, FIN CORP, Audit Intern, Nivelul 2 Control, Transformation Office

2.5.1.1 COO

Aria COO include departamente cheie in desfasurarea optima a activitatii companiei, cum ar fi:

Departamentul Achizitii si Administrativ acorda suport activ desfasurarii in bune conditii a activitatii companiei, fiind responsabil de gestionarea activitatilor de suport pentru colegii care calatoresc si gestionarea aplicatiilor de calatorie, desfasurarea de licitatii si selectii de furnizori interni si internationali pentru toate departamentele noastre, procesarea si urmarirea comenzilor de produse/servicii catre furnizori si relatia cu acestia, administrarea si urmarirea contractelor cu furnizorii de produse/servicii.

Departamentul Real Estate de ocupa cu proiecte de dezvoltare imobiliara si extindere/modificare spatii de lucru, suport pentru mutarile angajatilor in spatiile SG GSC, activitatile de receptie vizitatori si office management (sali de meeting, protocol, evenimente interne, office supply), administrarea si intretinerea spatiilor noastre (curatenie, reparatii, verificari periodice la instalatiile de aer conditionat/electrice), administrarea parcului auto si a locurilor de parcare.

Departamentul de Asset Management este responsabil cu inregistrarea, inventarierea si monitorizarea stocurilor de mijloace fixe si obiecte de inventar si intocmirea rapoartelor aferente administrarii de mijloace fixe si obiecte de inventar.

Activitatea Departamentului de Control Intern se bazeaza pe o practica de afaceri solida, care impune eficienta. Acest departament ne sustine pentru a ne atinge obiectivele in concordanta cu politicile, procedurile, practicile si structurile organizatorice implementate, asigurand:

  • Analiza si evaluarea riscurilor la care se expune compania noastra;
  • Implementarea unui mediu de control intern adecvat care sa ajute compania in gestionarea si minimizarea riscurilor;
  • Dezvoltarea, mentinerea si implementarea unei strategii de continuitate a activitatii si de gestiune a situatiilor de criza;
  • Implemenentarea politicilor de conformitate in concordanta cu regulile Grupului;
  • Implementarea tuturor masurilor necesare in vederea conformarii cu legislatia privind protectia datelor cu caracter personal;
  • Monitorizarea si implementarea unui cadru de actiuni si masuri menite sa protejeze compania de riscuri privind securitarea informatiei si securitatea fizica;
  • Instruirea tuturor oamenilor din companie cu privire la gestionarea riscurilor, conformitate, protectia datelor, securitate informatica si continuitatea activitatii.

Departamentul Legal creeaza, verifica si revizuieste contractele cu furnizorii, asigurandu-se ca prevederile legale, dar si politicile companiei sunt respectate, ofera asistenta legala in ceea ce priveste aplicarea dreptului muncii, dreptului societar, dreptului civil si a altor ramuri de drept ce intereseaza compania, furnizeaza consultanta departamentului de HR in ceea ce priveste spetele de dreptul muncii sau de dreptul securitatii sociale, urmareste modificarile legislative pentru a se asigura ca SG GSC respecta ultimele acte normative publicate, informeaza managerii asupra ultimelor noutati in materie legislativa care ar putea fi de interes, revizuieste documentele interne ale companiei, precum politicile sau regulamentele interne. De asemenea, furnizeaza consultanta in ceea ce priveste riscurile pe care compania le-ar putea intampina prin incheirea anumitor contracte si ofera solutii alternative care prezinta riscuri minime.

Departamentul de Comunicare are ca obiectiv construirea unei imagini puternice, consistente si coerente a companiei noastre si, in acelasi timp, aliniate brandului Societe Generale. Comunicarea Corporate implica:

  • Promovarea brandului si protejarea reputatiei companiei;
  • Comunicare interna: mesaje interne, promovarea proiectelor interne;
  • Comunicare externa: dezvoltarea de campanii publicitare si de imagine, articole, parteneriate, social media;
  • Responsabilitate sociala corporativa, oportunitati de voluntariat;
  • Evenimente Corporate.

Departamentul Securitate si Sanatate in Munca are trei arii de activitate: siguranta, sanatate si gestionarea deseurilor.

  • Activitatea de siguranta presupune:
  • Identificarea si evaluarea riscurilor la locul de munca, stabilirea si implementarea masurilor privind eliminarea sau diminuarea acestora;
  • Stabilirea tematicilor anuale de instruire SSM & SU;
  • Instruirea specifica SSM & SU la angajare si periodic (administrarea fiselor individuale de instruire);
  • Inregistrarea, comunicarea si cercetarea incidentelor si accidentelor de munca;
  • Stabilirea si implementarea masurilor de prim ajutor (pregatirea responsabililor pentru acordarea primului ajutor, verificarea si dotarea truselor de prim ajutor, stabilirea responsabilitatilor prin proceduri specifice);
  • Stabilirea si implementarea masurilor pentru situatii de urgenta (pregatirea responsabililor pentru evacuarea oamenilor, stabilirea responsabilitatilor prin proceduri specifice);
  • Organizarea trimestriala a Comitetelor de Securitate si Sanatate in Munca.
  • Pe partea de sanatate, departamentul se ocupa cu:
  • Programarea pentru controlul medical la angajare si periodic, monitorizarea implementarii recomandarilor medicale din fisele de aptitudine;
  • Monitorizarea serviciilor medicale preventive (sugestii, reclamatii din partea echipei);
  • Promovarea sanatatii la locul de munca (masaj la birou, ergonomie, « Well-being »);
  • Monitorizarea conditiilor mediului de lucru (temperatura, umiditate, luminozitate, calitatea aerului);
  • Evaluarea conditiilor de munca prin medicina muncii a femeilor insarcinate;
  • Persoana de contact pentru Asigurarea de Viata de Grup.
  • In ceea ce priveste gestionarea deseurilor, departamentul se ocupa cu:
  • Monitorizarea si inregistrarea cantitatilor de deseuri generate;
  • Raportarea anuala catre autoritatile locale

2.5.1.2 FINANCE CORPORATE

Departamentul Finance Corporate este o divizie de asistenta corporativa responsabila cu planificarea, evidenta si raportarea asupra resurselor financiare si ale indicatorilor derivati ai Centrului de Servicii. Misiunea sa cu privire la procesul de asistenta decizionala este sa furnizeze, la fiecare nivel de interes, informatii relevante cu privire la performantele financiare anterioare, actuale si viitoare. Asigurandu-se ca resursele financiare sunt gestionate profesional si adecvat, cu o monitorizare atenta a nivelului costurilor. Asigurarea respectarii cerintelor legale locale in materie fiscala; Strategia utilizarii optime a resurselor cu accent pe optimizarea si oportunitatile de dezvoltare

Departamentul Finance Corporate acopera urmatoarele domenii:

Control

  • Raportare lunara
  • Prognoze trimestriale
  • Bugetare anuala
  • Structura costurilor
  • Alocarea costurilor
  • Mediul de control
  • Cazuri de afaceri Sims

Contabilitate

  • Supravegherea inchiderii conturilor
  • Calculul angajamentului
  • Tratamentul contabil de salarizare
  • Tratament factura si TE
  • Facturare client
  • Raportare de grup
  • Raportare catre autoritati
  • Reconcilieri bancare

Trezorerie

  • Plata facturilor
  • Plata T&E
  • Colectarea clientilor
  • Tranzactionare FX
  • Gestionarea fluxului de numerar

2.5.1.3 NIVELUL 2 DE CONTROL

Echipa Level 2 Control este o functie de control permanent si face parte din linia a doua de aparare a Grupului. Efectueaza periodic misiuni de control de nivel 2 pentru toate entitatile si structurile Grupului. Principala activitate este revizuirea controalelor de nivel 1 – controale operationale si manageriale – din punct de vedere al acoperirii riscurilor, prin verificarea procedurilor de control, a formalizarii controalelor si a efectuarii acestora, atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ. Activitatea echipei acopera toate cele 3 arii de control intern ale Grupului: Financiar (contabilitate si raportari reglementare), Risc (inclusiv risc IT) si Conformitate.

2.5.1.4 TRANSFORMATION

Acopera toate liniile de afaceri SG GSC si este responsabil pentru dezvoltarea inovatiei interne si de sustinerea a stari de spirit „status quo” pentru intreaga echipa SG GSC, crearea de noi cunostinte relevante si in timp util legate de inovatie pentru angajatii SG GSC, consolidarea relatiilor SG GSC cu ecosistemul inovarii, ruleaza comunitati inter-comerciale care acopera diversele noastre linii de afaceri, promoveaza noi metode de lucru.

2.5.1.5 HR CORPORATE

In sprijinul valorilor companiei noastre, departamentul de resurse umane implementeaza cele mai bune practici de resurse umane pentru a recruta si pastra personal cu inalta calificare, pentru a facilita relatiile pozitive cu angajatii, pentru a imbunatati abilitatile personalului, performanta si satisfactia locului de munca, crearea competitiva beneficii si programe de compensare. Prin toate initiativele noastre contribuim la cresterea eficacitatii organizationale.

Lucram impreuna cu liniile de afaceri in spiritul imbunatatirii continue pentru a face din SG GSC cel mai bun loc de munca.

2.5.2 IT

Misiunea diviziei IT este de a contribui la transformarea Grupului Societe Generale prin propunerea de servicii IT de inalta calitate impreuna cu modele de operare inovatoare, fiind, in acelasi timp, parte din echipa centrala.

Echipele noastre sunt impartite in 4 departamente :

  • BSC – evolutia solutiilor aplicative IT pentru toate activitatile SG GSC cat si pentru clienti;
  • ITEC – departamentul Bancii de Investitii a Societe Generale, alias GBIS Global Banking si Solutii de Investitii;
  • ITIM – Banca de Retail cu activitati in Franta, in special BDDF si Credit du Nord;
  • GTS – departament responsabil de infrastructura Societe Generale, de mesagerie, de retele, de servere, de centre de date si de Cloud.

Serviciile diviziei acopera intreg spectrul de activitati IT, de la dezvoltarea de software, analiza de afaceri, asigurarea calitatii la suportul aplicatiilor. De asemenea, suntem din ce in ce mai implicati in zona de securitate a Grupului cu ajutorul propriului hub-ului de securitate IT.

2.5.3 HRCO

Centrul de Servicii de Resurse Umane (SSC HR) al Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A., lansat in 2012, furnizeaza servicii de resurse umane pentru entitati SG din tarile EMEA (in special Franta, Romania, Elvetia si Luxemburg) si unele HR specifice, la nivel global.

Activitatea echipei consta in furnizarea a cinci procese principale: asistenta in centrul de contact, organizarea e-training-urilor, gestionarea datelor, recrutare si HRIS si raportare.

Contact Center ofera asistenta HR de nivel 1 si asistenta tehnica pentru aplicatii de resurse umane in mai multe limbi (romana, engleza, franceza, ceha si rusa) pentru clientii din intreaga lume.

Folosind un instrument unic IT, echipele de instruire gestioneaza procesele globale standard (organizarea de instruire in clasa si distribuirea e-learning) si catalogul de instruire al grupului SG.

Activitatile de gestionare a datelor sunt in principal administrarea fortei de munca, gestionarea timpului si absentei si serviciile legate de salarizare.

Echipa de recrutare desfasoara atat activitati de recrutare interna, cat si externa: gestionarea postarii posturilor, aprovizionarea CV-urilor, pregatirea listelor scurte.

HRIS & Reporting, ofera suport IS Level 2 pentru aplicatii de resurse umane, raportare de resurse umane si dezvoltari tactice.

2.5.4 DFIN

Centrul de servicii Financiare al Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE, lansat in 2011, ofera suport pentru mai mult de 300 de entitati client, prin furnizarea urmatoarelor servicii:

  • Contabilitate si raportare financiara (raportare de Grup in standardul IFRS, raportari legale si de reglementare, la care se adauga la activitatile permanente de supraveghere si setul mijloacelor de controale aferente);
  • Accounts Payables si Travel & Expenses, care se desfaaoara cu echipe specializate in optimizarea tuturor activitatilor de tip ”procure to pay”.

2.5.5 BAU

Departamentul BAU (Business Advisory Unit) supravegheaza activitatile de consultanta in afaceri pentru servicii de Retail si financiar si livrarea de activitati GBSU/REG (Managementul proiectelor de reglementare), Managementul contractelor (CM).

Consultanta pentru afaceri contribuie la:

  • Strategia de vanzare pe BU/SU la nivel de retea;
  • Crearea, personalizarea si promovarea ofertelor de produse si servicii existente si noi pentru BU/SU;
  • Definirea cadrului de vanzari si guvernanta vanzarilor la nivelul retelei;
  • Implementarea unui instrument CRM;
  • Livrarea in SLA-urile convenite a activitatilor de gestionare a proiectelor si a contractelor de reglementare.

2.5.6 CPLE

Divizia de conformitate asigura:

  • respectarea legilor, regulilor si principiilor etice specifice activitatilor bancare si serviciilor de investitii intreprinse de Grup, precum si respectarea regulilor personale de buna conduita si etica ale membrilor personalului;
  • sensibilizarea si instruirea tuturor jucatorilor in prevenirea neconformitatii si a riscurilor reputationale.

Mai mult, pentru a se asigura ca fiecare persoana este la curent cu reglementarile aplicabile domeniului sau de activitate, CPLE a infiintat un program de instruire obligatoriu menit sa consolideze cultura de conformitate a tuturor angajatilor pe teme cheie pentru Grup.

Activitati principale:

  • Anti spalare de bani (AML)
  • Inteligenta financiara
  • Indrumari operationale de reglementare
  • Supravegherea AML
  • Cunoasteti-va clientul (KYC): Supravegherea KYC
  • Embargo (EMB)
  • Gestionarea alertelor de nivel 2 Embargo
  • Supravegherea Embargo
  • Embargo de asigurare a calitatii
  • Managementul proiectelor privind centralizarea alertelor de nivel 2 Embargo
  • Biroul digital si de transformare (DTO):
  • Activitati ale biroului de gestionare a datelor (proiectarea datelor, calitatea datelor, Programul referential de conformitate – CORAL)
  • Evaluarea riscului de conformitate (COMPASS): date despre busola, monitorizare BI
  • Programul CARMA
  • Activitati de management de proiect: Programul de transformare KYC
  • Programul La Fayette: coordonarea auditurilor externe

2.6 CADRUL NORMATIV LEGAL PENTRU ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA SOCIETE GENERALE GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A.

Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A. face parte din Groupe Societe Generale si, in calitate de persoana juridica romana, respecta reglementarile emise pe teritoriul Romaniei.

Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A. este o societate comerciala si opereaza in conformitate cu legislatia privind societatile comerciale, precum si cu prevederile actului constitutiv si ale documentelor normative interne.

Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A. poate desfasura activitatile indicate in actul constitutiv.

2.7 CADRU NORMATIV INTERN PENTRU ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA SOCIETE GENERALE GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A.

Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A. isi desfasoara activitatea pe baza propriilor sale documente normative interne, structurate dupa cum urmeaza:

  • Actul constitutiv, aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor SG GSC;
  • Politici, proceduri transversale si specifice – documente normative aprobate de directorul general/sefii SSC, manageri sau lideri de echipa, care stabilesc cadrul general de reglementare pentru fiecare activitate sau domeniu al companiei, emise la aplicarea normelor interne sau care prezinta modul de organizare si functionare a structura sau activitatea companiei;
  • Instructiuni de lucru – documente normative aprobate de manageri sau lideri de echipa si eliberate la aplicarea unei norme sau directive, care include precizii concrete, practice, referitoare la toate produsele si serviciile furnizate clientilor sau la activitatea interna a companiei.

2.7.1 DIRECTII ALE CADRULUI NORMATIV INTERN

 

2.7.1.1 POLITICILE DE PERSONAL SI RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI

 

2.7.1.1.1 NEDISCRIMINAREA SI ASIGURAREA EGALITATII DE SANSE INTRE SALARIATII SG GSC

SG GSC promoveaza nediscriminarea in randul angajatilor sai, precum si promovarea egalitatii de sanse intre femei si barbati

SG GSC urmareste sa inlature orice forme de discriminare si sa asigure conditii de munca egale pentru toti salariatii sai.

In acest sens, SG GSC a introdus in Regulamentul intern capitolul II, intitulat „RESPECTAREA PRINCIPIULUI NEDISCRIMINARII SI AL ELIMINARII ORICAREI FORME DE INCALCARE A DEMNITATII SI EGALITATEA DE SANSE SI TRATAMENT INTRE FEMEI SI BARBATI” in care sunt reglementate principiile care guverneaza relatiile dintre SG GSC si angajatii sai.

In SG GSC este interzisa orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, discriminare prin asociere, hartuire sau fapta de victimizare, bazata pe criteriul de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare cu HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata sau orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea sau inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.

In cadrul SG GSC este interzisa concedierea salariatilor pe criterii de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata.

2.7.1.1.2 FAVORIZAREA SALARIATILOR SG GSC LA CREAREA DE NOI POSTURI/POSTURI VACANTE

SG GSC ofera prioritate angajatilor SG GSC la posturile nou-create/posturile vacante in detrimentul persoanelor externe, daca salariatii indeplinesc conditiile cautate pentru acele posturi.

In acest fel, SG GSC promoveaza pastrarea relatiilor de munca pe perioade de lunga durata. Asadar, SG GSC a stabilit ca locurile de munca nou-create sau locurile de munca vacante, cu exceptia pozitiilor de director, a pozitiilor cheie sau de top management, vor fi propuse in primul rand angajatilor SG GSC. Recrutarea externa poate sa inceapa in acelasi timp cu cea interna, insa candidaturile interne vor avea prioritate in conditiile in care sunt dovedite competentele si profilul solicitat in cererea de creare a pozitiei.

2.7.1.1.3 EVITAREA CONFLICTULUI DE INTERESE INTRE ANGAJATII RUDE

SG GSC a implementat anumite reguli care urmaresc evitarea conflictului de interese intre angajatii rude (parintii, sotul/sotia, copiii si sotii acestora, fratii si sotii lor) si pentru o mai buna continuare a raporturilor de munca intr-un mediu armonios si demn.

Ca atare, SG GSC permite angajarea rudelor personalului deja angajat in SG GSC si care au calificarea necesara pentru operatiunile normale ale SG GSC. Deciziile de angajare se vor baza pe criterii obiective, incluzand cerintele SG GSC, pe calificarile solicitantului si pe experienta profesionala etc. In sensul acestei politici, termenul de „rude” include parintii, sotul/sotia, copiii si sotii acestora, fratii si sotii lor.

Poate aparea un conflict de interese fie in momentul angajarii, fie in orice moment pe perioada relatiei de munca. Angajatii sunt obligati sa comunice catre HR BP dedicat, imediat dupa ce au luat cunostinta de aceasta, oricare dintre situatiile de mai sus, iar SG GSC, in conformitate cu acest articol si politica de recrutare si angajare, va lua masurile corespunzatoare care vor fi considerate necesare pentru a gestiona conflictul de interese.

Angajarea unei rude a unui salariat va fi reglementata, in principal, de termenii si conditiile de mai jos:

  • Persoanele inrudite pot fi angajate sau lucra in acelasi departament sau SSC cu conditia sa nu existe nicio interactiune/dependenta operationala sau functionala intre ele;
  • Persoanele inrudite nu trebuie sa fie subordonate una alteia;
  • Angajatul nu va interveni, influenta sau intra in discutii cu privire la orice probleme legate de angajare, promovare, compensare, evaluarea performantelor sau alte decizii esentiale in ceea ce priveste incadrarea in munca a rudelor lor.

Aceeasi termeni si conditii sunt aplicabili in cazul oricarei mobilitati interne care poate genera conflict de interese avand la baza legatura de rudenie.

2.7.1.1.4 CURSURI DE FORMARE

SG GSC ofera angajatilor posibilitatea de a urma cursuri de formare profesionala platite de SG GSC, dorind sa ofere salariatilor sansa de a se perfectiona in postul pe care sunt angajati.

In acest sens, SG GSC se asigura ca fiecare contract de munca poate contine o clauza de formare, in cazul in care persoana participa la un curs de formare al carui cost este suportat de catre SG GSC. Clauza de formare poate fi inclusa si intr-un act aditional la contractul de munca sau in oferta de angajare daca acest aspect este cunoscut la momentul respectiv.

Formarea profesionala se realizeaza cu respectarea urmatoarelor drepturi si obligatii ale salariatilor:

  • de a participa la orice formare profesionala (cursuri, seminarii, schimburi de bune practici, asa cum sunt stabilite prin planul de formare SG GSC, actualizarea cunostintelor si dezvoltarea carierei);
  • costurile acestor programe pot fi suportate in totalitate sau partial de catre angajator, formarea fiind mentionata in formularul de formare individuala a angajatului;
  • pe durata programului de formare, angajatul va beneficia de toate drepturile salariale si de vechimea in munca;
  • angajatii care au participat la formare, in conformitate cu clauzele de mai sus, nu pot lua initiativa de a pune capat relatiei de munca, prin demisie, decat in conformitate cu clauzele din actul aditional la contractul de munca;
  • in cazul in care salariatul are initiativa incetarii relatiei de munca, acest lucru va determina obligatia a suporta cheltuielile de formare si de a le restitui SG GSC in termenii si conditiile stabilite prin actul aditional la contractul de munca;
  • obligatia de restituire a sumelor aferente formarii se aplica si in cazul angajatilor care au fost concediati pe motiv disciplinar sau in caz de mai mult de 30 zile de arest preventiv sau in caz de condamnare definitiva pentru o infractiune legatura de munca lor sau in cazul in care instanta de judecata sau un corp profesional le-a suspendat dreptul de a-si exercita profesia.
2.7.1.1.5 PROGRAM DE LUCRU FLEXIBIL SI ZILE/ORE LIBERE

SG GSC ofera salariatilor sai o distributie inegala a programului de lucru, precum si acordarea de zile/ore libere in perioadele in care activitatea sa este mai redusa.

In plus, SG GSC acorda si un program flexibil pentru a-i ajuta sa-si gestioneze echilibrul dintre viata profesionala si cea personala.

2.7.1.1.6 MUNCA ON-CALL

SG GSC ofera angajatilor posibilitatea de a lucra in regim de munca on-call, respectiv de a fi la dispozitia SG GSC 24 ore/7 zile, insa cu acordarea unui spor in cuantum de 10%/ora care se va adauga la salariul de baza brut pentru fiecare ora.

Prin munca on-call se intelege :

  • Fie ca salariatul trebuie sa fie disponibil la sediul angajatorului in afara programului normal de lucru pentru orice situatii care ar putea interveni si care privesc atributiile sale de serviciu, caz in care timpul petrecut la sediul angajatorului este considerat timp de lucru efectiv, astfel ca va trebui remunerat conform unei munci suplimentare;
  • Fie ca salariatul ramane la domiciliul sau, insa este disponibil sa raspunda nevoilor angajatorului si/sau ale clientului, in orice moment, si sa le rezolve conform atributiilor sale de serviciu (ca si cand s-ar afla la sediul angajatorului), caz in care se considera timp efectiv de lucru doar cel in care salariatul a intervenit pentru solutionarea unei probleme, conform pontajului realizat de salariatul in cauza.
2.7.1.1.7 MUNCA LA DOMICILIU/RESEDINTA SI TELEMUNCA

SG GSC ofera angajatilor posibilitatea de a lucra in regim de munca la domiciliu/resedinta si/sau in regim de telemunca. In cazul prestarii muncii de la domiciliu sau resedinta, se va incheia un act aditional la contractul de munca sau, daca este stabilit de la inceputul colaborarii cu SG GSC, acest tip de munca va fi prevazut expres in contractul individual de munca.

2.7.1.1.8 MUNCA IN AFARA SEDIULUI PRINCIPAL SI A SEDIILOR SECUNDARE

SG GSC le poate oferi angajatilor facultatea de a-si desfasura munca in afara sediului sau principal sau a sediilor sale secundare.

In acest sens, SG GSC a implementat art. 28, alin. 1 din Regulamentul intern:

„SG GSC poate propune viitorilor salariati sau salariatilor stabilirea locului de munca in afara sediului principal sau a sediilor secundare ale acesteia, respectiv poate propune acestora sa isi desfasoare activitatea din birouri de lucru amplasate in alte spatii decat sediul principal sau sediile secundare ale angajatorului”.

2.7.1.1.9 CONCEDIUL DE ACOMODARE

SG GSC acorda salariatilor concediul de acomodare, conform legii, in situatia adoptarii unui copil.

In acest sens, dispune art. 31, alin. 1 din Regulamentul intern:

„La cererea angajatilor, SG GSC va oferi concediu de acomodare cu o durata de pana la 1 an de zile, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei”.

2.7.1.1.10 ACORDAREA UNUI AVANS DIN SALARIU

In scopul de crea un mediu prielnic si de a ajuta salariatii care isi doresc salariul inainte de data stabilita pentru primirea lui, SG GSC poate acorda un avans de pana la 50% din salariu.

Potrivit art. 33, alin. 4 din Regulamentul intern:

„Angajatii pot solicita un avans pe salariu in valoare de maximum 50% din salariul lunar net. Cererea va fi adresata de catre salariat direct catre Data Management. Plata avansului se face numai dupa aprobarea HR BP-ului dedicat salariatului respectiv. Cererea va fi adresata in scris (pe email), iar plata se va face dupa ce cererea a fost aprobata, in zilele de avans stabilite cu furnizorul de salariu. Avansul trebuie sa se faca cu o justificare intemeiata si nu va fi posibil de acordat pentru mai mult de 3 luni succesiv si/sau in cazul angajatului aflat in perioada de proba, preaviz sau implicat in proces de cercetare disciplinara sau plan de imbunatatire a performantei (PIP) sau in timpul preavizului de orice tip. “

2.7.1.1.11 REVIZUIRI SALARIALE

SG GSC efectueaza o data pe an revizuiri salariale in functie de performantele salariatilor si a bugetului alocat.

In acest sens, a introdus art. 34, alin. 1 din Regulamentul intern:

„Revizuirile salariale la nivel de SG GSC vor fi efectuate o data pe an, ca parte a Revizuirii salariale anuale pentru compensare, in functie de bugetul alocat si de rezultatul evaluarii anuale a performantei profesionale„

In plus, SG GSC poate efectua si revizuiri salariale individuale pentru a stimula salariatii sa isi efectueze atributiile cat mai bine, potrivit art. 35, alin. 1 din Regulamentul intern:

„In cursul anului pot fi efectuate revizuiri salariale individuale, la solicitarea superiorului direct sau Directorului SSC, in urmatoarele cazuri:

  • la incetarea contractului individual de munca cu durata determinata, in cazul in care nivelul de performanta depaseste asteptarile, precum si in cazul in care salariul actual este sub valoarea de referinta a postului in cadrul SG GSC sau pe piata;
  • pentru performante deosebite, in scopul retinerii angajatului respectiv in cadrul SG GSC, in cazul in care salariul nu este mai mare decat valoarea de referinta pentru pozitia similara”.

Nu in ultimul rand, SG GSC, ca urmare a negocierilor colective purtate in data de 12 decembrie 2017 cu reprezentantii salariatilor, a decis acordarea unui spor de impact fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2018, pe perioada cat este in vigoare OUG 79/2017.

2.7.1.1.12 DREPTURI SALARIALE SUPLIMENTARE SI BENEFICII

SG GSC poate sa acorde salariatilor ajutoare sociale in bani in situatii sociale speciale cum ar fi nasterea copiilor, casatoria, ajutor pentru boala incurabila etc, conform art. 37, alin. 2 din Regulamentul Intern.

De asemenea, SG GSC poate acorda si beneficii standard, personalizate sau drepturi salariale suplimentare in functie de nevoile individuale ale salariatilor si practicile din domeniu.

2.7.1.1.13 ZILE LIBERE CU PLATA

SG GSC acorda angajatilor zile libere cu plata, conform art. 38, alin. 1 si 6 din Regulamentul intern:

„(1) Angajatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:

 

 

2.7.1.1.14 PROTECTIA MATERNITATII

SG GSC doreste protejarea maternitatii salariatelor sale, de aceea a introdus in Regulamentul intern prevederi speciale legate de protectia maternitatii si a stabilit drepturile de care acestea se bucura in ceea ce priveste repaosul, evitarea muncilor daunatoare, etc.

In plius, angajatele gravide care nu pot indeplini durata normala de munca, din motive proprii de sanatate sau a fatului, beneficiaza de reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale.

2.7.1.1.15 CERERI INDIVIDUALE SI RECLAMATII ALE ANGAJATILOR

Din dorinta de a facilita procesul privind cererile individuale si reclamatiile angajatiilor, precum si cu scopul de a incuraja salariatii sa sesizeze SG GSC cu orice eventuale nereguli, a introdus Capitolul X, intitulat „PROCEDURA DE SOLUTIONARE A CERERILOR INDIVIDUALE SAU A RECLAMATIILOR ANGAJATILOR”.

Procedura este menita sa usureze procesul de solutionare a reclamatiilor atunci cand sunt constatate nereguli de orice fel ori pentru a usura modul in care SG GSC analizeaza situatia constatata in vederea remedierii.

2.7.1.1.16 HARTUIREA LA LOCUL DE MUNCA

SG GSC promoveaza combaterea hartuirii de orice fel la locul de munca, implementand chiar si procedura privind plangerea in caz de hartuire.

Constituie hartuire morala si este interzis la nivelul SG GSC orice comportament care are loc intr-o perioada, este repetitiv sau sistamatic si implica un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intentionate care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizica ori psihologica a unui salariat SG GSC, incluzand, cu titlu de exemplu:

  • intimidarea prin limbaj sau folosind gesturi, amenintarea de orice fel;
  • crearea de presiuni si tensiune prin supraveghere excesiva;
  • aplicarea unui tratament diferential fata de alti salariati;
  • discreditarea abilitatilor profesionale ale salariatului;
  • raspandirea informatiilor false cu privire la viata profesionala si/sau personala a salariatului;
  • izolarea salariatului fata de colegii sai – fie fizic, fie prin desemnarea sarcinilor astfel incat acesta sa nu fie nevoit sa interactioneze cu ceilalti membri ai echipei;
  • ignorarea repetata a salariatului, in ciuda incercarilor sale de comunicare;
  • refuzul de a oferi salariatului sarcini, astfel incat sa fie demotivat si, eventual, determinat sa-si caute un nou loc de munca;
  • impovararea salariatului cu prea multe sarcini, ducand la epuizarea sa.

Oricine se afla intr-o pozitie de coordonare sau management si care observa sau are cunostinta de violarea politicii companiei privind hartuirea (chiar daca a fost sau nu facuta o plangere in acest sens), are obligatia sa raporteze situatia la Departamentul Resurse Umane sau Managerului General.

Compania se obliga sa examineze prompt orice plangere de hartuire primita de la oricare dintre angajati si sa ia masurile necesare in aceste circumstante, pana la incetarea contractului de munca/colaborarii. Confidentialitatea partilor implicate va fi respectata, pe cat posibil.

Compania interzice, de asemenea, actele de razbunare/represalii impotriva celor care, cu buna-credinta, au inaintat plangeri de hartuire, chiar daca nu au fost oferite/gasite suficiente dovezi pentru sustinerea acesteia.

Avand in vedere intrarea in vigoare a Legii 167/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, precum si pentru completarea art. 6 din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, precum si in acord cu toata legislatia aplicabila in vigoare cu privire la hartuirea morala, constituie hartuire morala la locul de munca orice comportament exercitat cu privire la un angajat de catre un alt angajat care este superiorul sau ierarhic, de catre un subaltern si/sau de catre un angajat comparabil din punct de vedere ierarhic, in legatura cu raporturile de munca, care sa aiba drept scop sau efect o deteriorare a conditiilor de munca prin lezarea drepturilor sau demnitatii angajatului, prin afectarea sanatatii sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat in oricare dintre urmatoarele forme:

  1. a) conduita ostila sau nedorita;
  2. b) comentarii verbale;
  3. c) actiuni sau gesturi.

De asemenea, constituie hartuire morala la locul de munca orice comportament care, prin caracterul sau sistematic, poate aduce atingere demnitatii, integritatii fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajati, punand in pericol munca lor sau degradand climatul de lucru.

SG GSC garanteaza fiecarui angajat dreptul la un loc de munca lipsit de acte de hartuire morala. In plus, SG GSC se obliga sa ia orice masuri necesare pentru a preveni si combate hartuirea morala la locul de munca, iar angajatii vinovati de fapte de hartuire morala inteleg si accepta dreptul SG GSC de a actiona in consecinta pentru a limita/elimina efectele negative ale acestui tip de hartuire, prin orice mijloace permise de lege proportional cu gravitatea faptei.

Niciun angajat nu va fi sanctionat, concediat sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, formare profesionala, promovare sau prelungirea raporturilor de munca, din cauza ca a fost supus sau ca a refuzat sa fie supus hartuirii morale la locul de munca.

Hartuirea morala la locul de munca pe criteriul de sex este interzisa.

Savarsirea actelor de hartuire/hartuire sexuala/hartuire morala reprezinta abatere disciplinara grava si SG GSC are dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare, inclusiv desfacerea disciplinara a contractului individual de munca. Raspunderea disciplinara a angajatului vinovat nu inlatura raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, atrasa de autoritatile competente cu atributii in domeniu.

Salariatul supus hartuirii morale la locul de munca are dreptul de a se adresa instantei de judecata si/sau Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, precum si oricaror autoritati competente cu atributii in domeniu.

2.7.1.2 COMBATEREA CORUPTIEI SI A DARII DE MITA

2.7.1.2.1 CODUL DE CONDUITA PROFESIONALA/OBLIGATII DE CONFORMITATE

SG GSC solicita angajatilor sai sa respecte Codul de Conduita al grupului Societe Generale din care face parte.

Angajatii au responsabilitatea de a mentine integritatea si reputatia SG GSC prin respectarea Codului de Conduita a Grupului.

Codul Conduita a Grupului SG descrie:

  • valorile si angajamentele Grupului Societe Generale in relatie cu angajatii, clientii, investitorii, furnizorii si tara in care isi desfasoara activitatea;
  • angajamentele colective si individuale.

Codul Conduita al Grupului SG contribuie la stabilirea si mentinerea relatiilor de durata bazate pe transparenta, incredere, expertiza si respect, prevenirea conflictului de interese, combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, protectia informatiilor si a datelor personale, incurajarea diversitatii, respectarea vietii private, dezvoltarea profesionala, dezvoltarea economica si sociala a tarii pe a carei piata este prezent.

Instructiunea referitor la „Combaterea Coruptiei in Grupul Societe Generale” si „Codul privind combaterea coruptiei si a traficului de influenta” (Codul anticoruptie SG) stabilesc normele de conduita aplicabile Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE SA in ceea ce priveste prevenirea coruptiei.

Combaterea coruptiei in sectorul public si privat reprezinta un obiectiv major in Romania si la nivel international. Compania Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A., ca parte a Grupului Societe Generale, se angajeaza sa isi desfasoare activitatile cu cea mai mare integritate si transparenta si sa respecte legile si reglementarile anti-coruptie in vigoare in toate tarile in care opereaza, avand in vedere elementul extrateritorial al unor legi.

Angajatii au responsabilitatea de a lua la cunostinta si de a aplica in activitatea zilnica valorile si angajamentele colective si individuale ale

  • Codului de Conduita Profesionala a Grupului;
  • Instructiunii referitor la Combaterea Coruptiei in Grupul Societe Generale;
  • Codul privind combaterea coruptiei si a traficului de influenta.

Procedurile si practicile SG GSC nu asigura doar conformitatea cu legislatia, regulamentele, regulile si codurile aplicabile, ci si faptul ca SG GSC respecta cele mai bune practici profesionale si cele mai inalte standarde etice, ceea ce inseamna mai mult decat ce este stipulat prin cerintele de reglementare.

Pentru a contribui la respectarea acestor prevederi si standarde, SG GSC a implementat un program anti-coruptie care are la baza:

  • Codul de conduita SG si Codul anticoruptie SG;
  • Cartografierea riscurilor: SG GSC, ca parte a grupului de companii Societe Generale, realizeaza o evaluare a expunerii sale la riscul de coruptie cu scopul de a determina masuri adecvate de reducere a acestuia;
  • Constientizarea si pregatirea angajatilor : SG GSC curseaza periodic angajatii sai in ceea ce priveste riscurile de conformitate, inclusiv riscul de coruptie. SG GSC efectueaza comunicari periodice si organizeaza cursuri in format electronic (e-learning) si instruire in persoana (sala de clasa), tinand cont de nivelul de expunere al angajatilor la diferitele riscuri. Participarea angajatilor la aceste cursuri este monitorizata permanent;
  • Implementarea unui sistem de control: ca parte a grupului Societe Generale, SG GSC aplica controale menite sa asigure respectarea procedurilor si proceselor interne;
  • Procesul de „cunoastere” al tertilor: in relatia cu entitatile terte cu care colaboreaza (furnizori, prestatori de servicii, parteneri etc.). SG GSC aplica masuri de diligenta menite sa identifice potentiale riscuri, printre care si riscul de coruptie;
  • Clauze contractuale: SG GSC a implementat in contractele cu entitatile terte cu care colaboreaza clauze contractuale care prezinta asteptarile SG GSC de la acestia in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, responsabilitatea sociala si de mediu precum si respectarea valorilor Codului de Conduita al Grupului SG;
  • Politica cu privire la cadouri, mese de afaceri si evenimente externe: SG GSC aplica reguli conforme cu standardele etice ale Grupului SG pentru a se asigura ca astfel de potentiale situatii nu expun compania si angajatii sai la riscul de coruptie sau de conflict de interese;
  • Politica de raportare nereguli: ofera posibilitatea tuturor angajatilor, furnizorilor, partenerilor de a notifica, fara teama de represalii sau sanctiuni, orice situatie cu care s-au confruntat sau despre care au informatii, daca au suspiciunea ca aceasta nu respecta regulile sau standardele etice SG GSC sau prevederile legislatie nationale sau internationale aplicabila. Ca parte a acestui mecanism de raportare, Grupul Societe Generale a implementat o platforma de raportare online (accesibila atat in intern angajatilor Grupului cat si in extern). Grupul Societe Generale si implicit SG GSC protejeaza persoanele care raporteaza nereguli prin garantarea confidentialitatii stricte a identitatii lor;
  • Raspunderea disciplinara: SG GSC are implementat un sistem disciplinar in conformitate cu legislatia locala in domeniul dreptului muncii care sa ii permite sa investigheze si sa sanctioneze eventuale comportamentele necorespunzatore si incalcari ale politicilor si procedurilor interne.
2.7.1.2.2 DONATII GUVERNAMENTALE SI POLITICE

SG GSC isi mentine independenta fata de orice apartenenta politica si se abtine de la sprijinirea oricarei organizatii sau activitati politice prin cadouri sau subventii. Respecta angajamentele angajatilor sai, care, in calitate de cetateni, doresc sa participe activ la afacerile publice, cu toate acestea, se asteapta ca angajatii sa nu implice SG Group sau orice sucursale ale sale in activitatile lor publice.

2.7.1.3 POLITICA DE CONFIDENTIALITATE

SG GSC a implementat politici privind confidentialitatea datelor si a informatilor din cadrul activitatii sale pentru preintampina eventuale pagube si actiuni legale impotriva sa.

Este important ca orice informatie primita de la clienti (in special informatiile interne) sau orice informatie confidentiala aflata in posesia angajatului sa fie folosita cu cel mai inalt grad de confidentialitate. Orice informatie confidentiala trebuie sa fie comunicata persoanelor doar pe baza „necesitatii de a o cunoaste”. Informatiile trebuie marcate clar in consecinta. Toti angajatii trebuie sa aiba grija si sa depuna eforturile necesare de prevenire a scurgerilor de informatii, fie ele in mod accidental sau in alt fel.

Regulamentul intern detaliaza atat masurile si procedurile in care se respecta confidentialitatea datelor, dar si sanctiunile in caz de nerespectare.

2.7.1.4 PROTECTIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL SI A VIETII PRIVATE CA ELEMENT COMPONENT AL DREPTURILOR FUNDAMENTALE ALE OMULUI

Ca urmare a intrarii in vigoare a Regulamentului UE Nr. 679/2016 si a Legii 190/2018 de implementare a caluzelor deschise din cadrul Regulamentului, SG GSC a demarat proietctul de implementare a noilor prevederi legale, in vederea aducerii la un nivel de conformitate a masurilor deja existente in cadrul acestei companii, avand ca scop protectia datelor cu caracter personal si a vietii private. Data fiind calitatea SG GSC de Operator de date cu caracter personal asupra datelor si informatiilor apartinand angajatilor si candidatilor sai precum si cea de Persoana Imputernicita pertru datele si informatiile gestionate de clientii sai persoane juridice, SG GSC a implementat o serie de masuri tehnice si organizatorice printre care se regasesc:

  • Politica pentru protectia simanipularea datelor cu caracter personal aplicabila intregului personal;
  • Actualizarea Regulamentului de Ordine Interioara prin includerea obligatiilor angajatilor in ceea ce priveste protectia datelor cu caracter personal;
  • Intructiuni de lucru in vederea stabilirii modalitatii de implementare la nivel intern a masurilor necesar a fi adoptate in cazul depistarii unui incident cu privier la securitatea si protectia datelor cu caracter personal;
  • Proceduri interne pentru asigurarea securitatii informatiilor, aplicabile intregului personal SG GSC;
  • Informarea intregului personal SG GSC cu privire la modalitatea, scopurile si datele cu caracter personal prelucrate de catre SG GSC in executarea contractului, in vederea respectarii unor obligatii legale sau in vederea aducerii la indeplinire a intereselor legitime ale SG GSC;
  • Instructiune de lucru cu privire la determinarea si echilibrarea interesului legitim al SG GSC in comparatie cu drepturile fundamentale ale persoanelor vizate;
  • Registrul Operatiunilor de Prelucrarea Datelor;
  • Evaluari de impact asupra operatiunilor de prelucrare a datelor cucaracter personal pentru acele operatiuni ce intrunesc cerintele Regulamentului Europeans au pe cele stabilite prin Decizia ANSPDCP;
  • Informarea anteriara a personalului cu privier la prelucrarea datelor cu caracter personal, ori de cate ori sunt implementate procese sau proiecte noi avand scopuri diferita fata de cele avute in vedere initial, urmata de colectarea consimtamantului persoanelor vizate ori de cate ori acesta reprezinta temeiul legal al prelucrarii;
  • Implementarea masurilor necesare in vederea asigurarii posibilitatii persoanelor vizate de a isi exercita drepturile cu privire la protectia datelor cu chracter personal printer care: numirea unui Ofiter pentru protectia datelor cu caracter personal, desemnarea unei echipe responsabile cu solutionarea cererilor de access au stergre a datelor cu caracter personal;
  • Implementarea obligativitatii angajatilor SG GSC de a consulta Ofiterul pentru protectia datelor cu privire la orice proiect ce se doreste a fi implementat si care implica prelucrarea datelor cu caracter personal in vederea stabilorii masurilor necesare asigurarii conformitatii operatiunii de prelucrare cu prevederile legale aplicabile in aceasta materie;
  • Implementarea masurilor stabilite de articolul 28 din Regulament cu privire la totalitatea relatiilor contractuale precum si a garantiilor necesare realizarii unui transfer conform catre state din afara UE;
  • Implementarea unui set de Key Risk Indicators prin intermediul carora sa se poata monitoriza cu eficienta respectarea prevederilor legale, cu precadere a celor din Regulament precum si implementarea unui set de controala operationale si manageriale dedicate obligatiilor stabilite in sarcina Operatorilor de catre Regulament.

2.7.1.5 POLITICA DE SECURITATE SI DE PROTEJARE A PROPRIETATII

SG GSC a implementat anumite reguli privind protejarea securitatii proprietatilor SG GSC ce trebuie respectate. Regulile vizeaza conduite de acces, asigurarea securitatii cladirii politica de vizitatori etc.

2.7.1.6 EFECTELE MASURILOR ANTI-CORUPTIE

Masurile Anti-Coruptie au ca efect:

  • Punerea in aplicare efectiva a procedurilor de control care vizeaza minimizarea riscurilor de coruptie;
  • Identificarea elementelor si scenariile de risc din activitatile companiei, cu scopul de a preveni implicarea sau asocierea companiei cu elemente care ar putea conduce la coruptie;
  • Crestearea nivelui de constientizare in randul angajatilor sau partenerilor SG asupra riscului de coruptie, precum si informarea referitor la standardele de conduita etica in afaceri adoptate de Grupul SG, inclusiv despre masurile anticoruptie existente;
  • Crearea unui climat care prioritizeaza respectarea legislatiei in vigoare si oferirea posibilitatii oricaror persoane sa notifice SG GSC asupra oricaror potentiale incalcari ale normele de etica si anti-coruptie.

2.7.1.7 PRINCIPALELE RISCURI ANTI-CORUPTIE

SG GSC Romania, ca parte a Grupului SG, a implementat masuri de diligenta menite sa reduca riscul de coruptie aferent activitatilor in care este implicata.

Riscul de coruptie sau trafic de influenta poate aparea intr-o mare varietate de activitati si situatii. Urmatoarele situatii, care nu sunt exhaustive, ilustreaza exemple ale cazurilor cu care SG SC s-ar putea confrunta:

  • Primirea cadourilor de afaceri sau invitatii de ospitalitate pot fi considerate ca find acte de curtoazie in Romania, insa aceasta practica necesita vigilenta sporita din partea SG GSC pentru a ne asigura ca aceasta nu expune compania la riscul de coruptie sau conflict de interese. In acest sens, SG GSC a implementat o Politica cu privire la cadouri, mese de afaceri si evenimente externe care impune reguli stricte angajatilor SG GSC.
  • Intrarea in relatii comerciale cu terte parti, trebuie realizata avand in vedere nu numai criterii comerciale si tehnice, dar si criterii de etica si reputatie. Asocierea SG GSC cu entitati care adera la aceleasi valori etice si de business ca ale Grupului SG contribuie la mentinerea reputatiei companiei si a increderii si previne expunerea companiei la riscuri legale.

2.7.1.8 MASURI DE REAL ESTATE SI ASSET MANAGEMENT

SG GSC Romania, in perioada anului Ianuarie – Decembrie 2020 a implementat urmatoarele proiecte de fit-out (amenajare):

  • Creare 70 de pozitii de birouri intr-una din cladirile aflate in posesia sa, pentru sustinerea masurilor de dezvoltare a companiei prin angajarea a noi pozitii;
  • Implementarea unor masuri administrative in vederea subinchirerii spatiilor detinute in posesie de catre Companie si ne utilizate;
  • Dezvoltarea proiectului „Campus” avand o suprafata totala de ~ 12300 mp din care au fost livrati, in 2020, 3500 mp (380 de workstations);
  • Amenajarea incluziva a proiectului „Campus” prin implementarea atat a masurilor necesare din perspectiva legala fata de incluziunea persoanelor cu dizabilitati cat si a masurilor necesare din perspectiva unei acomodari cat mai usoare si facile a unor astfel de persoane, indiferent de forma de dizabilitate;
  • Cladirea Campus 6.2, aleasa si utilizata de catre SG GSC Romania, este precertificata Gold LEED si WELL;
  • Lansarea proiectului „Work From Home Enabelement” reprezentat de atribuirea unor resurse precum monitoare, birouri si scaune catre angajatii SG GSC.

2.8 CSR

In scopul promovarii de catre SG GSC a responsabilitatii sociale corporative, SG GSC doreste sa-si incurajeze salariatii sa participe la diverse actiuni specifice. In acest caz, conform Legii 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania, angajatii SG GSC pot participa la activitati de interes public desfasurate in folosul altor persoane sau al societatii, organizate de catre persoane juridice de drept public sau de drept privat, fara remuneratie, individual sau in grup.

Activitatile de interes public reprezinta activitati in domenii precum:

  • arta si cultura;
  • sportul si recreerea;
  • educatie si cercetare;
  • protectia mediului;
  • sanatatea;
  • asistenta sociala;
  • religia;
  • activismul civic;
  • drepturile omului;
  • ajutorul umanitar si/sau filantropic;
  • dezvoltarea comunitara;
  • dezvoltarea sociala.

Organizatia-gazda, cea care organizeaza si administreaza activitatile de voluntariat, este o persoana juridic de drept public sau privat, fara scop lucrativ („ONG”).

SG GSC va colabora cu ONG-uri in vederea efectuarii activitatilor de voluntariat de catre salariati, asumandu-si exclusiv obligatia de informare despre obiectul ONG-ului, activitatile ce urmeaza a fi prestate, locul, data, programul etc.

SG GSC are doar un rol de intermediere intre ONG si angajatul-voluntar, incheierea contractului de voluntariat fiind atributul exclusiv al salariatului si al ONG-ului.

Este interzis ca SG GSC sa isi conditioneze angajatii sa efectueze activitati de voluntariat deoarece astfel de activitati au la baza decizia liber consimtita a voluntarului.

Corporatiile multinationale, inclusiv cele prezente in Romania, au inceput sa se pozitioneze din ce in ce mai mult ca agenti ai schimbarii, in principal in doua directii majore: corectarea inegalitatilor sociale din perspectiva diversitatii si incluziunii in echipe, cat si activitati destinate protectiei mediul inconjurator. In acest scop, construirea unor strategii de afaceri rezistente nu este suficienta. Ceea ce este necesar este o flexibilitate si o implementare rapida a actiunilor de responsabilitate sociala corporativa (CSR), atat in cadrul intern al unei companii, in oferta sa de produse si servicii, cat si printr-un sprijin multilateral pentru comunitatile externe. Aceste dimensiuni au inceput sa ne remodeleze peisajul economic si sunt un vestitor al realizarii unei vieti prospere si demne pentru intreaga societate, si bineinteles, in cadrul limitelor planetei. Perceptia unui conflict aparent intre conceptele de durabilitate si progres economic s-a schimbat, durabilitatea devenind o conditie sine qua non pentru progres.

Pentru a sublinia potentialul companiilor noastre, al grupului nostru, al partenerilor nostri globali, cat si al sectorului privat mai larg, un studiu[1] a comparat veniturile din 2017 si a aratat ca 69 dintre cele mai bogate 100 de entitati de pe planeta sunt corporatii, nu guverne. Cand vine vorba de primele 200 de entitati, decalajul dintre corporatii si guverne devine si mai pronuntat, 157 fiind corporatii.

Miza este mare, iar sustenabilitatea este primul si ultimul nostru rol uman, pentru a oferi conditii de viata propice si generatiilor viitoare. Prin CSR stabilim si extindem increderea in oameni, dobandim si impartasim experienta cu partile interesate.

Pe 16 septembrie am avut in compania noastra o sesiune de CSR pentru a identifica strategia noastra in 2021, o strategie comuna cu cea a companiei sora din India. Cu aceasta ocazie am avut un invitat special, directorul CSR al grupului, doamna Sylvie Prea, adresandu-se personalului nostru in ceea ce se numea Ziua noastra CSR. Cu sustinere la cel mai inalt nivel, in ciuda unei perioade dificile plina de incertitudine si… pandemie, am mentinut impreuna un nivel ridicat de performanta alaturi de echipe dedicate.

Specialistii, colaboratorii si voluntarii CSR din SG GSC Romania (cunoscuta anterior sub numele de SG EBS) au intensificat activitatile, au gasit alternative la actiunile fizice si au pastrat un nivel ridicat de energie atunci cand au adaptat activitatea la un cadru de afaceri mai responsabil.

Manifestul nostru « Manifesto for the New Normal » a fost finalizat si va fi lansat la inceputul lui 2021, care, in esenta, ne va ajuta sa monitorizam si sa ajustam anumite activitati sustenabile care au fost modificate sau generate de situatia din 2020.

Intrebarile pe care ni le vom pune in continuare sunt: Am realizat ceea ce ne-am propus? Ce lectii putem trage din actiunea noastra colectiva de CSR de pana acum? Ce impact dorim sa generam in urmatorii ani, inclusiv prin servicii? Este foarte important sa ramanem deschisi la noutatea CSR, si sensibili la impactul pozitiv pe care compania noastra din Romania, compania sora din India, si grupul Société Générale il aduc societatii noastre.

2.8.1 POLITICILE DE RESPONSABILITATE SOCIALA CORPORATISTA

Suntem o companie responsabila si acordam o atentie sporita zonei de CSR pentru ca doar impreuna cu societatea civila putem construi un viitor mai bun.

In ceea ce priveste partea de sustinere a ONG-urilor si realizarea de activitati dedicate sprijinirii comunitatilor locale, unul dintre angajamentele majore asumate la nivel de companie este acela de a se implica activ in generarea unui impact pozitiv asupra mediului si asupra societatii.

Pe scurt, in 2020, in ciuda contextului pandemic, in zona de colaborare cu ONG-urile si implicare in comunitate au fost implementate aprox. 300 de activitati pentru peste 42.000 de beneficiari, realizate cu ajutorul a peste 800 de angajati ai SG GSC.

In acest sens, SG GSC desfasoara o gama variata de proiecte si de initiative dezvoltate in zona „integrarii profesionale”, a „educatiei” sau a integrarii educationale prin sport de catre asociatiile neguvernamentale din Romania, sau in zona interventiilor locale in situatii de criza, pentru sustinerea grupurilor vulnerabile in vederea cresterii sanselor la o viata mai buna si la incluziune sociala:

  1. Colaborare cu Institutul National de Hematologie Transfuzionala Bucuresti – la inceputul anului 2020, compania a continuat colaborarea pentru organizarea in cadrul companiei o actiune de donare de sange in cadrul careia 80 de voluntari din SG GSC au participat la donare pentru a contribui, in acest fel, la salvarea unor vieti.
  1. Suport pentru ameliorarea situatiei de criza generata de pandemia de Covid-19 – Donatie de 100.000 de euro a fost oferita in martie 2020 asociatiei Daruieste Viata care a folosit aceste fonduri pentru achizitionarea de echipamente speciale, cu importanta cruciala in asigurarea ingrijirii adecvate pentru persoanele infectate, precum aparate de ventilat, paturi de terapie intensiva si alte echipamente necesare, dar si echipamente de protectie pentru personalul medical din prima linie care care au fost donate spitalelor din tara. Aceasta interventie de urgenta a companiei s-a alaturat eforturilor societatii civile de mobilizare de urgenta pentru sprijinirea contextului de criza cu care se confrunta sistemul medical in primele momente de la agravarea situatiei pandemice din Romania.
  1. Lansarea primei editii a programului de finantare „We Care Together”, care a vizat sustinerea proiectelor dezvoltate de organizatii neguvernamentale din Romania si care a oferit un suport financiar in valoare totala de 200.000 de euro pentru implementarea proiectelor desemnate castigatoare. „We Care Together” a fost lansat pentru a sprijini initiativele dezvoltate de ONG-uri care au un impact pozitiv in ariile „integrare profesionala” si „educatie” si care se adreseaza cu prioritate grupurilor vulnerabile din Romania.

Prin programul „We Care Together”, compania a urmarit impulsionarea creativitatii, a performantei si a responsabilitatii prin sprijinirea financiara unor actiuni care ajuta la conturarea unui viitor mai incluziv. In urma call-ului de proiecte lansat, au fost inscrise peste 170 de proiecte dintre care, in urma selectiilor si jurizarii interne, au fost desemnate 5 ONG-uri castigatoare, ale caror proiecte au sustinut peste 2.600 de beneficiari directi. Initiativa „We Care Together” a venit ca o continuare fireasca a angajamentului companiei de a avea un impact pozitiv asupra societatii si asupra mediului prin sustinerea comunitatilor vulnerabile.

  1. Colaborare cu Fundatia „World Vision Romania” in proiectul „Invat ce-i bine pentru mine!” – initiativa a promovat integrarea sociala prin educatie pentru peste 800 de copii in nevoie din mediul rural, care au invatat, inclusiv cu ajutorul voluntarilor companiei care au avut rol de profesori. Cursurile au fost tinute despre teme precum: responsabilitatea financiara, mentinerea sanatatii, dezvoltare personala, cum sa iti alegi o profesie, vorbitul in public, personal branding sau marketing.
  1. Colaborare cu asociatia „ETIC” in proiectul „Future Ready” care a sprijinit aproape 300 de copii, din peste 20 de judete (din zone urbane mici si rurale), sa-si descopere pasiunile si abilitatile tehnice si digitale necesare formarii deprinderilor cerute in prezent si in viitor pe piata muncii, in paralel cu incurajarea acestora sa urmeze o cariera in IT. Cu ajutorul voluntarilor companiei si al profesorilor asociatiei au fost sustinute o serie de module pe tematici precum: „Cum sa comunici si sa colaborezi online”, „Design Your Idea” (doua serii), „Web Wizzard”, „Blogging”, „Multimedia & Vlogging” sau „Work Experience”.
  1. Colaborare cu Asociatia P.A.V.E.L. in proiectul „Scoala de Spital – Scoala pentru Toti”, in desfasurate in perioada septembrie 2020 – iunie 2021, al carui obiectiv este acela de a preveni abandonul scolar si de a sprijini continuitatea educatiei pentru copii si tineri cu afectiuni grave de sanatate, care sunt spitalizati in spitale oncologice frecvent sau pentru perioade lungi de timp. Pe durata proiectului, copiii beneficiaza de un plan de interventie personalizat (in functie de materiile la care beneficiarul are nevoie de suport in recuperarea/ aprofundarea unor notiuni), plan in baza caruia sunt implementate activitati educationale din curricula scolara (matematica, informatica, romana, engleza, geografie, istorie etc.), activitati de consiliere, terapie si suport sau activitati non-formale.
  1. Colaborare cu Fundatia Progress pentru sprijinirea proiectului „CODE Kids” – care si-a propus sa creeze o comunitate activa de copii, tineri si bibliotecari, care sa contribuie atat la dezvoltarea competentelor digitale ale copiilor, cat si la implicarea comunitatii. Acest sistem complex de formare si atelierele de competente digitale creeaza noi oportunitati pentru explorarea lumii digitale, astfel incat aprox. 1.800 de copii cu varste cuprinse intre 9 si 15 ani din mediul rural si din zonele urbane mai putin dezvoltate au fost incurajati sa se implice mai activ si chiar sa-si construiasca o cariera in domeniul IT. De asemenea, peste 250 de bibliotecari au beneficiat de sustinerea oferita de SG GSC atat la nivel financiar, cat si la nivelul activitatilor de mentorat. In cadrul proiectului, peste 20 de voluntari din companie s-au implicat activ si au devenit profesori atat pentru bibliotecari, cat si pentru copiii din program, in cadrul unei serii de cursuri pe tematici variate, utile pentru dezvoltarea soft skills-urilor si a abilitatilor digitale, tematici precum: comunicare asertiva, project management, cum sa faci o prezentare buna sau cum sa oferi si sa primesti feedback si cum sa lucrezi in echipa. In plus, in 2020, fundatia Progress a organizat si primul targ national de stiinta online, „CODE Kids Fest”, la care au participat cele mai bune echipe de copii din tara (in urma unor preselectii realizate in cadrul targurilor de stiinta locale si regionale), elevi sustinuti si de alte ONG-uri, nu doar de fundatia Progress. In cadrul „CODE Kids Fest”, voluntarii companiei s-au implicat atat ca vorbitori, cat si ca jurati ai competitiei si ca profesori care au predat „in direct” seminarii pe subiecte legate de tehnologie, precum: „Introducere in Python” sau „Roboti software”.
  1. Colaborare cu asociatia „Cartea Daliei” in proiectul „Code Hero” – prin acest program peste 1.000 de copii din zone rurale si urbane, tipici sau cu deficiente de auz, sunt sprijiniti sa isi dezvolte abilitatile digitale pentru a avea sansa la o viata si un loc de munca mai bun in lumea tot mai digitalizata in care traim. Voluntarii SG GSC s-au implicat activ, ca mentori sau ca profesori pe doua directii principale:
  • Workshop-uri online care sprijina dezvoltarea abilitatilor soft si digitale pe teme punctuale precum: cyberbullying, educatie financiara sau consiliere in cariera.
  • Cursuri de programare pe baza de Scratch
  1. Colaborare cu Fundatia „C.E.E.D. Romania” in proiectul „Fii Propriul Tau Stapan!” – obiectivul acestui program a fost de a sprijini integrarea profesionala si cresterea sanselor de angajare pentru persoane adulte din grupuri vulnerabile, fara loc de munca. Beneficiarii inscrisi in proiect au primit asistenta profesionala si educatie antreprenoriala prin intermediul unei serii de cursuri acreditate de educatie antreprenoriala, la finalul carora persoanele inscrise in proiect au invatat cum isi pot planifica si lansa propria afacere, creandu-si astfel propriul loc de munca.
  1. Donatii de haine – anul trecut, SG GSC a organizat campanii de donatii de haine in beneficiul persoanelor in nevoie. Spre exemplu, compania a organizat in toamna (cu venirea sezonului rece), o actiune interna de donare de haine impreuna cu Crucea Rosie – Filiala Sector 6, care a dezvoltat un sistem de reutilizare a hainelor donate prin care ajuta familiile sarace si asigura interventia imediata in caz de dezastre. In cadrul actiunii de colectare, care din motive de siguranta pentru angajati s-a intins de-a lungul a 14 zile, au fost stranse 583 de kg de haine.
  1. Donatii de rechizite si produse de igienizare/ curatenie (in contextul generat de pandemia de Covid-19) – anul trecut, cu ocazia inceperii anului scolar, a fost organizata o campanie interna de strangere de rechizite pentru peste 500 de copii in nevoie aflati in grija asociatiei „Ana si Copiii”. Obiectivul campaniei de strangere a fost de a ajuta beneficiarii sa intampine anul scolar cu toate lucrurile necesare inceperii si continuarii studiului. De asemenea, au fost stranse produse de curatenie si de igienizare in vederea donarii lor catre Centrele de Zi ale „Ana si Copiii” in vederea asigurarii masurilor de igiena si de siguranta impuse de pandemia de Covid-19. In aceste centre, copiii aflati in grija asociatiei beneficiaza de ajutor pentru realizarea temelor si pentru intelegerea mai buna/ aprofundarea notiunilor invatate la scoala.
  1. Donatie catre asociatia „World Vision Romania” pentru sustinerea proiectului „Vreau in clasa a IX-a!” prin care sunt sprijiniti copii din familii defavorizate din zonele rurale sa isi continue si finalizeze studiile la liceu pentru a preveni abandonul scolar, fenomen foarte pronuntat mai ales in zone rurale.
  1. Colaborare cu asociatia „Zi de BINE” in proiectul „Clasa din curtea scolii” – in 2020, SG GSC s-a implicat in sustinerea acestei initiative, prin intermediul careia au fost construite si amenajate patru spatii de invatare in curtea a doua scoli, din judetele Timis si Suceava, care nu aveau suficiente locuri pentru continuarea activitatii in conditiile impuse de noua realitate. In noile spatii, peste 800 de copii si profesori si-au putut continua lectiile in conditii de siguranta, chiar si in acest context generat de pandemie. Fiecare scoala a fost dotata cu cate un foisor de 30 mp, 25 de tabureti puf, cate 2 whiteboard-uri mobile si mobilier din paleti. La Bucsoaia (jud. Suceava) a fost creat si un mic amfiteatru, in timp ce pentru scoala din Pesac (jud. Timis) a fost achizitionat mobilier si au fost donate 200 de carti pentru biblioteca scolii.
  1. Donatie catre asociatia P.A.V.E.L. pentru sprijinirea copiilor inscrisi in programele asociatiei, copii cu boli grave care sunt spitalizati pe perioade lungi sau foarte frecvent in spitale, beneficiari care sunt ajutati de profesorii asociatiei sa tina ritmul cu scoala, sa primeasca sustinerea psihologica/ terapeutica/ emotionala prin sesiuni de terapie si consiliere.
  1. Colaborare cu AMAis (Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala) pentru sustinerea activitatilor din cadrul Clubului de Mobilitate Urbana Senseability (CMU Talk, CMU Tech si CMU 3.0) – Clubul reprezinta o platforma/ un spatiu de contact in cadrul caruia persoane cu deficiente de vedere si tipici (persoane fara deficiente de vedere) pun bazele unei comunitati care priveste incluziv orasul. Scopul este de a le dezvolta abilitatile si cunostintele persoanelor nevazatoare pentru a le facilita accesul la o viata independenta, respectandu-le dreptul de a se educa si apoi de a profesa in domeniul ales, de a avea acces la cultura si sport si la un spatiu public adaptat nevoilor specifice (de a depasi conditia de dependenta/ izolare/ auto-izolare si neintegrare in societate). In cazul tipicilor (persoane fara deficiente de vedere), Clubul de Mobilitate Urbana reprezinta un spatiu care ii incurajeaza sa experimenteze empatia, sa intrebe, sa discute si sa inteleaga dificultatile cu care se confrunta persoanele nevazatoare, sa isi exerseze abilitatile, cum e lucrul la calculator, gatitul sau mersul prin oras, intr-un mod inedit (fara a-si folosi privirea, doar celelalte simturi) pentru a putea privi in viitor lucrurile dintr-o perspectiva noua.

Atelierele si activitatile au facut parte din setul necesar unei vieti independente pentru o persoana cu deficiente de vedere. La CMU Tech sunt dezvoltate abilitatile ce tin de tehnologiile asistive ce pot facilita accesul la o viata independenta, dar care se pot transforma si intr-o cariera in domeniul IT. La CMU3.0 s-a facut schimb de abilitati necesare depasirii obstacolelor din viata de zi cu zi, a abilitatilor din zona arhitecturii si a design-ului incluziv, pe scurt, a skills-urilor care faciliteaza viata independenta si a celor legate de cultura & dezvoltarea sau aprofundarea unor hobby-uri.

  1. Colaborare cu asociatia Techsoup in proiectul „Predau Viitor”, editia a doua – „Predau Viitor”, care se intinde in perioada septembrie 2020 – iunie 2021, cel mai renumit proiect din portofoliul Techsoup, este un program gratuit dedicat cadrelor didactice care doresc sa isi dezvolte cunostintele si abilitatile digitale, metodele de predare dedicate elevilor si care doresc sa inteleaga mediul IT, pentru a ramane la curent cu toate noutatile din acest domeniu aflat in permanenta dezvoltare. Este primul accelerator in predarea stiintelor informatice din Romania si un program multianual format din profesori de Computer Science, care sunt dispusi sa transforme invatamantul scolar public. Implicarea SG GSC in acest proiect se concentreaza pe doua componente:
  • Sustinere financiara si tehnica pentru realizarea a trei module de cursuri pe tematici utile profesorilor mai ales in contextul pandemic: modulul de „Digital Readiness” (in cadrul caruia profesorii invata cum sa lucreze/ sa lucreze mai bine cu cele mai folosite platforme online de predare, mai ales in contextul mutarii in online a activitatii de predare pe fondul contextului pandemic), modulul de programare cu ajutorul limrajului Scratch, „Scratch visual programming language” si modulul dedicat limbajului de programare Python.
  • Realizarea unor tutoriale pentru profesori, materiale realizate de voluntarii companiei pe subiecte tehnice/ legate de tehnologii si implicarea voluntarilor cu rol de profesor in predarea/ sustinerea unor interventii in cadrul modulelor de cursuri din program;

Pe langa cursurile dedicate profesorilor, in cadrul proiectului, acestia au participat la un bootcamp/ accelerator de skills-uri si metode de predare (activitate online) dedicat unui numar de 50 de profesori inscrisi in proiect.

  1. Colaborare cu asociatia „FDP – Protagonisti in Educatie” in cadrul proiectului „Scoala Sociala Sportiva” – prin intermediul programului au fost implementate o serie de activitati educationale formale si non-formale dedicate celor 90 de copii din medii vulnerabile (si familiile lor) inscrisi in proiect pentru a le oferi sprijinul necesar mentinerii pasului cu scoala, chiar si in context pandemic, si pentru a preveni abandonul scolar. Pe durata desfasurarii proiectului, activitatile au fost adaptate pentru a fi sustinute in mediul online, din motive de siguranta in contextul pandemiei, activitati precum:
  • „Clubul online de citit povesti” in cadrul caruia voluntarii companiei s-au implicat pentru a ajuta copiii sa isi exerseze si dezvolte abilitatile de citit, de intelegere a unei lecturi, abilitatile de conversatie si discutare a lucrurilor/ valorilor morale invatate cu ajutorul povestilor sau a poeziilor si sa isi stimuleze dezvoltarea imaginatiei.
  • „Sesiuni online de fotbal” – in cadrul carora, cu ajutorul profesorilor de profil, copiii au fost incurajati sa faca miscare, sa se antreneze pentru a-si mentine sanatatea si au invatat despre principiile care stau la baza fotbalului si despre cat de important este sportul pentru sanatate. De asemenea, copiii au primit mai multe sfaturi si informatii despre cum pot sa colaboreze in echipa, sa comunice si sa aiba incredere unul in altul.
  • Lectii online de dans – in cadrul carora, sub indrumarea unui profesor specializat, copiii pasionati de muzica si de miscare au invatat diferiti pasi, miscari si coregrafii simple, aprofundandu-si pasiunea pentru dans si continuand sa faca miscare intr-un mod distractiv.
  • „Ziua copilului” – in cadrul acestei actiuni, voluntarii companiei s-au implicat in distribuirea de produse de igiena necesare in contextul pandemic, obiecte educative care sa le stimuleze interesul pentru studiu si pentru miscare.
  • „Scrisori pentru Mos Craciun” – initiativa in cadrul careia peste 300 de voluntari s-au implicat in a-i incuraja si a le aduce o bucurie, in prag de Sarbatori, copiilor in nevoie aflati in grija asociatiei „FDP – Protagonisti in Educatie”.

In afara implicarii in activitati educative in proiect, voluntarii din companie s-au implicat in donarea de dispozitive electronice (cum e cazul unor telefoane sau tablete inteligente) pentru copiii din proiect, cu ajutorul carora acestia sa poata continua scoala si in perioada pandemiei, in mediul online, de acasa.

2.8.2 DIVERSITATE SI INCLUZIUNE

Politica de diversitate a SG GSC Romania urmareste inlaturarea tuturor stereotipurilor si crearea unei culturi complet incluzive, indiferent de gen, nationalitate, varsta, religie, etnie, orientare politica sau orice alt fel de considerente. Neacceptarea oricarei forme de discriminare nu numai in procesul de selectie a viitorilor angajati dar si in cadrul proceselor interne de promovare si dezvoltare personala, este transpus in diverse masuri si controale frecvente, insotit de multiple actiuni de constientizare adresate angajatilor, ca de exemplu conferinte cu titlu informativ sau programe de formare avand ca tema invingerea stereotipurilor.

In cadrul anului 2020, in scopul combaterii comportamentelor neadecvate (discriminare, presiune psihologica sau emotionala, „bullying”), SG GSC a condus o campanie de constientizare la nivelul populatiei manageriale, acoperind 80% din grupul tinta. In acest mod, echipa manageriala poate identifica mai usor astfel de comportamente si lua masuri adecvate in sensul eliminarii potentialelor practici discriminatorii/”bullying”. Intreg personalul nostru are la dispozitie si un canal securizat prin care pot semnala, in mod anonim (inlaturand astfel riscul unei posibile repercusiuni), astfel de situatii ce vor fi investigate si tratate de o echipa impartiala.

Actiunile anti-discriminatorii din cadrul companiei au fost deasemenea potentate printr-un angajament public de respectare a valorilor de incluziune si diversitate, prin semnarea la inceputul anului 2020 a Cartei Diversitatii, o initiativa desfasurata la nivel European ce isi propune crearea unui mediu de lucru deschis in cadrul companiilor private, asociatii non-guvernamentale dar si autoritati ale statutului.

Comunicare pe aspecte de diversitate si incluziune a fost imbunatatita pe parcursul anului 2020, angajatii avand la dispozitie o pagina de Intranet dedicata, cu informatii utile, resurse diverse, initiative interne. De asemenea, orice nou angajat in cadrul companiei, este informat prin sesiuni specifice asupra politicii de non-discriminare, strategie pe zona de diversitate si incluziune precum si resurse pe care le poate accesa oricand.

2.8.3 DIVERSITATEA DE GEN

SG GSC Romania nu tolereaza nicio forma de discriminare sau comportamente partinitoare, promovand o cultura a diversitatii si incluziunii prin:

  • Regulamentul de ordine interioara si politicile companiei, prin formularea explicita a obligativitatii principiului nediscriminarii si al eliminarii oricarei forme de incalcare a demnitatii si egalitatea de sanse in tratament intre barbati si femei;
  • Transmiterea mesajului nediscriminarii si al egalitatii de sanse de gen prin campanii repetate de comunicare catre toti angajatii companiei si partenerii GSC Romania;
  • Aplicarea politicilor de tratament corect, nediscriminant in cadrul companiei, cat si in afara acestea, in relatia cu candidatii externi;
  • Promovarea egalitatii de gen prin activitati sustinute de CSR, coordonate sub umbrela unui program dedicat diversitatii si incluziunii;
  • Combaterea prejudecatii ca anumite domenii sau activitati sunt destinate mai degraba barbatilor si incurajarea femeilor sa acceseze oportunitati profesionale in aceste domenii;
  • Participarea la evenimente destinate incluziunii socio-profesionale (Women in Tech);
  • Activitati in parteneriat cu asociatia Capital Filles prin care adolescentele din liceele din Bucuresti sunt incurajate sa isi continue studiile si sa isi construiasca cariera;
  • Dezvoltarea unei culturi a incluziunii in care toti angajatii se simt respectati, tratati corect si in care li se asigura un echilibru al vietii profesionale cu cea personala prin conferinte online. Printre temele abordate se enumera « Intelegerea si sustinera persoanelor cu autism, „Parintii si copii scolari”, „Masculinitate si feminitate”, „Viata de cuplu”, „Prevenirea depresiei in timpul carantinei” ,etc.

2.8.4 ECHILIBRUL INTERGENERATIONAL

SG GSC si propune sa construiasca si sa promoveze o cultura incluziva la nivel de lucru multigenerational, mai precis pentru a atrage, pastra si dezvolta angajati de toate varstele si pentru a combate discriminarea pe criterii de varsta la locul de munca. Trei piloni stau la baza acestei initiative, si anume:

  • Structura: procese eficiente care faciliteazaa incluziunea, diversitatea si creeaza rezultatele dorite (recrutare, procesul de integrare in companie, procesul de management al performantei, procesul de training si dezvoltare);
  • Mod gandire deschis la diversitate, incluziv, orientat catre colaborare si practici orientate catre antrenarea si cultivarea acestui mod de gandire in intreaga organizatie; si
  • Modele in organizatie de incluziune si diversitate.

O atentie sporita este acordata segmentului de varsta de peste 45 de ani din cadrul organizatiei, reusind sa se ajunga la un nivel de 5.68% reprezentativitatea la sfarsitul anului 2020 (planul pentru anul 2021 fiind de 7%). Specific pentru aceasta categorie au fost introduse pe parcursul 2020 o serie de beneficii precum:

  • Acordarea unui numar suplimentar de 5 zile libere pe an ce pot fi folosite de angajatii 45+ la nevoie;
  • Inscrierea voluntara in cadrul unor sesiuni de consiliere pentru persoanele ce se apropie de varsta de pensionare.

Avand in vedere diversitatea de care organizatia se bucura in materie de categorii de varsta, anumite evenimente de constientizare/educare au fost organizate pe parcursul anului:

  • Workshop destinat populatiei manageriale pe tema gestionarii unei echipe multigenerationale – 1 instanta organizata in anul 2020, initativa continuand si anul urmator (cu un obiectiv de 4 instante ce urmeaza a fi organizate);
  • Sesiune de mentorat intre membrii echipei de management (~25 persoane) si elevi de liceu/studenti anul I sau II. Mentorii in cadrul acestui eveniment au fost reprezentantii Generatiei Z, oferind angajatilor GSC Romania mentorat pe teme precum manager-ul ideal, cultura organizational, beneficii dorite, competente ale viitorului la locul de munca.

2.8.5 ECHILIBRUL INTRE VIATA PERSONALA SI VIATA PROFESIONALA

SG GSC doreste sa ofere angajatilor sai un echilibru intre viata profesionala si viata personala, in dorinta de a elimina stresul la locul de munca si de a scadea riscul de burnout, in special in conditiile anulu 2020.

Incepand cu luna Martie, 2020, toti angajatii au avut posibilitatea sa lucreze permanent de acasa, pentru a evita astfel riscul imbolnavirii cu virusul COVID (inainte perioadei de pandemie, angajatii putand oricum opta pentru telemunca timp de 2 zile pe saptamana). Compania incearca in mod constant sa lupte cu factori precum prelungirea orelor de lucru sau sa creasca nivelul de flexibilitate orelor de program.

Suplimentar, o serie de alte initiative au fost lansate in vederea mentinerii unei vieti sanatoase a angajatilor, atat din punct de vedere fizic cat si psihologic:

  • Linie de suport psihologic aflata la dispozitia tuturor angajatilor, 24/24;
  • Organizare de clase de fitnes in cadrul virtual;
  • Organizarea de conferinte pe teme de nutritie sau aspecte precum depresie, stres, anxietate;
  • Campanii interne de constientizare asupra riscului cancerului de san sau sanatatii mentale;
  • Avand in vedere numarul reprezentativ de parinti angajati, un nou beneficiu a fost pus la dispozitie copiilor scolari ai angajatilor: accesul la platforma de testare BRIO, cu scopul pregatirii pentru evaluarea nationala din clasa a opta la principalele materii (matematica si limba romana). In plus, pe perioada starii de urgenta, SG GSC a organizat clase virtuale de educatie pentru copiii angajatilor sai (pre-scolari si scolari).

 

2.8.6 PROTECTIA MEDIULUI INCONJURATOR

Ca in fiecare an, SG GSC depune eforturi constante si investeste intr-o dezvoltare a afacerii sustenabila, prietenoasa cu mediul inconjurator, care urmareste si limiteaza emisiile de CO2 prin actiunile pe care le intreprinde. Astfel, pe parcursul anului 2020 compania a continuat mai multe programe dedicate protectiei mediului si dezvoltarii sustenabile si a dezvoltat proiecte noi in colaborare cu parteneri externi:

  • Flux dedicat de reciclare selectiva a deseurilor pe spatiile de birouri (menajer/plastic/hartie/deseuri electronice/baterii);
  • Carta achizitiilor sustenabile – comunicata si impartasita cu furnizorii de produse si servicii cu care compania colaboreaza;
  • Politica de calatorii de afaceri – limitarea calatoriilor intra si extracontinentale si eliminarea zborurilor la clasa business pentru calatoriilor de scurta durata – penru atunci cand calatoriile de afaceri vor fi din nou posibile;
  • Eliminarea produselor din plastic de unica folosinta de pe toate spatiile de birouri;
  • Utilizarea de produse de papetarie din hartie si/sau plastic reciclate;
  • Activitati periodice de sustinere a mediului – plantare de copaci, strangere de gunoaie si curatarea naturii, ziua pamantului, ziua mediului;
  • Campanii periodice de comunicare pentru incurajarea activitatilor individuale de protectie a mediului si reducere a emisiilor de carbon;
  • Politica de utilizare a hartiei si imprimare a documentelor – limiteaza consumul de hartie/cerneala;
  • Politica de utilizare a aplicatiilor informatice in cloud si reducerea consumului de eneergie electrica;
  • Colaborare cu ONGuri pentru reintroducerea in circuitul de consum a echipamentelor electronice/pieselor de mobilier uzate (donatii catre scoli/biblioteci/autoritati locale etc);
  • Dotarea spatiilor de birouri cu sisteme de aer conditionat si iluminat moderne, ergonomice si de consum energetic redus (LED, timere, aer conditionat etc).

De asemenea, compania noastra este interesata de crearea si mentinerea unei culturi organizationale bazate pe protejarea si respectarea planetei, incurajand un comportament responsabil fata de mediu al angajatilor si colaboratorilor, atat in viata profesionala, cat si in viata privata, prin campanii dedicate si colaborari cu fundatii/asociatii specializate. Credem ca schimbarea comportamentelor individuale si de grup va contribui la o atitudine responsabila fata de planeta pe termen mediu si lung.

  • Proiectul cu ecotree – Padurea Enescu. Acest parteneriat dintre echipele BDDF si DFIN din Franta, cat si SG GSC si alte entitati SG din Romania – inclusiv BRD, a fost sustinut de un sentiment foarte puternic al spiritului de echipa. Initiativa de plantare a copacilor si a protectiei biodiversitatii din padurea Enescu din Romania a fost initiata in 2020 iar plantarea proriu-zisa se va demara in 2021. Prin acest proiect vom planta un total de 40.000 de plante forestiere pe 70 de hectare, ajutand in acelasi timp la curatarea padurii, la intretinerea copacilor meliferi, sprijinind ocuparea fortei de munca locale i sensibilizaand populatia locala. Acest demers este un simbol al legaturilor dintre echipe Franta – Romania, si al angajamentului nostru fata de responsabilitatea sociala corporativa.

Prin actiunile intreprinse si politicile implementate la nivel de companie, am contribuit la imbunatatirea urmatorilor indicatori cu impact asupra mediului si reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera:

 

 

  • Prin eficientizarea consumului anual in contextul de pandemie si lucrul de acasa, am scazut amprenta totala de CO2 cu 976 tone;
  • Am reciclat peste 1.500 de echipamente IT (calculatoare/laptopuri/monitoare) re-introducandu-le in economia sociala (scoli, biblioteci publice, case de copii), echipamente de care au beneficiat peste 9.000 de elevi;
  • Am redus cantitatea de deseuri anuala per angajat de 3 ori;
  • Am redus consumul anual de apa la jumatate;
  • Folosim produse de papetarie 100% reciclate;
  • Am redus cantitatea anuala de deseuri de hartie aproximativ de 15 ori;
  • Am scazut cu 150% consumul de plastic si am reciclat peste 1.090 de kg de plastic;
  • Am redus cu 20 % consumul de energie electrica per angajat.

2.9 GENERALITATI

 


HC EVOLUTION & DIVERSITY:

 

 

 

[1] https://www.globaljustice.org.uk/news/2018/oct/17/69-richest-100-entities-planet-are-corporations-not-governments-figures-show

ALTE EVENIMENTE CARE TE-AR PUTEA INTERESA