DISTRIBUIE PE

RAPORTUL NONFINANCIAR ANUAL – AFERENT ANULUI 2023- in acord cu Ordinul 3456/2018

RAPORTUL NONFINANCIAR ANUAL – AFERENT ANULUI 2023- in acord cu Ordinul 3456/2018

Citește în continuare

Citește în continuare

CUPRINS

1       GRUPUL SOCIETE GENERALE. 3

1.1         ISTORIA GRUPULUI 3

1.2         EVOLUTIA PE SCURT: 3

1.3         ISTORIA SI SEMNIFICATIA LOGO-ULUI 4

1.4         DESCRIEREA ACTIVITATII 4

2       SG GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A. 5

2.1         DESCRIEREA.. 5

2.1.1          SITUATIA FINANCIARA. 5

2.1.2          TAXONOMIA EUROPEANA DE MEDIU (REGULAMENT UE NR. 852/2020). 6

2.2         VALORILE COMPANIEI 7

2.3         FOCUS PENTRU 2021-2025. 8

2.4         STRUCTURA COMPANIEI 8

2.4.1          FUNCTIILE SUPORT. 8

2.5         CADRUL NORMATIV LEGAL PENTRU ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA SOCIETE GENERALE GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A. 15

2.6         CADRU NORMATIV INTERN PENTRU ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA SOCIETE GENERALE GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A. 15

2.6.1          DIRECTII ALE CADRULUI NORMATIV INTERN.. 16

2.7         CSR. 28

2.7.1          POLITICILE DE RESPONSABILITATE SOCIALA CORPORATISTA.. 31

2.7.2          DIVERSITATE SI INCLUZIUNE. 32

2.7.3          DIVERSITATEA DE GEN.. 34

2.7.4          ECHILIBRUL INTERGENERATIONAL. 35

2.7.5          MINORITATI 35

2.7.6          ECHILIBRUL INTRE VIATA PERSONALA SI VIATA PROFESIONALA.. 35

2.7.7          PROTECTIA MEDIULUI INCONJURATOR. 36

2.7.8          IMPLICARE IN COMUNITATE. 38

2.7.9          IDENTIFICAREA RISCURILOR DE TIP CSR IN RANDUL FURNIZORILOR COMPANIEI 41

2.8         ALTE INFORMATII RELEVANTE. 42

1       GRUPUL SOCIETE GENERALE

1.1      ISTORIA GRUPULUI

Societe Generale a fost instituita prin decret imperial semnat de catre Napoleon al III-lea la 4 Mai 1864. A fost infiintata de catre un grup de industriasi, producatori si finantatori cu scopul de a „sprijini si dezvolta comertul si industria in Franta”. Chiar si in anul de infiintare, banca a gasit timp sa isi deschida prima sucursalala in Bordeaux; prima veriga a unui lant national care va creste continuu pentru a acoperi toata Franta. Banca a deschis prima sucursala din Paris, aproape de bursa de capital, in 1865. Cinci ani mai tarziu, Societe Generale va avea 15 sucursale la Paris si 32 in toata tara. Prima filiala internationala a fost deschisa la Londra in anul 1871.

1.2      EVOLUTIA PE SCURT:

1.3      ISTORIA SI SEMNIFICATIA LOGO-ULUI

De la primele monograme la patratul rosu si negru, identitatea vizuala a Societe Generale a evoluat de-a lungul timpului ca raspuns la cerintele in continua schimbare in ceea ce priveste comunicarea si vizibilitatea.

Monograma „SG” si-a facut aparitia la sfarsitul secolului XIX sub forma de mozaic de perete sau sub forma de litere intretesute. Conceptul de „LOGO” a ramas nedezvoltat pana la primul razboi mondial iar utilizarea unei stampile era obiceiul companiilor industriale care trebuiau sa aleaga un semn prin care sa fie recunoscute vizual de catre consumatori.Patratul evoca soliditate, rezistenta si rigurozitate, in timp ce contrastul de culoare indica relatia echilibrata dintre banca si clientii sai. Culoare rosie reprezinta Pasiune si Emotie, culoarea neagra Solemnitate si Seriozitate iar culoarea alba reprezinta Deschidere.

1.4      DESCRIEREA ACTIVITATII

Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiar-bancare. Bazat pe un model bancar universal diversificat, Grupul combina soliditatea financiara cu o strategie de crestere durabila, isi propune sa fie un punct de referinta in relatiile bancare, recunoscut pe pietele pe care acesta actioneaza, aproape de clienti, in special pentru calitatea si angajamentul echipelor sale de profesionisti.

Societe Generale a jucat un rol vital in economia mondiala in cei 160 de ani de activitate. Avand mai mult de 117.000 de angajati, cu sedii in 66 de tari, deserveste 25 de milioane de clienti in intreaga lume in activitati zilnice.

Echipele Societe Generale ofera consultanta si servicii pentru clienti individuali, companii si institutii in trei domenii de baza:

2       SG GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A.

2.1      DESCRIEREA

Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A. (SG GSC) a fost fondata in 2011 sub denumirea de Societe Generale EUROPEAN BUSINESS SERVICES S.A. (SG EBS), ca si centru de servicii pentru grupul Societe Generale. Compania ofera servicii profesionale de inalta calitate, in diverse domenii de activitate pentru entitatile Grupului din intreaga lume.

Activitatea Societe Genereale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A.  a crescut substantial in ultimii ani, de la un singur SSC specializat in domeniul Financiar in 2011, compania s-a tranformat intr-un centru complex ce ofera o gama extinsa de servicii.

In 2012, a fost deschis si SSC HR pentru a completa portofoliul de servicii ale companiei cu domeniul resurselor umane. In 2015, lansarea SSC IT a ajutat grupul sa isi extinda operatiunile IT in Europa de Est. Nu numai ca a sustinut cresterea activitatii in cadrul grupului Societe Genereale GLOBAL SOLUTION CENTRE, dar a si contribuit la marirea portofoliului de servicii oferite.In Decembrie 2020, Societe Generale EUROPEAN BUSINESS SERVICES S.A. (SG EBS) a devenit Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A. (SG GSC).

Acum, Societe Genereale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A. este un centru de servicii pentru numeroase entitati ale Grupului, deservind 35 de tari pentru toate liniile de business principale ale Societe Generale  se si bazeaza din ce in ce mai mult pe centrele sale de servicii, acest lucru facand parte din strategia de transformare a Grupului la nivel global.

 

2.1.1        SITUATIA FINANCIARA

Cifra de afaceri

In exercitiul financiar 2023, Societe Generale Global Solution Centre SA a inregistrat o cifra de afaceri de 694.506.796  RON, inregistrand o crestere de 15.87% fata de 2022 (de la 599.369.850  RON in 2022 la 694.506.796 RON in 2023). Cresterea a fost determinata de activitati legate de proiecte aferente activitatii de Retail din Franta (KYU), precum si de activitati de servicii Financiare, IT si Resurse Umane.

Active imobilizate

Societe Generale Global Solution Centre SA dispune la 31.12.2023 de active imobilizate in valoare de 18.035.066 (net) RON, din care:

Element de imobilizari                                                                                                                                    (RON)

Imobilizari necorporale                                                                                                                                 50.678

Imobilizari corporale (constructii, echipamente tehnologice, mijloace de transport,etc.)             17.964.974

Imobilizari financiare                                                                                                                                     19.414

TOTAL                                                                                                                                                               18.035.066

Cheltuieli de exploatare

Cheltuielile de exploatare in 2023 au fost in suma de 620.209.204 RON, reprezentand 99,65% din totalul cheltuielilor inregistrate in anul 2023.

Cheltuielile de exploatare sunt compuse din:

 • Cheltuieli cu materiile consumabile si alte materiale;
 • Cheltuieli cu personalul;
 • Cheltuieli prestari servicii;
 • Cheltuieli cu taxe si impozite;
 • Cheltuieli cu amortizarea imobilizarilor;
 • Alte cheltuieli operationale.

2.1.2        TAXONOMIA EUROPEANA DE MEDIU (REGULAMENT UE NR. 852/2020)

SG GSC Romania se supune regulamentului 852/2020, numit si taxonomia europeana de mediu. Taxonomia stabileste un sistem comun de clasificare pentru a ajuta la definirea activitatilor economice durabile din punctul de vedere al mediului.

Taxonomia mentioneaza sase obiective de mediu:

 • Atenuarea schimbarilor climatice
 • Adaptarea la schimbarile climatice
 • Utilizarea sustenabila si protectia resurselor de apa si marine
 • Tranzitia la o economie circulara
 • Prevenirea si controlul poluarii
 • Protectia si restaurarea biodiversitatii si a ecosistemelor

Pentru a fi clasificata drept sustenabila din punct de vedere al mediului, o activitate economica trebuie sa indeplineasca mai multe criterii:

 • Sa contribuie semnificativ la cel putin unul dintre cele sase obiective enuntate de Taxonomia UE
 • Sa nu afecteze semnificativ niciunul din celelalte obiective enuntate de Taxonomia UE
 • Sa respecte garantiile sociale minime precum Orientarile OECD, Principiile directoare ale ONU privind afacerile si drepturile omului si conventiile de baza ale OIM

In pofida faptului ca Grupul nostru s-a alaturat eforturilor globale de aliniere a portofoliului cu o traiectorie compatibila cu mentinerea incalzirii climei sub 1.5 grade Celsius, centrul nostru de servicii nu se incadreaza inca in lista tipurilor de activitati considerate aliniate pentru a atinge, in mod direct, unul sau mai multe din obiectivele de mediu identificate. Mai exact, activitatiile noastre nu se identifica, in formatul actual, cu activitatile incadrate pentru primele doua obiective de atenuare a schimbarilor climatice sau adaptarea la acestea. Insa, ne-am angajat sa educam un minim de 30 % din colegi prin sesiuni de „Climate Fresk”, pentru constientizarea mizelor si sursa schimbarilor climatice Obiectivul de 30% a fost atins in decembrie 2023.

Analizam modul si masura in care activitatea noastra poate deveni aliniata cu Taxonomia UE si cautam, prin strategia noastra de CSR, inclusiv prin prisma reducerii de emisii de dioxid de Carbon pentru scopurile 1, 2 si 3, sa acceleram aceastra tranzitie la o activitate economica cu intensitate de Carbon redusa.

Vom explora si oportunitatea integrarii principiilor de IT sustenabil in modelul nostru, prin calibrarea programelor si proiectelor la concepte ecologice.

Activitatea noastra de prestari servicii, cu costuri in principal axate pe salariile colegilor si pe operatiuni in locatii cu regim de inchiriere, nu ne-au deschis inca orizontul spre investitii si cheltuieli specific dedicate climei. Pentru asta, suntem in contact cu administratorii cladirilor noastre, cladiri care sunt deja certificate din proiectare cu elemente de performanta energetica si mediu.

In ceea ce priveste limitarea incalzirii globale, in 2023, contributia noastra nu este considerata semnificativa din perspectiva modelului nostru de afaceri, insa suntem angajati sa sustinem sesiuni de constientizare de tip « Climate Fresk » in format fizic, pentru care ne-am ating obiectivul de participare de 30% din colegi in decembrie, cat si formari la distanta pe sustenabilitate ; abordam sobrietatea energetica prin gestionarea temperaturii in sensul reducerii consumului de energie ; inchiriem o flota de vehicule hibride (non-PHEV) cu emisii scazute de dioxid de Carbon, si in 2023 am testat  o masina complet electrica; avem un lant de gestionare al deseurilor bine pus la punct si organizam exercitii de « digital clean-up » pentru toti angajatii in fiecare luna martie, cat si sesiuni si ateliere la ferma ecologica si la birou pentru optimizarera si valorificarea deseurilor, concentrate in perioada lunii CSR in fiecare luna iunie din 2021. In plus, organizam de doua ori pe an campanii de plantare in zone de langa Bucuresti, la care participa numerosi colegi, in mod voluntar.

Taxonomia UE este detaliata in formatul recomandat in anexele I – IV.

2.2      VALORILE COMPANIEI

 • SPIRIT DE ECHIPA: Inseamna ca nu suntem doar agili in anticiparea nevoilor clientilor nostri din Grup, ci am devenit parte din echipa lor. Lucram cu ei asa cum lucram intre noi la SG GSC: le ascultam nevoile, construim impreuna si suntem uniti atat in succesele noastre, cat si momente dificile.
 • INOVATIE: Este important pentru noi sa imbunatatim constant experienta clientilor nostri. Ne straduim sa aducem inovatii tehnice in proiecte si procese si sa ne adaptam cerintelor de maine. Comportamentul antreprenorial al fiecaruia dintre noi ne permite sa experimentam si, in felul acesta, sa ne inbunatatim modul de lucru. Pentru noi, succesele si esecurile sunt lectii ce asteapta sa fie invatate.
 • RESPONSABILITATE: Responsabilitatea noastra poate fi vazuta in curajul nostru de a raspunde pentru actiunile si deciziile noastre si de a ne exprima opiniile in mod transparent. Ne pasa de rezultat, dar si de mijloacele prin care il obtinem. Ne preocupa sa raspundem atat nevoilor clientilor nostri, cat si sa protejam interesele pe termen lung ale tuturor partilor interesate.
 • ANGAJAMENT: Fiecare dintre noi se dedica zilnic sa-si aduca contributia la succesul clientilor nostri din Grup. Ne implicam si incurajam implicarea. Promovam dezvoltarea profesionala ca motor pentru reusita si satisfactia personala, dar si a echipei. Dezvoltam relatii bazate pe incredere si respect reciproc, atat in interiorul, cat si in afara bancii. Angajamanetul nostru provine din satisfactia continua a clientilor nostri in ceea ce priveste aptitudinile si expertiza noastra.

 

2.3     FOCUS PENTRU 2021-2025

Strategia grupului Societe Generale se concentreaza in a deveni una dintre cele mai importante banci la nivel global, fapt ce se va putea realiza cu ajutorul directiilor din imagine.

 

2.4      STRUCTURA COMPANIEI

FUNCTIILE SUPORT

Aceasta divizie ofera, prin departamente bine definite, suport functional in diverse aspecte ale activitatilor de grup principale: COO, HR CORP, FIN CORP, Audit Intern, Nivelul 2 Control, CTC (Capabilities & Transformation Centre)

2.4.1.1         COO

Aria COO include departamente cheie in desfasurarea optima a activitatii companiei, cum ar fi:

Departamentul Real Estate de ocupa cu proiecte de dezvoltare imobiliara si extindere/modificare spatii de lucru, suport pentru mutarile angajatilor in spatiile SG GSC, activitatile de receptie vizitatori si office management (sali de meeting, protocol, evenimente interne, office supply), administrarea si intretinerea spatiilor noastre (curatenie, reparatii, verificari periodice la instalatiile de aer conditionat/electrice), administrarea parcului auto si a locurilor de parcare.

Departamentul de Asset Management este responsabil cu inregistrarea, inventarierea si monitorizarea stocurilor de mijloace fixe si obiecte de inventar si intocmirea rapoartelor aferente administrarii de mijloace fixe si obiecte de inventar.

Activitatea Departamentului de Control Intern se bazeaza pe o practica de afaceri solida, care impune eficienta. Acest departament ne sustine pentru a ne atinge obiectivele in concordanta cu politicile, procedurile, practicile si structurile organizatorice implementate, asigurand:

 • Analiza si evaluarea tuturor riscurilor operationale la care s-ar putea expune compania noastra;
 • Implementarea unui mediu de control intern adecvat care sa ajute compania in gestionarea si minimizarea riscurilor operationale;
 • Dezvoltarea, mentinerea si implementarea unei strategii de continuitate a activitatii si de gestiune a situatiilor de criza;
 • Monitorizarea si implementarea unui cadru de actiuni si masuri menite sa protejeze compania de riscuri privind securitarea informatiei si securitatea fizica;
 • Instruirea tuturor angajatilor din companie cu privire la gestionarea riscurilor operationale, securitate informatica, securitate fizica, precum si continuitatea activitatii.

Departamentul de Conformitate si DPO asigura:

 • Implementarea politicilor de conformitate in concordanta cu regulile Grupului;
 • Implementarea tuturor masurilor necesare in vederea conformarii cu legislatia privind protectia datelor cu caracter personal;
 • Instruirea tuturor oamenilor din companie cu privire la gestionarea riscurilor, conformitate si protectia datelor

Departmentul DMO asigura:

 • Documentarea activitatilor de prelucrare a datelor personale in vederea conformarii cu legislatia privind Protectia Datelor cu Caracter Personal, inclusiv:
  • evaluarea de impact asupra datelor,
  • evaluarea de impact a transferurilor datelor
  • evaluarea de impact a interesului legitim
 • Instruirea angajatilor cu privire la gestionarea datelor

Departamentul Legal creeaza, verifica si revizuieste contractele cu furnizorii, asigurandu-se ca prevederile legale, dar si politicile companiei sunt respectate, ofera asistenta legala in ceea ce priveste aplicarea dreptului muncii, dreptului societar, dreptului civil si a altor ramuri de drept ce intereseaza compania, furnizeaza consultanta departamentului de HR in ceea ce priveste spetele de dreptul muncii sau de dreptul securitatii sociale, urmareste modificarile legislative pentru a se asigura ca SG GSC respecta ultimele acte normative publicate, informeaza managerii asupra ultimelor noutati in materie legislativa care ar putea fi de interes, revizuieste documentele interne ale companiei, precum politicile sau regulamentele interne. De asemenea, furnizeaza consultanta in ceea ce priveste riscurile pe care compania le-ar putea intampina prin incheirea anumitor contracte si ofera solutii alternative care prezinta riscuri minime.

Departamentul de Comunicare are ca obiectiv construirea unei imagini puternice, consistente si coerente a companiei noastre si, in acelasi timp, aliniate brandului Societe Generale. Comunicarea Corporate implica:

 • Promovarea brandului si protejarea reputatiei companiei;
 • Comunicare interna: mesaje interne, promovarea proiectelor interne;
 • Comunicare externa: dezvoltarea de campanii publicitare si de imagine, articole, parteneriate, social media;
 • Responsabilitate sociala corporativa, oportunitati de voluntariat;
 • Evenimente Corporate.

Departamentul Securitate si Sanatate in Munca are trei arii de activitate: siguranta, sanatate si gestionarea deseurilor.

 • Activitatea de siguranta presupune:
 • Identificarea si evaluarea riscurilor la locul de munca, stabilirea si implementarea masurilor privind eliminarea sau diminuarea acestora;
 • Stabilirea tematicilor anuale de instruire SSM & SU;
 • Instruirea specifica SSM & SU la angajare si periodic (administrarea fiselor individuale de instruire);
 • Inregistrarea, comunicarea si cercetarea incidentelor si accidentelor de munca;
 • Stabilirea si implementarea masurilor de prim ajutor (pregatirea responsabililor pentru acordarea primului ajutor, verificarea si dotarea truselor de prim ajutor, stabilirea responsabilitatilor prin proceduri specifice);
 • Stabilirea si implementarea masurilor pentru situatii de urgenta (pregatirea responsabililor pentru evacuarea oamenilor, stabilirea responsabilitatilor prin proceduri specifice);
 • Organizarea trimestriala a Comitetelor de Securitate si Sanatate in Munca.
 • Organizeaza echipele de salvatori interni (instructaj specific, panouri de semnalizare si contact, exercitii specifice)
 • Asigura relatia cu organismele externe – Inspectoratele teritoriale de munca, Inspectia Muncii, Autoritatea Sanitar Veterinara, ISU si organismele de mediu
 • Pe partea de sanatate, departamentul se ocupa cu:
 • Programarea pentru controlul medical la angajare si periodic, monitorizarea implementarii recomandarilor medicale din fisele de aptitudine;
 • Monitorizarea serviciilor medicale preventive (sugestii, reclamatii din partea echipei);
 • Promovarea sanatatii la locul de munca (masaj la birou, ergonomie, « Well-being »);
 • Monitorizarea conditiilor mediului de lucru (temperatura, umiditate, luminozitate, calitatea aerului);
 • Evaluarea conditiilor de munca prin medicina muncii a femeilor insarcinate;
 • Gestionarea situatiilor deosebite din punct de vedere al sanatatii (ex. Riscuri de imbolnavire a personalului in urma unui caz confirmat de boala)
 • In ceea ce priveste gestionarea deseurilor, departamentul se ocupa cu:
 • Monitorizarea si inregistrarea cantitatilor de deseuri generate;
 • Raportarea anuala catre autoritatile locale
 • Participa la organizarea evenimentelor CSR cu impact pe protectia mediului

Departamentul CSM (Corporate Services Management) supravegheaza activitatile de consultanta in afaceri pentru servicii

 • Managementul contractelor (CM). Consultanta pentru afaceri contribuie la:
 • Strategia de vanzare pe BU/SU la nivel de retea;
 • Crearea, personalizarea si promovarea ofertelor de produse si servicii existente si noi pentru BU/SU;
 • Definirea cadrului de vanzari si guvernanta vanzarilor la nivelul retelei;
 • Implementarea unui instrument CRM;
 • Livrarea in SLA-urile convenite a activitatilor de gestionare a proiectelor si a contractelor de reglementare.
 • Personal Assistance Services
 • Events management

2.4.1.2        FINANCE CORPORATE

Departamentul Finance Corporate este o divizie de asistenta corporativa responsabila cu planificarea, evidenta si raportarea asupra resurselor financiare si ale indicatorilor derivati ai Centrului de Servicii. Misiunea sa cu privire la procesul de asistenta decizionala este sa furnizeze, la fiecare nivel de interes, informatii relevante cu privire la performantele financiare anterioare, actuale si viitoare. Asigurandu-se ca resursele financiare sunt gestionate profesional si adecvat, cu o monitorizare atenta a nivelului costurilor. Asigurarea respectarii cerintelor legale locale in materie fiscala; Strategia utilizarii optime a resurselor cu accent pe optimizarea si oportunitatile de dezvoltare.

Departamentul Finance Corporate acopera urmatoarele domenii:

 • Control
 • Raportare lunara
 • Prognoze trimestriale
 • Bugetare anuala
 • Structura costurilor
 • Alocarea costurilor
 • Mediul de control
 • Cazuri de afaceri Sims
 • Contabilitate
 • Supravegherea inchiderii conturilor
 • Calculul angajamentului
 • Tratamentul contabil de salarizare
 • Tratament factura si TE
 • Facturare client
 • Raportare de grup
 • Raportare catre autoritati
 • Reconcilieri bancare
 • Trezorerie
 • Plata facturilor
 • Plata T&E
 • Colectarea clientilor
 • Tranzactionare FX
 • Gestionarea fluxului de numerar

Departamentul Achizitii acorda suport activ desfasurarii in bune conditii a activitatii companiei, fiind responsabil de desfasurarea licitatiilor si selectii de furnizori interni si internationali pentru toate departamentele noastre, procesarea si urmarirea comenzilor de produse/servicii catre furnizori si relatia cu acestia, administrarea si urmarirea contractelor cu furnizorii de produse/servicii.

 

2.4.1.3        NIVELUL 2 DE CONTROL

Echipa Level 2 Control este o functie de control permanent si face parte din linia a doua de aparare a Grupului. Efectueaza periodic misiuni de control de nivel 2 pentru toate entitatile si structurile Grupului. Principala activitate este revizuirea controalelor de nivel 1 – controale operationale si manageriale – din punct de vedere al acoperirii riscurilor, prin verificarea procedurilor de control, a formalizarii controalelor si a efectuarii acestora, atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ. Activitatea echipei acopera toate cele 3 arii de control intern ale Grupului: Financiar (contabilitate si raportari reglementare), Risc (inclusiv risc IT) si Conformitate.

Echipa CTC (Capabilities & Transformation Centre )Acopera toate liniile de afaceri SG GSC si este responsabil pentru dezvoltarea inovatiei interne si de sustinerea a unei stari de spirit „status quo” pentru intreaga echipa SG GSC, crearea de noi  cunostinte relevante si in timp util legate de inovatie pentru angajatii SG GSC, consolidarea relatiilor SG GSC cu ecosistemul inovarii, ruleaza comunitati inter-comerciale care acopera diversele noastre linii de afaceri, promoveaza noi metode de lucru.

 

2.4.1.4        HR CORPORATE (HUM)

In sprijinul valorilor companiei noastre, departamentul de resurse umane implementeaza cele mai bune practici de resurse umane pentru a recruta si pastra personal cu inalta calificare, pentru a facilita relatiile pozitive cu angajatii, pentru a imbunatati abilitatile personalului, performanta si satisfactia locului de munca, crearea competitiva beneficii si programe de compensare. Prin toate initiativele noastre contribuim la cresterea eficacitatii organizationale.

Lucram impreuna cu liniile de afaceri in spiritul imbunatatirii continue pentru a face din SG GSC cel mai bun loc de munca.

 

2.4.1.5        RBFS & IT Filiere

Misiunea RBFS & IT Filiere este de a contribui la transformarea Grupului Societe Generale prin propunerea de servicii IT de inalta calitate impreuna cu modele de operare inovatoare, fiind, in acelasi timp, parte din echipa centrala.

Echipele noastre sunt impartite in 4 departamente :

 • CFT/DDS – evolutia solutiilor aplicative IT pentru toate activitatile SG GSC cat si pentru clienti;
 • GBIS – departamentul Bancii de Investitii a Societe Generale, alias GBIS Global Banking si Solutii de Investitii;
 • ITIM – Banca de Retail cu activitati in Franta, in special BDDF si Credit du Nord;
 • GTS – departament responsabil de infrastructura Societe Generale, de mesagerie, de retele, de servere, de centre de date si de Cloud.

Serviciile diviziei acopera intreg spectrul de activitati IT, de la dezvoltarea de software, analiza de afaceri, asigurarea calitatii la suportul aplicatiilor. De asemenea, suntem din ce in ce mai implicati in zona de securitate a Grupului cu ajutorul propriului hub-ului de securitate IT.

 

2.4.1.6        HRCO

Centrul de Servicii de Resurse Umane (SSC HR) al Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A., lansat in 2012, furnizeaza servicii de resurse umane pentru entitati SG din tarile EMEA (in special Franta, Romania, Elvetia si Luxemburg) si unele HR specifice, la nivel global.

Activitatea echipei consta in furnizarea a cinci procese principale: asistenta in centrul de contact, organizarea e-training-urilor, gestionarea datelor, recrutare si HRIS si raportare.

Contact Center ofera asistenta HR de nivel 1 si asistenta tehnica pentru aplicatii de resurse umane in mai multe limbi (romana, engleza, franceza, ceha) pentru clientii din intreaga lume.

Folosind un instrument unic IT, echipele de instruire gestioneaza procesele globale standard (organizarea de instruire in clasa si distribuirea e-learning) si catalogul de instruire al grupului SG.

Activitatile de gestionare a datelor sunt in principal administrarea fortei de munca, gestionarea timpului si absentei si serviciile legate de salarizare.

Echipa de recrutare desfasoara atat activitati de recrutare interna, cat si externa: gestionarea postarii posturilor, aprovizionarea CV-urilor, pregatirea listelor scurte.

HRIS & Reporting, ofera suport IS Level 2 pentru aplicatii de resurse umane, raportare de resurse umane si dezvoltari tactice.

 

2.4.1.7        DFIN

Centrul de servicii Financiare al Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE, lansat in 2011, ofera suport pentru mai mult de 300 de entitati, prin furnizarea urmatoarelor servicii:

 • Contabilitate si raportare financiara (raportare de Grup in standardul IFRS, raportari legale si de reglementare, la care se adauga la activitatile permanente de supraveghere si setul mijloacelor de controale aferente);
 • Accounts Payables si Travel & Expenses, care se desfasoara cu echipe specializate in optimizarea tuturor activitatilor de tip ”procure to pay”.

 

2.4.1.8        CPLE

Divizia de conformitate asigura:

 • respectarea legilor, regulilor si principiilor etice specifice activitatilor bancare si serviciilor de investitii intreprinse de Grup, precum si respectarea regulilor personale de buna conduita si etica ale membrilor personalului;
 • sensibilizarea si instruirea tuturor jucatorilor in prevenirea neconformitatii si a riscurilor reputationale.

Mai mult, pentru a se asigura ca fiecare persoana este la curent cu reglementarile aplicabile domeniului sau de activitate, CPLE a infiintat un program de instruire obligatoriu menit sa consolideze cultura de conformitate a tuturor angajatilor pe teme cheie pentru Grup.

Activitati principale:

 • Anti spalare de bani (AML)
 • Inteligenta financiara
 • Indrumari operationale de reglementare
 • Supravegherea AML
 • Cunoasteti-va clientul (KYC): Supravegherea KYC
 • Embargo (EMB)
 • Gestionarea alertelor de nivel 2 Embargo
 • Supravegherea Embargo
 • Embargo de asigurare a calitatii
 • Managementul proiectelor privind centralizarea alertelor de nivel 2 Embargo
 • Biroul digital si de transformare (DTO):
 • Activitati ale biroului de gestionare a datelor (proiectarea datelor, calitatea datelor, Programul referential de conformitate – CORAL)
 • Evaluarea riscului de conformitate (COMPASS): date despre busola, monitorizare BI
 • Programul CARMA
 • Activitati de management de proiect: Programul de transformare KYC
 • Programul La Fayette: coordonarea auditurilor externe

 

2.4.1.9        KYU

Departamentul de Cunoastre a clientelui (KYU) este structura interna dedicata sustinerii proceselor KYC si ciclul de viata a clientilor pentru Grup.

Ambiția KYU este:

 • Pentru a ajuta diviziile de business cu privire la obligatiile KYC prin furnizarea unui pool adecvat de talente si prin furnizarea de procese conforme.
 • Imbunatatirea experientei clientului prin minimizarea interactiunilor legate de KYC.
 • Optimizarea costurilor pentru grup datorita digitalizarii proceselor si mutualizarii resurselor.

 

2.4.1.10     GBIS

Global Banking Technology and Operations alias GBTO este departamentul care asigura serviciile de dezvoltare & mentenanta IT si procesele operationale middle & back office pentru divizia de investitii a grupului Société Générale (Global Banking & Investors Solutions).

Echipele GBTO Romania gestioneaza in principal partea de dezvoltare software pentru linia de business Market Equities & Equities derivatives, dar servim intr-o mai mica masura si celelalte departamente business Market.

Focusul nostru este sa furnizam dezvoltari software de calitate care sa respecte normele de arhitectura si securitate ale grupului cautand in acelasi timp sa armonizam practicile de dezvoltare so solutiile tehnice folosite astfel incat sa optimizam costurile.

 

2.5      CADRUL NORMATIV LEGAL PENTRU ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA SOCIETE GENERALE GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A.

Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A. face parte din Groupe Societe Generale si, in calitate de persoana juridica romana, respecta reglementarile emise pe teritoriul Romaniei.

Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A este o societate pe acțiuni si opereaza in conformitate cu Legea 31/1990 privind societățile, republicată, precum si cu prevederile actului constitutiv si ale documentelor normative interne.

Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A. poate desfasura activitatile indicate in actul constitutiv, astfel cum acestea sunt autorizate la Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti.

2.6      CADRU NORMATIV INTERN PENTRU ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA SOCIETE GENERALE GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A.

Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A. isi desfasoara activitatea pe baza propriilor sale documente normative interne, structurate dupa cum urmeaza:

 • Actul constitutiv, aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor SG GSC;
 • Politici, proceduri transversale si specifice – documente normative aprobate de directorul general/sefii SSC, manageri sau lideri de echipa, care stabilesc cadrul general de reglementare pentru fiecare activitate sau domeniu al companiei, emise la aplicarea normelor interne sau care prezinta modul de organizare si functionare a structura sau activitatea companiei;
 • Instructiuni de lucru – documente normative aprobate de manageri sau lideri de echipa si eliberate la aplicarea unei norme sau directive, care include precizii concrete, practice, referitoare la toate produsele si serviciile furnizate clientilor sau la activitatea interna a companiei.

 

2.6.1        DIRECTII ALE CADRULUI NORMATIV INTERN

2.6.1.1        POLITICILE DE PERSONAL SI RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI

2.6.1.1.1       NEDISCRIMINAREA SI ASIGURAREA EGALITATII DE SANSE INTRE SALARIATII SG GSC

SG GSC a introdus in Regulamentul intern capitolul II, intitulat „RESPECTAREA PRINCIPIULUI NEDISCRIMINARII SI AL ELIMINARII ORICAREI FORME DE INCALCARE A DEMNITATII SI EGALITATEA DE SANSE SI TRATAMENT INTRE FEMEI SI BARBATI” in care sunt reglementate principiile care guverneaza relatiile dintre SG GSC si angajatii sai.

In SG GSC este interzisa orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, discriminare prin asociere, hartuire sau fapta de victimizare, precum si concedierea bazata pe criteriul de rasa, cetatenie, etnie, culoare, limba, religie, origine sociala, trasaturi genetice, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare cu HIV, optiune politica, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, apartenenta la o categorie defavorizata sau orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea sau inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice.

 

2.6.1.1.2       FAVORIZAREA SALARIATILOR SG GSC LA CREAREA DE NOI POSTURI/POSTURI VACANTE

SG GSC a stabilit ca locurile de munca nou-create sau locurile de munca vacante vor fi propuse in primul rand angajatilor SG GSC, oferind prioritate angajatilor SG GSC la posturile nou-create/posturile vacante in detrimentul persoanelor externe, daca salariatii indeplinesc conditiile cautate pentru acele posturi. Procesul de mobilitate interna se desfasoara in acord cu legislatia incidenta.

2.6.1.1.3       EVITAREA CONFLICTULUI DE INTERESE INTRE ANGAJATII RUDE

SG GSC a implementat anumite reguli care urmaresc evitarea conflictului de interese intre angajatii rude (parintii, sotul/sotia, copiii si sotii acestora, fratii si sotii lor) si pentru o mai buna continuare a raporturilor de munca intr-un mediu armonios si demn.

Angajarea unei rude a unui salariat va fi reglementata, in principal, de termenii si conditiile de mai jos:

 • Persoanele inrudite pot fi angajate sau lucra in acelasi departament sau SSC cu conditia sa nu existe nicio interactiune/dependenta operationala sau functionala intre ele;
 • Persoanele inrudite nu trebuie sa fie subordonate una alteia;
 • Angajatul nu va interveni, influenta sau intra in discutii cu privire la orice probleme legate de angajare, promovare, compensare, evaluarea performantelor sau alte decizii esentiale in ceea ce priveste incadrarea in munca a rudelor lor.

Aceeasi termeni si conditii sunt aplicabili in cazul oricarei mobilitati interne care poate genera conflict de interese avand la baza legatura de rudenie.

 

2.6.1.1.4       CURSURI DE FORMARE

SG GSC ofera angajatilor posibilitatea de a urma cursuri de formare profesionala platite de SG GSC, dorind sa ofere salariatilor sansa de a se perfectiona in postul pe care sunt angajati, costurile acestor programe pot fi suportate in totalitate sau partial de catre angajator.

 

2.6.1.1.5       PROGRAM DE LUCRU FLEXIBIL SI ZILE/ORE LIBERE

SG GSC ofera salariatilor sai o distributie inegala a programului de lucru, precum si acordarea de zile/ore libere in perioadele in care activitatea sa este mai redusa.

In plus, SG GSC acorda si un program flexibil pentru a-i ajuta sa-si gestioneze echilibrul dintre viata profesionala si cea personala.

 

2.6.1.1.6       MUNCA ON-CALL

In masura in care este necesar, SG GSC poate solicita angajatilor sa lucreze in regim de munca on-call, respectiv de a fi la dispozitia SG GSC in anumite intervale de timp in afara programului de lucru obisnuit, insa cu acordarea unui spor.

 

2.6.1.1.7          TELEMUNCA

SG GSC ofera angajatilor posibilitatea de a lucra in regim de telemunca. In cazul prestarii muncii din regim de telemunca, se va incheia un act aditional la contractul de munca sau, daca este stabilit de la inceputul colaborarii cu SG GSC, acest tip de munca va fi prevazut expres in contractul individual de munca.

 

2.6.1.1.8       MUNCA IN AFARA SEDIULUI PRINCIPAL SI A SEDIILOR SECUNDARE

SG GSC le poate oferi angajatilor facultatea de a-si desfasura munca in afara sediului sau principal sau a sediilor sale secundare.

 

2.6.1.1.9       CONCEDIUL DE ACOMODARE

SG GSC acorda salariatilor concediul de acomodare, conform legii, in situatia adoptarii unui copil, cu o durata de pana la 1 an, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei.

 

2.6.1.1.10   CONCEDIUL DE ÎNGRIJITOR

Ca urmare a intrării în vigoare a Legii 283/2022, SG GSC acordă salariaților și concediu de îngrijitor în vederea oferirii de către aceștia de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu salariatul şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

 

2.6.1.1.11   ABSENȚE PENTRU URGENȚE FAMILIALE

Ca urmare a intrării în vigoare a Legii 283/2022, salariații SG GSC au dreptul de a absenta de la locul de muncă în situaţii neprevăzute, determinate de o situaţie de urgenţă familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezenţa imediată a salariatului, în condiţiile informării prealabile a managerului direct (N+ 1) sau N+2 şi cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului. Absentarea de la locul de muncă are o durată maximă de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

 

2.6.1.1.12   ACORDAREA UNUI AVANS DIN SALARIU

In scopul de crea un mediu prielnic si de a ajuta salariatii care isi doresc salariul inainte de data stabilita pentru primirea lui, SG GSC poate acorda un avans de pana la 50% din salariul net.

 

2.6.1.1.13   REVIZUIRI SALARIALE

SG GSC efectueaza o data pe an revizuiri salariale in functie de performantele salariatilor si a bugetului alocat.

In plus, SG GSC poate efectua si revizuiri salariale individuale pentru a stimula salariatii sa isi efectueze atributiile cat mai bine, potrivit art. 35, alin. 1 din Regulamentul intern:

Nu in ultimul rand, SG GSC, ca urmare a negocierilor colective purtate in data de 12 decembrie 2017 cu reprezentantii salariatilor, a decis acordarea unui spor de impact fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2018, pe perioada cat este in vigoare OUG 79/2017. Acest spor fiscal este inclus in salariul lunar brut al angajatilor.

 

2.6.1.1.14   DREPTURI SALARIALE SUPLIMENTARE SI BENEFICII

SG GSC poate sa acorde salariatilor ajutoare sociale in bani in situatii sociale speciale cum ar fi nasterea copiilor, casatoria, ajutor pentru boala incurabila etc, conform art. 37, alin. 2 din Regulamentul Intern.

De asemenea, SG GSC poate acorda si alte beneficii standard, personalizate sau drepturi salariale suplimentare in functie de nevoile individuale ale salariatilor si practicile din domeniu.

Pentru a raspunde nevoilor individuale, SG GSC pune lunar la dispozitia salariatilor un buget individualizat in functie de vechimea acestora in societate sau Grupului SG, indiferent daca raman sau nu pe acelasi post. Salariatii vor putea gestiona bugetul individualizat in functie de vechime prin intermediul unei platforme online.

Fiecare salariat va putea alege beneficiile pe care le doreste in limita bugetului individualizat in functie de vechime.

 

2.6.1.1.15   ZILE LIBERE CU PLATA

SG GSC acorda angajatilor zile libere cu plata, conform art. 38 din Regulamentul intern, dupa cum urmeaza:

 

Modificarile aduse legii concediului paternal se aplica de drept in cadrul SG GSC, indiferent daca modificarile au fost operate si in cadrul Regulamentului intern sau nu.

Cele 20 de zile suplimentare de concediu paternal, prevazute la lit. c de mai sus, se acorda tatilor care nu opteaza pentru a intra in concediu de crestere a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, conform legislatiei privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Pentru claritate, cele 20 de zile suplimentare nu se acordă dacă salariații tați optează pentru efectuarea concediului de crestere copil in perioada obligatorie rezervată acestuia conform legii sau in orice alta perioada după ce mama se intoarce din concediu crestere copil.

De asemenea, de acest beneficiu, respectiv cele 20 de zile suplimentare, beneficiaza si salariatele mame care nu opteaza pentru a intra in concediu de crestere a copilului, conform legislatiei privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Pentru claritate, cele 20 de zile suplimentare nu se acordă dacă salariatele mame optează pentru efectuarea concediului de crestere copil in perioada obligatorie rezervată acestora conform legii sau in orice alta perioada după ce tatal se intoarce din concediu crestere copil. Cele 20 de zile suplimentare se acorda in termen 6 luni de la momentul incetarii concediului de maternitate de care a beneficiat mama dupa nasterea copilului.

Prin excepție, cele 20 de zile suplimentare cu titlu de „concediu paternal” se aplica și salariaților, indiferent de sex, ai SG GSC in situatia adopției unui copil, indiferent de vârsta copilului adoptat, dar nu mai mult de 18 ani. În acest caz, cele 20 de zile suplimentare se acordă în termen de 6 luni de la data încredințării copilului în vederea adopției, conform legii.

Aceste zile se acordă salariaților care nu doresc să efectueze concediul de acomodare, conform legii. În cazul în care ambii părinți adoptatori sunt angajați ai SG GSC și niciunul dintre aceștia nu efectuează concediul de acomodare, numai unul dintre părinții adoptatori va beneficia de cele 20 de zile suplimentare.

 

2.6.1.1.16       PROTECTIA MATERNITATII

SG GSC introdus in Regulamentul intern prevederi speciale legate de protectia maternitatii si a stabilit drepturile de care acestea se bucura in ceea ce priveste repaosul, evitarea muncilor daunatoare, etc.

In plus, angajatele gravide care nu pot indeplini durata normala de munca, din motive proprii de sanatate sau a fatului, beneficiaza de reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale. De asemenea, angajatele gravide pot lucra in regim exclusiv de telemunca pe durata sarcinii.

 

2.6.1.1.17       CERERI INDIVIDUALE SI RECLAMATII ALE ANGAJATILOR

Din dorinta de a facilita procesul privind cererile individuale si reclamatiile angajatiilor, precum si cu scopul de a incuraja salariatii sa sesizeze SG GSC cu orice eventuale nereguli, SG GSC a adoptat, in Regulamentul Intern, o procedura de solutionare a reclamatiilor.

 

2.6.1.1.18       HARTUIREA LA LOCUL DE MUNCA SI RAPORTAREA NEREGULILOR (WHISTLEBLOWING)

SG GSC garanteaza fiecarui angajat dreptul la un loc de munca lipsit de acte de hartuire morala. In plus, SG GSC se obliga sa ia orice masuri necesare pentru a preveni si combate hartuirea morala la locul de munca, iar angajatii vinovati de fapte de hartuire morala inteleg si accepta dreptul SG GSC de a actiona in consecinta pentru a limita/elimina efectele negative ale acestui tip de hartuire, prin orice mijloace permise de lege proportional cu gravitatea faptei.

Oricine se afla intr-o pozitie de coordonare sau management si care observa sau are cunostinta de violarea politicii companiei privind hartuirea (chiar daca a fost sau nu facuta o plangere in acest sens), are obligatia sa raporteze situatia la Departamentul Resurse Umane sau Directorului  General.

Compania se obliga sa examineze prompt orice plangere de hartuire primita de la oricare dintre angajati si sa ia masurile necesare in aceste circumstante, pana la incetarea contractului de munca/colaborarii. Confidentialitatea partilor implicate va fi respectata, pe cat posibil.

 

Raportarea neregulilor (‚Whistle Blowing’)

SG GSC, ca parte a Grupului Société Générale garanteaza, de asemenea, respectarea dreptului de a „raporta nereguli” („whistle blowing”), care permite raportarea oricarei probleme care ar putea constitui o incalcare a normelor interne, legale, sau standardele de reglementare care trebuie raportate, pe langa raportarea pe linie directa sau functionala.

Dreptul de a „raporta nereguli” poate fi exercitat de orice salariat in moduri diferite dupa cum urmeaza:

 • utilizand linia de raportare directa sau functionala (indirecta) a angajatului, raportând către departamentul de Resurse Umane SG GSC, sau raportand direct la Departamentul de Conformitate local reprezentat de catre ofiterul sef de conformitate local („CCO”) prin scris la adresa de e-mail locala: report-anonymous.eur@socgen.com;
 • daca aceste metode de comunicare nu sunt adecvate, atunci angajatii pot „raporta nereguli” direct la Directorul de conformitate al Grupului, prin intermediul mecanismului de raportare a neregulilor disponibil pe site-ul extern al SG. Acest mecanism este o platforma securizata bazata pe web, cu protectie pentru datele cu caracter personal si conditii stricte de confidentialitate.

Grupul protejeaza denuntatorii garantand confidentialitatea stricta a identitatii lor, in special impotriva riscului de represalii sau sanctiuni.

Procedura de whistle blowing respecta prevederile Legii 361/2022 privind protectia avertizorilor in interes public.

 

2.6.1.2        COMBATEREA CORUPTIEI SI A DARII DE MITA

2.6.1.2.1       CODUL DE CONDUITA PROFESIONALA/OBLIGATII DE CONFORMITATE

SG GSC solicita angajatilor sai sa respecte Codul de Conduita al grupului Societe Generale din care face parte.

Angajatii au responsabilitatea de a mentine integritatea si reputatia SG GSC prin respectarea Codului de Conduita a Grupului.

Codul Conduita a Grupului SG descrie:

 • valorile si angajamentele Grupului Societe Generale in relatie cu angajatii, clientii, investitorii, furnizorii si tara in care isi desfasoara activitatea;
 • angajamentele colective si individuale.

Codul Conduita al Grupului SG contribuie la stabilirea si mentinerea relatiilor de durata bazate pe transparenta, incredere, expertiza si respect, prevenirea conflictului de interese, combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului, protectia informatiilor si a datelor personale, incurajarea diversitatii, respectarea vietii private, dezvoltarea profesionala, dezvoltarea economica si sociala a tarii pe a carei piata este prezent.

Instructiunea referitor la „Combaterea Coruptiei in Grupul Societe Generale” si „Codul privind combaterea coruptiei si a traficului de influenta” (Codul anticoruptie SG) stabilesc normele de conduita aplicabile Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE SA in ceea ce priveste prevenirea coruptiei.

Combaterea coruptiei in sectorul public si privat reprezinta un obiectiv major in Romania si la nivel international. Compania Societe Generale GLOBAL SOLUTION CENTRE S.A., ca parte a Grupului Societe Generale, se angajeaza sa isi desfasoare activitatile cu cea mai mare integritate si transparenta si sa respecte legile si reglementarile anti-coruptie in vigoare in toate tarile in care opereaza, avand in vedere elementul extrateritorial al unor legi.

SG GSC Romania a implementat o serie de Politici si Proceduri privind Sancțiunile Internationale si embargourilor care subliniază obligatiile aplicabile angajatilor SG GSC necesar a fi respectate pentru a menține conformitatea strictă cu legile și reglementările aplicabile privind sancțiunile și embargourile, inclusiv, dar fără a se limita la, cele impuse de autoritarile din Romania,  Uniunea Europeana („UE”), Organizația Națiunilor Unite („ONU”) și Biroul pentru Controlul Activelor Străine („OFAC”) al Statelor Unite („SUA”).

Angajatii SG GSC Romania trebuie sa fie atenti si sa respecte toate obligatiile prezazute de Politicile si Procedurile referitor la Sanctiunile Internationale, inclusiv dar fara a se limita la :

 • obligatia angajatii SG GSC Romania de a notifica SG GSC Romania si a se declara in tool-ul SG “MyStatus – US Person“ (disponibil pe intranetul Grupului SG la sectiunea Reguli si Responsabilitati – Conformitate – Embargo si Sanctiuni Internationale) in situatia in care au calitatea de Persoana Americana/US Person (e.g. cetatean al SUA, posesor Green Card, rezident permanent SUA, persoane care sunt localizate fizic pe teritoriul SUA).
 • obligatia angajatilor de a se Recuza de la orice activitate care ar contravine legislatiei in domeniu sanctiunilor internationale si embargourilor si a prevederilor politicilor si procedurilor aplicabile.
 • cerintele de raportare a situatiilor de incalcari ale legislatiei in domeniu si a prevederilor politicilor si procedurilor aplicabile.

Angajatii au responsabilitatea de a lua la cunostinta si de a aplica in activitatea zilnica valorile si angajamentele colective si individuale ale

 • Codului de Conduita Profesionala a Grupului;
 • Instructiunii referitor la Combaterea Coruptiei in Grupul Societe Generale;
 • Codul privind combaterea coruptiei si a traficului de influenta.
 • Politicile si Procedurile referitor la Sanctiunile Internationale
 • Politicilor si procedurilor de Conformitate aplicabile acestora.

Procedurile si practicile SG GSC nu asigura doar conformitatea cu legislatia, regulamentele, regulile si codurile aplicabile, ci si faptul ca SG GSC respecta cele mai bune practici profesionale si cele mai inalte standarde etice, ceea ce inseamna mai mult decat ce este stipulat prin cerintele de reglementare.

Pentru a contribui la respectarea acestor prevederi si standarde, SG GSC a implementat un program anti-coruptie care are la baza:

 • Codul de conduita SG si Codul anticoruptie SG;
 • Cartografierea riscurilor: SG GSC, ca parte a grupului de companii Societe Generale, realizeaza o evaluare a expunerii sale la riscul de coruptie cu scopul de a determina masuri adecvate de reducere a acestuia;
 • Constientizarea si pregatirea angajatilor: SG GSC curseaza periodic angajatii sai in ceea ce priveste riscurile de conformitate, inclusiv riscul de coruptie. SG GSC efectueaza comunicari periodice si organizeaza cursuri in format electronic (e-learning) si instruire in persoana (sala de clasa), tinand cont de nivelul de expunere al angajatilor la diferitele riscuri. Participarea angajatilor la aceste cursuri este monitorizata permanent;
 • Implementarea unui sistem de control: ca parte a grupului Societe Generale, SG GSC aplica controale menite sa asigure respectarea procedurilor si proceselor interne;
 • Procesul de „cunoastere” al tertilor: in relatia cu entitatile terte cu care colaboreaza (furnizori, prestatori de servicii, parteneri etc.). SG GSC aplica masuri de diligenta menite sa identifice potentiale riscuri, printre care si riscul de coruptie;
 • Clauze contractuale: SG GSC a implementat in contractele cu entitatile terte cu care colaboreaza clauze contractuale care prezinta asteptarile SG GSC de la acestia in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, responsabilitatea sociala si de mediu precum si respectarea valorilor Codului de Conduita al Grupului SG;
 • Politica cu privire la cadouri, mese de afaceri si evenimente externe: SG GSC aplica reguli conforme cu standardele etice ale Grupului SG pentru a se asigura ca astfel de potentiale situatii nu expun compania si angajatii sai la riscul de coruptie sau de conflict de interese;
 • Politica de raportare nereguli: ofera posibilitatea tuturor angajatilor, furnizorilor, partenerilor de a notifica, fara teama de represalii sau sanctiuni, orice situatie cu care s-au confruntat sau despre care au informatii, daca au suspiciunea ca aceasta nu respecta regulile sau standardele etice SG GSC sau prevederile legislatie nationale sau internationale aplicabila. Ca parte a acestui mecanism de raportare, Grupul Societe Generale a implementat o platforma de raportare online (accesibila atat in intern angajatilor Grupului cat si in extern). Grupul Societe Generale si implicit SG GSC protejeaza persoanele care raporteaza nereguli prin garantarea confidentialitatii stricte a identitatii lor;
 • Raspunderea disciplinara: SG GSC are implementat un sistem disciplinar in conformitate cu legislatia locala in domeniul dreptului muncii care sa ii permite sa investigheze si sa sanctioneze eventuale comportamentele necorespunzatore si incalcari ale politicilor si procedurilor interne.
1.1.1.1.1       DONATII GUVERNAMENTALE SI POLITICE

 

SG GSC isi mentine independenta fata de orice apartenenta politica si se abtine de la sprijinirea oricarei organizatii sau activitati politice prin cadouri sau subventii. Respecta angajamentele angajatilor sai, care, in calitate de cetateni, doresc sa participe activ la afacerile publice, cu toate acestea, se asteapta ca angajatii sa nu implice  SG Group sau orice sucursale ale sale in activitatile lor publice.

 

1.1.1.2        POLITICA DE CONFIDENTIALITATE

 

SG GSC a implementat politici privind confidentialitatea datelor si a informatilor din cadrul activitatii sale pentru preintampina eventuale pagube si actiuni legale impotriva sa.

Este important ca orice informatie primita de la clienti (in special informatiile interne) sau orice informatie confidentiala aflata in posesia angajatului sa fie folosita cu cel mai inalt grad de confidentialitate. Orice informatie confidentiala trebuie sa fie comunicata persoanelor doar pe baza „necesitatii de a o cunoaste”. Informatiile trebuie marcate clar in consecinta. Toti angajatii trebuie sa aiba grija si sa depuna eforturile necesare de prevenire a scurgerilor de informatii, fie ele in mod accidental sau in alt fel.

Regulamentul intern detaliaza atat masurile si procedurile in care se respecta confidentialitatea datelor, dar si sanctiunile in caz de nerespectare.

 

1.1.1.3        PROTECTIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL SI A VIETII PRIVATE  CA ELEMENT COMPONENT AL DREPTURILOR FUNDAMENTALE ALE OMULUI

 

Ca urmare a intrarii in vigoare a Regulamentului UE Nr. 679/2016 si a Legii 190/2018 de implementare a caluzelor deschise din cadrul Regulamentului, SG GSC  a demarat proiectul de implementare a noilor prevederi legale, in vederea aducerii la un nivel de conformitate a masurilor deja existente in cadrul acestei companii, avand ca scop protectia datelor cu caracter personal si a vietii private. Data fiind calitatea SG GSC de Operator de date cu caracter personal asupra datelor si informatiilor apartinand angajatilor si candidatilor sai precum si cea de Persoana Imputernicita pertru datele si informatiile  gestionate de clientii sai persoane juridice, SG GSC a implementat o serie de masuri tehnice si organizatorice printre care se regasesc:

 • Politica pentru protectia simanipularea datelor cu caracter personal aplicabila intregului personal;
 • Actualizarea Regulamentului de Ordine Interioara prin includerea obligatiilor angajatilor in ceea ce priveste protectia datelor cu caracter personal;
 • Instructiuni de lucru in vederea stabilirii modalitatii de implementare la nivel intern a masurilor necesar a fi adoptate in cazul depistarii unui incident cu privire la securitatea si protectia datelor cu caracter personal;
 • Proceduri interne pentru asigurarea securitatii informatiilor, aplicabile intregului personal SG GSC;
 • Informarea intregului personal SG GSC cu privire la modalitatea, scopurile si datele cu caracter personal prelucrate de catre SG GSC in executarea contractului, in vederea respectarii unor obligatii legale sau in vederea aducerii la indeplinire a intereselor legitime ale SG GSC;
 • Instructiuni de lucru cu privire la determinarea si echilibrarea interesului legitim al SG GSC in comparatie cu drepturile fundamentale ale persoanelor vizate;
 • Instructiuni de lucru cu privire la la asigurarea stergerii datelor cu caracter personal de catre SG GSC Romania, atat in calitatea sa de Operator, cat si in calitatea sa de Persoana Imputernicita;
 • Instructiuni de lucru cu privire la determinarea perioadei necesare prelucrarii si stocarii (retentia) datelor cu caracter personal necesar a fi prelucrate pentru indeplinirea scopurilor avute in vedere de Responsabilii de Proces din cadrul SG GSC Romania;
 • Registrul Operatiunilor de Prelucrarea Datelor;
 • Evaluari de impact asupra operatiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal pentru acele operatiuni ce intrunesc cerintele Regulamentului European sau pe cele stabilite prin Decizia ANSPDCP;
 • Informarea anterioara a personalului cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, ori de cate ori sunt implementate procese sau proiecte noi avand scopuri diferite fata de cele avute in vedere initial, urmata de colectarea consimtamantului persoanelor vizate ori de cate ori acesta reprezinta temeiul legal al prelucrarii;
 • Implementarea masurilor necesare in vederea asigurarii posibilitatii persoanelor vizate de a isi exercita drepturile cu privire la protectia datelor cu caracter personal printre care: numirea unui Ofiter pentru protectia datelor cu caracter personal, desemnarea unei echipe responsabile cu solutionarea cererilor de acces sau stergere a datelor cu caracter personal;
 • Implementarea obligativitatii angajatilor SG GSC de a consulta Ofiterul pentru protectia datelor cu privire la orice proiect ce se doreste a fi implementat si care implica prelucrarea datelor cu caracter personal in vederea stabilirii masurilor necesare asigurarii conformitatii operatiunii de prelucrare cu prevederile legale aplicabile in aceasta materie;
 • Implementarea masurilor stabilite de articolul 28 din Regulament cu privire la totalitatea relatiilor contractuale precum si a garantiilor necesare realizarii unui transfer conform catre state din afara UE;
 • Implementarea unui set de Key Risk Indicators prin intermediul carora sa se poata monitoriza cu eficienta respectarea prevederilor legale, cu precadere a celor din Regulament precum si implementarea unui set de controala operationale si manageriale dedicate obligatiilor stabilite in sarcina Operatorilor de catre Regulament.
 • Implementarea garantiilor necesare in vederea asigurarii cu prevederile legale in materia transferului datelor cu caracter personal in state care nu asigura un nivel adecvat de protectie in conformitate atat cu prevederile Regulamentului European 679/2016, cat si in conformitate cu prevederile deciziilor Curtii de Justitie a Uniunii Europene si a Boardului European pentru asigurarea protectiei datelor. In acest sens la nivelul Grupului Societe Generale a fost adoptata si implementata Politica cu privire la transferul datelor.

 

2.6.1.5        POLITICA DE SECURITATE SI DE PROTEJARE A PROPRIETATII

SG GSC a implementat anumite reguli privind protejarea securitatii angajatilor si a proprietatilor SG GSC companiei, caree trebuie respectate. Regulile vizeaza conduite modalitatile  de acces pe spatiile SG GSC, de asigurare a securitatii cladirii,  politica de vizitatori etc.

 

2.6.1.6        EFECTELE MASURILOR ANTI-CORUPTIE

Masurile Anti-Coruptie au ca efect:

 • Punerea in aplicare efectiva a procedurilor de control care vizeaza minimizarea riscurilor de coruptie;
 • Identificarea elementelor si scenariile de risc din activitatile companiei, cu scopul de a preveni implicarea sau asocierea companiei cu elemente care ar putea conduce la coruptie;
 • Crestearea nivelui de constientizare in randul angajatilor sau partenerilor SG asupra riscului de coruptie, precum si informarea referitor la standardele de conduita etica in afaceri adoptate de Grupul SG, inclusiv despre masurile anticoruptie existente;
 • Crearea unui climat care prioritizeaza respectarea legislatiei in vigoare si oferirea posibilitatii oricaror persoane sa notifice SG GSC asupra oricaror potentiale incalcari ale normele de etica si anti-coruptie.

 

2.6.1.7        PRINCIPALELE RISCURI ANTI-CORUPTIE

SG GSC Romania, ca parte a Grupului SG, a implementat masuri de diligenta menite sa reduca riscul de coruptie aferent activitatilor in care este implicata.

Riscul de coruptie sau trafic de influenta poate aparea intr-o mare varietate de activitati si situatii. Urmatoarele situatii, care nu sunt exhaustive, ilustreaza exemple ale cazurilor cu care SG SC s-ar putea confrunta:

 • Primirea cadourilor de afaceri sau invitatii de ospitalitate pot fi considerate ca find acte de curtoazie in Romania, insa aceasta practica necesita vigilenta sporita din partea SG GSC pentru a ne asigura ca aceasta nu expune compania la riscul de coruptie sau conflict de interese. In acest sens, SG GSC a implementat o Politica cu privire la cadouri, mese de afaceri si evenimente externe care impune reguli stricte angajatilor SG GSC.
 • Intrarea in relatii comerciale cu terte parti, trebuie realizata avand in vedere nu numai criterii comerciale si tehnice, dar si criterii de etica si reputatie. Asocierea SG GSC cu entitati care adera la aceleasi valori etice si de business ca ale Grupului SG contribuie la mentinerea reputatiei companiei si a increderii si previne expunerea companiei la riscuri legale.

 

2.6.1.8        MASURI DE REAL ESTATE SI ASSET MANAGEMENT

SG GSC Romania continua proiectele incepute in 2021:

 • Implementarea unor masuri administrative in vederea subinchirerii spatiilor detinute in posesie de catre Companie si neutilizate; si
 • Cladirea Campus 6.3., aleasa si utilizata de catre SG GSC Romania, este certificata Platinum LEED si Gold WELL. In plus, se calibreaza continuu spatiul de lucru pentru colegii cu nevoi speciale.

 

2.7      CSR

La Societe Generale, ambitia noastra poate fi rezumata intr-un singur cuvant: sustenabilitate. Obiectivele Grupului pe CSR, aprobate si supravegheate de Consiliul de administratie se afla în centrul noii noastre strategii. Am incorporat riscuri noi de mediu si luam decizii ghidati de un simt al responsabilitatii, nu doar fata de actionari, ci si fata de comunitatea globala, prin alinierea la Obiectivele de Dezvoltare Durabila fixate de Organizatia Natiunilor Unite.

In centrul acestui lucru se afla intentia noastra de a decarboniza accelerat portofoliul nostru divers de afaceri. Reevaluam si stabilim obiective noi si ambitioase in ceea ce priveste emisiile noastre cele mai mari de carbon si incercam sa ne aliniem portofoliile de credite cu obiectivele Acordului de la Paris. Pentru portofoliul pe petrol și gaze, de exemplu, am pornit intr-o calatorie pentru a reduce expunerea grupului în amonte cu 80% inainte de 2030.

De asemenea, in 2023 grupul a anuntat un fond de tranzitie pentru investitii in valoare de 1 miliard EUR in Green Tech si pentru solutiile care au ca obiectiv central natura si regenerarea acesteia.

Aceasta convingere de CSR se afla chiar in scopul nostru corporativ: ”Construim, impreuna cu clientii nostri, un viitor mai bun si durabil prin solutii financiare responsabile si inovatorare”.

Cei 4 piloni strategici ai Grupului sunt:

 • Tranzitia de mediu (in principal energetica)
 • Impact pozitiv local
 • Angajator responsabil
 • Cultura responsabilitatii

Obiectivul de finantare sustenabila pentru perioada 2022 – 2025 a fost fixat la 300 de miliarde de Euro.

Concret pentru SG GSC Romania, Responsabilitatea Sociala Corporativa (CSR) are ca obiectiv ameriorarea relatiilor dintre colegi si in raport cu compania, dar si in relatia cu terti, inclusiv din perspectiva impactului asupra mediului inconjurator. Politicile de CSR au aplicabilitate in toate departamentele, ca de exemplu, departamentul de resurse umane are un rol principal in gestionarea perspectivei sociale, a drepturilor omului, diversitate, echitate si incluziune. In ceea ce priveste impactul activitatilor noastre asupra mediul inconjurator, avem obiective de grup pentru a reduce acest impact. Grupul Societe Generale este angajat sa joace un rol principal in zona de schimbari climatice, prin consortiul de banci intrenationale „Net Zero Banking Alliance” pentru limitarea efectelor si adaptarea la conditii noi cu fenomene meterologice extreme, in special prin atingerea de neutralitate pe emisii de gaze cu efect de sera pana in 2050.

In scopul promovarii de catre SG GSC a responsabilitatii sociale corporative la extern, in special pentru comunitati locale vulnerabile, SG GSC doreste sa-si incurajeze salariatii sa participe la diverse actiuni specifice. In acest caz, conform Legii 78/2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania, angajatii SG GSC pot participa la activitati de interes public desfasurate in folosul altor persoane sau al societatii, organizate de catre persoane juridice de drept public sau de drept privat, fara remuneratie, individual sau in grup. Activitatile de interes public, care au ecou in strategia de grup si se aplica local prin SG GSC Romania, reprezinta activitati in domenii precum:

 • educatie si cercetare;
 • sportul si recreerea;
 • dezvoltarea sociala;
 • protectia mediului;
 • sanatatea si asistenta sociala;
 • activismul civic;
 • drepturile omului;
 • ajutorul umanitar si/sau filantropic; sau
 • dezvoltarea comunitara.

Organizatia-gazda, cea care organizeaza si administreaza activitatile de voluntariat, este o persoana juridic de drept public sau privat, fara scop lucrativ („ONG”). In baza politicilor si a directiilor de CSR grupului Societe Generale, aplicabile tuturor companiilor din acest grup, SG GSC colaboreaza cu ONG-uri in vederea efectuarii activitatilor de voluntariat de catre salariati, asumandu-si exclusiv obligatia de informare despre obiectul ONG-ului, activitatile ce urmeaza a fi prestate, locul, data, programul etc.

SG GSC are doar un rol de intermediere intre ONG si angajatul-voluntar, incheierea contractului de voluntariat fiind atributul exclusiv al salariatului si al ONG-ului. Este interzis ca SG GSC sa isi conditioneze angajatii sa efectueze activitati de voluntariat deoarece astfel de activitati au la baza decizia liber consimtita a voluntarului.

Corporatiile multinationale, inclusiv cele prezente in Romania, au inceput sa se pozitioneze din ce in ce mai mult ca agenti ai schimbarii, in principal in doua directii majore: corectarea inegalitatilor sociale din perspectiva diversitatii si incluziunii in echipe, cat si activitati destinate protectiei mediul inconjurator.         In acest scop, construirea unor strategii de afaceri rezistente nu este suficienta. Ceea ce este necesar este o flexibilitate si o implementare rapida a actiunilor de responsabilitate sociala corporativa (CSR), atat in ​​cadrul intern al unei companii, in oferta sa de produse si servicii, cat si printr-un sprijin multilateral pentru comunitatile externe. Aceste dimensiuni au inceput sa ne remodeleze peisajul economic si sunt un vestitor al realizarii unei vieti prospere si demne pentru intreaga societate, si bineinteles, in cadrul limitelor planetei. Perceptia unui conflict aparent intre conceptele de durabilitate si progres economic s-a schimbat, durabilitatea devenind o conditie sine qua non pentru progres.

Specialistii, colaboratorii si voluntarii CSR din SG GSC Romania au intensificat activitatile, au gasit alternative la actiunile fizice si au pastrat un nivel ridicat de energie atunci cand au adaptat activitatea la un cadru de afaceri mai responsabil. Din 2021, compania organizeaza „Luna CSR” in iunie, cu o suita de activitati reprezentative pentru domenile adiacente CSR. Tema aleasa in 2023 a fost „Learn, Move, Include and Practice ESG” si s-a contural sub tag-ul #feelresponsible.

Activitatile desfasurate in aceasta luna s-au conturat astfel:

Fresca Climatica, dar si Atelierul participativ „2 tone” – pentru a creste constientizarea cauzelor schimbarilor climatice si pentru a vizualiza solutiile impreuna; Avem o echipa de aproape 30 de animatori la intern care desfasoara astfel de sesiuni – animatori formati de echipa de la Climatosfera. Fresca este formata din 42 de carti reprezentand cauzele si consecintele schimbarilor climatice. Informatiile sunt stintiifice, fiind extrase din rapoartele „International Panel on Climate Change” IPCC. Timp de 3 ore, se lucreaza in echipe de 4-8 persoane pentru a organiza cartile intr-o ordine bazata pe cauzele si consecinte ale schimbarilor climatice. Este un joc colaborativ, creativ si distractiv ce creeaza coeziune prin metodologia inteligentei colective. Genereaza implicarea si dorinta de a actiona pentru mediul inconjurator a participantilor.

 

 

 • Formarile obligatorii lansate de grup, au fost programate pentru aceasta luna, in care am concentrat informatie pe CSR. Acestea au fost 1 – CSR, istorie, standarde si oportunitati. 2 – Intelegerea finantarii sustenabile, politica si regulament, 3 – Constientizarea crizei ecologice, formari pe care le-au parcurs toti colegii din SG GSC Romania.

 

 • Move For Youth, o initiativa de grup, la care ne alaturam in fiecare an de cand aceasta este deschisa perimetrului international, si unde colegii formeaza echipe si concureaza prin diverse sporturi individuale sau de grup. Participarea noastra numeroasa genereaza sustinere pentru cauze sociale si de mediu.

 

 • Asociata lunii iunie este si „Luna Mandriei” – „Pride Month” sau luna comunitatii LGBTQ+, pentru care ne-am pregatit cu o serie de sesiuni informative, cat si cu elemente promotionale imprimate cu simbolul curcubeului.

 

 • Am sarbatorit si ziua internationala a muzicii, ca expresie culturala si liant intre tari.

 

 • Pentru prima data, in iunie, am invitat toti specialistii din ONG-urile partenere in Campus, cat si reprezentanti ai beneficiarilor proiectelor nostre comune. Asa le-am putut asigura vizibilitate si interactiune cu angajatii SG GSC Romania, ca o oportunitate de a crea un raport autentic cu colegii noi si cu cei care inca nu au experimentat o zi de voluntariat pe an, platita de companie.

 

 • Unicitatea anului 2023 l-a reprezentat lansarea „Practicii de ESG” – care reuneste capabilitati cu impact pe ESG – de exeplu analisti ESG sau Manageri de Proiecte ESG, si care are ca obiectiv mutualizarea si optimizarea instrumentelor, baselor de date, a sistemelor IT si a resurselor umane.

Tot in 2023, in noiembrie, am testat conceptul „ComuniDAR”, care consta intr-o piesa de mobilier unde colegii pot aduce elemente de vestimentatie indragite anterior sau complet noi, carora nu le mai gasesc o utilitate, dar care pot fi preluate de alti colegi. Impactul este unul urias, si psihologic de a oferi ceva ce are inca valoare, colegilor tai, dar si un moment bun de a mai ordona in casa si de a contribui la reducerea consumului, „ consumerismului” si implicit si a emisiilor de dioxid de Carbon, poluare si utilizare a apei.

Intrebarile pe care ni le vom pune in continuare sunt: Eforturile noastre au rezonat cu obiectivele stabilite?​​Am fost suficienti de incluzivi in abordare si in decizii? Cum putem motiva toti colegii ca sa participe in „Luna CSR”, si cum ne inspira ei sa continuam, ce isi doresc in viitor? Cat de mult ne-am aliniat serviciile la viziunea grupului nostru de a ramane un actor economic responsabil privind tranzitia energetica? Cum este o perioada determinanta la nivel global, ramanem impreuna deschisi la oportunitatile de inovare pe zona de CSR, pentru a creste impactul pozitiv pe care compania noastra din Romania, compania sora din India, si grupul Societe Generale il aduc societatii noastre.

 

2.7.1        POLITICILE DE RESPONSABILITATE SOCIALA CORPORATISTA

Nivelul de responsabilitate sociala corporativa (CSR) a companiilor este adesea masurata prin formula ESG (Environmental, Social and Governance). Informatiile ESG ofera transparenta in administrarea unei companii dar si asupra angajamentului de CSR in timp. La SG GSC Romania, promovam o gama larga de subiecte CSR, menite sa imbunatateasca relatia interumana in raport cu angajatii, cu compania, in special prin diversitate, echitate, bunastare mentala si incluziune.

Ne preocupa impactul pe care il avem asupra mediului si climei, si consideram oportunitati si in zona de IT, dar si in administratia cladirii unde functionam. Consumul de energie dar si sursa acestei energii, cat si volumul de deseuri generate sau apa consumata sunt o preocupare periodica. Din 2023, in obiectivele majore ale SG GSC a fost inclusa si paradigma serviciilor sau a capabilitatilor ESG – cu filtru, impact si valoare pe ESG. Asa putem calibra serviciile existente la obiectivele stricte de responsabilitate a grupului, dar si de a stimula creativitate si inovatia pentru servicii noi cu impact ESG.

Consideram ca am incorporat inca din anii precedenti politica de CSR in ADN-ul nostru de companie, iar acest fapt este datorat in egala masura ultimilor doi CEO ai companiei, ai echipei ExCo, Ambasadori si colegi entuziasti din fiecare departament. Este important de mentionat ca exista o guvernanta CSR cu reprezentant in ExCo-ul companiei, si de o echipa de colegi care contribuie cu timp si idei la obiectivele de CSR, in plus fata de munca lor de baza. Aceasta formula de contributie, acceptata in prealabil cu ierarhia fiecaruia, este dinamica si incarcata cu pasiunea si dorinta noastra de a imbunatati confortul in companie.

In 2023, strategia de CSR s-a mentinut pe cele 3 directii ( Social, Mediu si Guvernanta):

 • Mediu concurential echitabil, in primul rand prin promovarea politicilor de diversitate si incluziune;
 • O planeta, o casa, pentru protejarea mediului inconjurator; si
 • Acceleram cu impact, prin voluntariat si conectatea autentica la comunitatile vulnerabile din jurul nostru. In plus, ne-am consultat pentru gasirea de solutii de servicii cu impact ESG.

Din 2023, am recalibrat strategia pentru 2025, aceasta fiind orientata pe:

 • Experiente unice (#EXP) – cu subiecte ca mobilitate interna, bunastare si voluntariat;
 • Diversitate, Echitate si Incluziune – interesant de mentionat ca SG GSC Romania a limitat diversitatea la 70%, unde ponderea procentului de femei este cea mai mare, pentru a pastra un echilibru de minim 30% barbati in contextul de lucru; dar si
 • Reducerea amprentei de dioxid de Carbon.

Serviciile ESG, existente si potentiale noi, sunt coordonate alaturi de echipa din India, printr-un mecanism independent de guvernanta cu reprezentatii departamentelor care au intr-o perioada data, cea mai mare miza strategica de a calibra sau dezvolta capabilitati noi.

Ca exemplu, subiectele de #EXP in 2023 au fost :

 • Mobilitate Interna – portal nou pentru cariera;
 • Bunastare la servici – recunoastere si premii;
 • Comunitati tematice – colaborari inedite;
 • Voluntariat – contributie chiar si prin sport „Fit4CSR”; si
 • Experienta adaptata tinerilor absolventi – cu program revitalizat.

 

2.7.2        DIVERSITATE SI INCLUZIUNE

Compania si-a fixat tinte specifice populatiei din 2022, in vederea mentinerii unei prezente de cel putin 30% de barbati in 2023, dar si pentru atragerea candidatilor atipici. In plus, ne-am orientat si spre cresterea ponderei de servicii si produse achizitionate de la „Unitati Protejate Autorizate” UPA, care beneficiaza de statut special in legislatia din Romania. Diversitatea noastra cat si a serviciilor pe care le oferim, sunt elemente reprezentative pentru SG GSC Romania.

La finalul anului 2023, am beneficiat in continuare de o populatie majoritar feminina – si in zona de leadership, cu o diversitate care este analizata in functie de 3 criterii, de gen, nationalitate si dizabilitati, dar si la staff-ul companiei, cu 76% femei, 1% persoane inregistrate cu dizabilitati si 2% alte nationaliti. Vom continua actiuni specifice de a atrage talente diverse si in 2024.

Politica de diversitate a SG GSC Romania urmareste inlaturarea tuturor stereotipurilor si crearea unei culturi complet incluzive, indiferent de gen, nationalitate, varsta, religie, etnie, orientare politica sau orice alt fel de considerente. Neacceptarea oricarei forme de discriminare nu numai in procesul de selectie a viitorilor angajati dar si in cadrul proceselor interne de promovare si dezvoltare personala, este transpus in diverse masuri si controale frecvente, insotit de multiple actiuni de constientizare adresate angajatilor, ca de exemplu conferinte cu titlu informativ sau programe de formare.

Din 2023 s-a mentinut obligatia introdusa in 2022, ca fiecare coleg nou sa parcurga o formare digitala despre diversitate si incluziune la locul de munca, identificabil la nivel intern cu „126773 – Diversity & Inclusion at the workplace”. Scopul este de a anunta de la inceput cultura organizationala si de a preveni comportamentele neadecvate (discriminare, presiune psihologica sau emotionala, „bullying”). Intreg personalul nostru are la dispozitie si un canal securizat prin care pot semnala, in mod anonim (inlaturand astfel riscul unei posibile repercusiuni), astfel de situatii ce vor fi investigate si tratate de o echipa impartiala.

In plus, colegilor noi care doresc si aleg sa devina aliati ai comunitatii LGBTQ+, li se ofera si obiecte, ca de exemplu cani sau snururi pentru cardul de acces inscriptionate cu elemente specifice pentru a inlatura discriminarea pe baza de orientare sexuala. Chiar si toaletele sunt viu colorate in culorile curcubeului, ceea ce sublinieza diversitatea noastra. Ca o afirmatie a sustinerii noastre in zona de LGBTQ+, din 2022, pe 17 mai SG GSC Romania proiecteaza curcubeul pe fatada cladirii Campus 6.3, pozitionandu-se astfel, vizual si public, ca aliati si solidari de ziua internationala impotriva Homofobiei, Bifobiei si Transfobiei. Ne-am angajat sa continuam aceasta proiectie cel putin pana in 2025.

Cum si 3 decembrie a fost proclamata de ONU ca zi internationala a Persoanelor cu Dizabilitati, SG GSC Romania s-a angajat din 2022 sa proiecteze si culoarea mov pe cladirea Campus 6.3, pentru sustinerea colegilor in situatie de dizabilitate medicala temporara sau permanenta. Si acest moment este unul special pentru noi, si sarbatorim astfel atmosfera colegiala si de sustinere a diversitatii noastre individuale si unice.

Colegii care se afla in situatie de handicap beneficiaza de 5 zile libere pe an suplimentare, iar programul de munca se poate adapta si in functie de nevoia individuala. In plus, acestia au posibilitatea de a lucra 100% in regim de telemunca. Am adaptat si zona de lucru pentru colegii cu nevoi specifice, in principal pentru software, alte elemente IT si de mobilier, pentru a putea veni la birou atunci cand isi doresc. Din 2023 vom lansa si o academie pentru persoane in situatie de handicap, in special pentru (re)insertie profesionala.

Actiunile anti-discriminatorii din cadrul companiei au fost de asemenea potentate printr-un angajament public de respectare a valorilor de incluziune si diversitate, prin semnarea la inceputul anului 2020 a Cartei Diversitatii. Carta este o initiativa desfasurata la nivel European ce isi propune crearea unui mediu de lucru deschis in entitatile legale din Romania.

Comunicarea pe aspecte de diversitate si incluziune se imbunatateste in fiecare an, angajatii avand la dispozitie o pagina de Intranet dedicata, cu informatii utile, resurse diverse si initiative interne. De asemenea, orice angajat in cadrul companiei, este informat prin sesiuni specifice asupra politicii noastre, in special in fiecare marti, cand mesajul de CSR este programat.

Strategia de diversitate, echitate si incluziune, vizualizata mai jos in engleza, a fost conturata astfel:

2.7.3        DIVERSITATEA DE GEN

SG GSC Romania nu tolereaza nicio forma de discriminare sau comportamente partinitoare, promovand o cultura a diversitatii si incluziunii prin:

 • Regulamentul de ordine interioara si politicile companiei, prin formularea explicita a obligativitatii principiului nediscriminarii si al eliminarii oricarei forme de incalcare a demnitatii si egalitatea de sanse in tratament intre barbati si femei;
 • Transmiterea mesajului nediscriminarii si al egalitatii de sanse de gen prin campanii repetate de comunicare catre toti angajatii companiei si partenerii SG GSC Romania;
 • Aplicarea politicilor de tratament corect, nediscriminant in cadrul companiei, cat si in afara acestea, in relatia cu candidatii externi;
 • Promovarea egalitatii de gen prin activitati sustinute de CSR, coordonate sub umbrela unui program dedicat diversitatii si incluziunii;
 • Combaterea prejudecatii ca anumite domenii sau activitati sunt destinate mai degraba barbatilor si incurajarea femeilor sa acceseze oportunitati profesionale in aceste domenii;
 • Participarea la evenimente destinate incluziunii socio-profesionale ;
 • Activitati in parteneriat prin care adolescentele din liceele din Bucuresti sunt incurajate sa isi continue studiile si sa isi construiasca cariera;
 • Dezvoltarea unei culturi a incluziunii in care toti angajatii se simt respectati, tratati corect si in care li se asigura un echilibru al vietii profesionale cu cea personala prin conferinte online.

Beneficii includ:

 • Parintii care se intorc din concediu parental pot beneficia de un an de telemunca;
 • Tatii beneficiaza de 20 de zile suplimentare dupa intoarcerea din concediul parental (in limita a 3 luni dupa nasterea copilului);
 • Fiecare parinte primeste un cadou simbolic (contravaloarea a 100 EUR);
 • La cerere, sesiuni de consiliere sunt organizate pentru noii parinti; si
 • Politica noastra de diversitate si incluziune ne obliga moral sa avem in vedere si sa includem profile diverse in planul de succesiune pentru pozitii de leadership si management.

 

2.7.4        ECHILIBRUL INTERGENERATIONAL

SG GSC si propune sa construiasca si sa promoveze o cultura incluziva la nivel de lucru multigenerational, mai precis pentru a atrage, pastra si dezvolta angajati de toate varstele si pentru a combate discriminarea pe criterii de varsta la locul de munca. Trei piloni stau la baza acestei initiative, si anume:

 • Structura: procese eficiente care faciliteaza incluziunea, diversitatea si creeaza rezultatele dorite (recrutare, procesul de integrare in companie, procesul de management al performantei, procesul de training si dezvoltare);
 • Mod gandire deschis la diversitate, incluziv, orientat catre colaborare si practici orientate catre antrenarea si cultivarea acestui mod de gandire in intreaga organizatie; si
 • Modele in organizatie de incluziune si diversitate.

Beneficii includ:

 • Acordarea unui numar suplimentar de 5 zile libere pe an ce pot fi folosite de angajatii 45+ la nevoie;
 • Inscrierea voluntara in cadrul unor sesiuni de consiliere pentru persoanele ce se apropie de varsta de pensionare.

 

2.7.5        MINORITATI

Colegii atipici, cu dizabilitati cat si colegii din comunitatea LGBTQ+, insemnand lesbiene, gay, bisexuali, trans, queer, intersex si asexuali, beneficiaza de programe dedicate si politici menite sa ne ofere tuturor un mediu benefic muncii noastre. Conceptul de echitate se oglindeste in preocuparea noastra pentru eliminarea barierelor si aprecierea diferentelor, iar cea mai elocventa abordare este chiar modelul de guveranta al diversitatii si incluziunii, cu programe conduse exclusiv de catre colegi din aceste comunitati, alaturi de colegi tipici.

 

2.7.6        ECHILIBRUL INTRE VIATA PERSONALA SI VIATA PROFESIONALA

SG GSC Romania doreste sa ofere angajatilor sai un echilibru intre viata profesionala si viata personala, in dorinta de a elimina stresul la locul de munca si de a scadea riscul de burnout.

Din 2022, s-a revenit la obligatia de a lucra 1 zi pe saptamana de la birou, in ideea revederii colegilor, de a recrea atmosfera colegiala si armonioasa de birou, iar din 2023, lucram doua zile pe saptamana de la birou. Compania face eforturi sa reduca factori precum prelungirea orelor de lucru sau sa creasca nivelul de flexibilitate orelor de program, chiar si pentru acele zile de birou. In cazuri speciale, analizate de coleg, manager si reprezentatul departamentului de Resurse Umane, se poate concretiza si o varianta de lucru la distanta, cu mentinerea unei interactiuni fizice anuale la birou, chiar si limitata dar, esentiala pentru un raport solid intre coleg si echipa.

Suplimentar, o serie de alte initiative au fost continuate din 2023, in vederea mentinerii unei vieti sanatoase a angajatilor, atat din punct de vedere fizic cat si psihologic:

 • Linie de suport psihologic aflata la dispozitia tuturor angajatilor, 24/24;
 • Organizare de clase de wellbeing in cadrul virtual, „Use your brain to build your body”;
 • Clase pentru bunastare financiara – si conturarea unei idei de Intra/Antreprenoriat cu scop social de de mediu pe care dorim sa o lansam in 2024;
 • Conferinte pe teme de nutritie sau aspecte precum depresie, stres, anxietate;
 • Campanii interne de constientizare asupra sanatatii mentale;
 • O zi libera pentru ziua de nastere a angajatului;
 • O zi libera pentru fiecare copil minor;
 • 100% telemunca pentru salariatele/salariatii care se intorc din concediu crestere copil pana cand copilul implineste varsta de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu handicap;
 • Trei zile libere pentru aspecte administrative
 • Concediu sabatic

 

2.7.7        PROTECTIA MEDIULUI INCONJURATOR

A. Impactul companiei asupra mediului inconjurator:

SG GSC Romania depune eforturi constante si investeste intr-o dezvoltare sustenabila a afacerii sale, prietenoasa cu mediul inconjurator, care urmareste sa-si limiteze emisiile de CO2 prin actiunile pe care le intreprinde. Astfel, pe parcursul anului 2023 compania a continuat mai multe programe dedicate protectiei mediului si dezvoltarii sustenabile si a dezvoltat proiecte noi in colaborare cu parteneri externi:

 • Achizitionarea de energie verde in proportie de 100 % in Campus 6.3, si de 43% in West Gate;
 • Optimizarea temperaturii pe etaje in vedera reducerii consumului de energie;
 • Setarea luminii pe regim ECO – si planificarea unei investitii in 2024 de IOT ( Internet of Things si inteligenta artificiala) pentru un control mai bun al luminii;
 • Schimbarea tuturor echipamentelor electrice si electronice din bucatarii cu unele performante energetic, dar si iesirea din parteneriatul pentru vendomate;
 • Atentia acordata gestiunii deseurilor, cat si reducerea generarii acestora – in special pentru ambalajele si elementele de unica folosinta din plastic, avem un obiectiv de a clasifica spatiul nostru de birouri ca „Single-use Plastic-Free Venue”;
 • Carta achizitiilor sustenabile – comunicata si furnizorilor cu care compania colaboreaza;
 • Alaturi de flota de masini hibride cu emisii reduse de gaze cu efect de sera, am introdus si o masina complet electrica pentru a testa eficienta acesteia;
 • Politica de calatorii de afaceri – limitarea calatoriilor intra si extracontinentale si eliminarea zborurilor la clasa business pentru calatoriilor de scurta durata;
 • Utilizarea de produse de papetarie din hartie si/sau plastic reciclate;
 • Activitati periodice de sustinere a mediului – plantare de copaci, strangere de gunoaie si curatarea naturii, ziua pamantului, ziua mediului;
 • Campanii periodice de comunicare pentru incurajarea activitatilor individuale de protectie a mediului si reducere a emisiilor de carbon;
 • Politica de utilizare a hartiei si imprimare a documentelor – limiteaza consumul de hartie/cerneala;
 • Politica de utilizare a aplicatiilor informatice in cloud si reducerea consumului de energie electrica;
 • Colaborare cu ONG-uri pentru reintroducerea in circuitul de consum a echipamentelor electronice/pieselor de mobilier uzate (donatii catre scoli/biblioteci/autoritati locale etc) – in special prin parteneriatul cu Ateliere Fara Frontiere, AFF.

Exemple de activitati emblematice pentru protejarea mediul inconjurator in 2023:

 • Pe 31 martie am organizat o activitate „Digital Cleanup”, un efort de a sterge documente nefolositoare si de a adopta bune practici in comportamentul digital colectiv, cu sesiuni informative inainte de evenimentul propriu-zis pe parcursul lunii martie;
 • In iunie am organizat evenimentul „Economie Circulara” cu trei partneri, Climatosfera, Ateliere Fara Frontiere si Viitor Plus, in care ne-am consultat cu leaderii acestor entitati in vederea introducerii de activitati prietenoase cu mediul dar si a corectarii practicilor actuale.
 • In primavara si in toamna, am organizat doua sesiuni de plantare cu noul ONG Asociatia „Se Poate”

De asemenea, compania noastra este interesata de crearea si mentinerea unei culturi organizationale bazate pe protejarea si respectarea planetei, incurajand un comportament responsabil fata de mediu al angajatilor si colaboratorilor, atat in viata profesionala, cat si in viata privata, prin campanii dedicate si colaborari cu fundatii/asociatii specializate. Credem ca schimbarea comportamentelor individuale si de grup va contribui la o atitudine responsabila fata de planeta pe termen mediu si lung. Chiar daca vor exista si fluctuatii periodice, eforturile noastre se concretizeaza spre reducerea impactului pe mediu pe termen mediu si lung.

Ne preocupa calitatea datelor noastre si facem eforturi sa imbunatatim monitorizarea. Cum anii 2021 si 2022 au fost marcati de schimbari generate de pandemie si deschiderea noii locatii Campus 6.3, cat si de modificari in monitorizare si metodologie de calcul, am observat raportarea partiala in acesti ani pe indicatorii urmatori: energie, electricitate si emisii de dioxid de Carbon. Chiar daca tabelul de mai jos nu surprinde o scadere a consumului de enerie, calibrarea datelor si acoperirea totala a „scope-urilor” 1 si 2, va asigura in anii urmatori o imagine conforma cu politicile si actiunile implementate pentru reducerea poluarii din operatiuni.

 

In 2023, comparativ cu 2022, mai jos cateva exemple reprezentative unde monitorizarea a fost raportata corect:

 • Am redus deseurile cu 51 %
 • Am redus consumul de apa cu 20 %
 • Am redus consumul de hartie cu 68 %
 • Nota bene, am continuat sa colectam deseuri din echipamente electrice si electronice de la colegi, in campanii dedicate ( 1.8 T in 2023). Am reimprospatat si parteneriatul cu Ateliere Fara Frontiere, AFF, unde donam toate deseurile din echipamentele noastre electrice si electrinice, cat si cele colectate de la colegi, in vederea valorificarii.
 • Reducerea poluarii din consumul de energie, inclusiv electricitate, si implicit al dioxidului de Carbon, va fi vizibila in anii urmatori. Cum raportarea din 2021 si 2022 a acoperit doar partial sursele de consum, reducerea este insa confirmata de specialistii nostri.

(1) Any individual (employed by Société Générale or vendors) working on site at the time of data collecting (agency workers, trainees, etc. included). Due to their activity on the site, the occupants are consuming energy, paper, etc.
(2) Coverage represents entities having contributed to data in proportion to their FTE (full-time equivalent) workforce.
(3) Includes office paper, documents for customers, envelopes, and other.
(4) Greenhouse gas (GHS).
(5) Includes direct emissions related to energy generation/consumption and emissions of fluorinated gases for the central departments.
(6) Includes indirect emissions related to energy consumption.
(7) Includes GHG emissions related to overall paper consumption, business travel, transport of goods and energy consumption of datacenters (in France).

 

B.Riscuri si impactul schimbarilor climatice asupra companiei:

O serie de riscuri pot fi identificate, ca de exemplu:

 • Fenomenele meteorologice extreme generate de schimbarea climei pot produce secete si inundatii, ce duc la o instabilitate economica, insecuritate in privinta productiei de alimente, dar si alte forme de impact negativ. Romania a inceput sa inregistreze astfel de schimbari.
 • Calduri extreme care pot afecta alimentarea cu energie a sistemelor informatice, cat si a infrastructurii cladirii, cu impact direct asupra rolurilor cheie de suport IT pentru aplicatii bancare.
 • Aceste calduri extreme deja afecteaza perioada de timp in care se poate folosi pista de alergare de pe cladirea Campus 6.3, dedicata colegilor SG GSC Romania si altor companii din cladire.
 • Fenomenele meteorologice cu cantitati extreme de precipitatii pot reduce prezenta colegilor in birou, ceea ce reduce si mai mult prezenta limitata de lucru in format deja hibrid.

In 2023, ne-am alaturat activ evenimenului „Climate Change Summit” – lansat in 2022 de BRD si Social Innovation Solutions, prin organizarea unei sesiuni in locatia Campus a SG GSC Romania, alaturi de CCIFER.

„Grow Yoru Business, Grow Your Future”organizat pe 20 octombrie 2023, a concentrat un numar considerabili de practicieni din cadrul CCIFER cat si o audienta mai larga, invitati la Climate Change Summit.

Climate Change Summit a pornit de la ideea de a avea in Romania conversatii relevante despre solutii la schimbarile climatice care ne afecteaza pe toti, si nu doar o conferinta despre provocarile acestui fenomen. „Am dorit sa punem in fata publicului din Romania experti, activisti, economisti, antreprenori, oameni de stiinta si autoritati, care au gandit si pus in aplicare solutii, proiecte cu impact pozitiv. Evenimentul, gandit ca o platforma de conectare şi de reflectie pentru actiune, este, dupa prima editie, cel mai important dintre cele dedicate sustenabilitatii din Europa de Sud-Est. Principala sa misiune este aceea de a sprijini constientizarea, la nivelul diferitelor grupuri din societate, a necesitatii de a reusi tranzitia sustenabila. Este un proces greu şi complex, cu implicatii in toate zonele, pornind de la legislatie pana la educatie, stiinta si tehnologie”, conform reprezentantilor BRD.

2.7.8        IMPLICARE IN COMUNITATE

Societe Generale Global Solution Centre a organizat activitatea de responsabilitate sociala pe mai multe sub-domenii, precum dezvoltarea sustenabila, sustinerea unor ONG-uri si realizarea de activitati de sustinere a comunitatilor locale, diversitate si incluziune etc. Suntem o companie responsabila si acordam o atentie sporita zonei de CSR pentru ca doar impreuna putem construi un viitor mai bun.

In ceea ce priveste partea de sustinere a ONG-urilor si realizarea de activitati dedicate sprijinirii comunitatilor locale, unul dintre angajamentele majore asumate la nivel de companie este acela de a se implica activ in generarea unui impact pozitiv asupra mediului si asupra societatii.

In acest sens, Societe Generale Global Solution Centre desfasoara o gama variata de proiecte si de initiative. Acestea sunt dezvoltate in zona „integrarii profesionale” si a „educatiei” de catre ONG-uri – asociatiile neguvernamentale din Romania. De asemenea, un interes deosebit este acordat si zonei interventiilor locale pe mediu, pentru sustinerea grupurilor vulnerabile, zona in care sunt sprijinite initiativele dezvoltate in vederea cresterii sanselor la o viata mai buna si la incluziune sociala.

Cifre cheie (rotunjite) in 2023:

 • Bugetul de sponsorizare a fost de aproape 500.000 EUR; o crestere de 70.000 EUR din 2022;
 • Am contribuit cu peste 1.700 voluntari;
 • Am sustinut 16 parteneri ONG pentru o serie de proiecte;
 • Au fost implementate aproximativ 300 de initiative prin acesti parteneri; si
 • Am sustinut peste 140.000 de beneficiari directi si indirecti.

Ca o buna practica, din 2022, am creat un comitet pentru sponsorizari, care se intalneste de doua ori pe an, si atunci cand este nevoie, pentru a :

 • Contura strategia pentru sponsorizari si voluntariat;
 • Decide partenerii si proiectele propuse.

Comitetul este alcatuit din CEO-ul companiei, COO, doi membrii ExCo alesi in functie de rolurile respective, dar si de sefii departamentelor de Comunicare si de CSR. Diversitatea acestui comitet este in 2023 de 85% femei si 35% alte nationalitati.

 

 1. Colaborare cu Fundatia „World Vision Romania” pentru continuarea proiectului „Comunitatea mea – Vocea tinerilor!” – si in noul proiect „Vreau in clasa a 9-a”. In 2023 am continuat initiativa care a promovat constientizarea actiunilor de prevenire a violentei si a oricarei forme de abuz, in interactiuni fata in fata sau in mediul online. Drepturile copiilor, integrarea lor sociala prin educatie si dezvoltarea abilitatilor copiilor din zone rurale vulnerabile din tara, aflati in scoala gimnaziala au continuat sa fie prioritati. Pentru noul proiect, accentul s-a pus pe mentorat, webinarii, sesiuni tematice potrivite in preventia abandonului scolar si mentinerea lor in scoala pe durata celor 4 ani de liceu.
 2. Colaborare cu asociatia „ETIC- Simplon” pentru continuarea proiectului „Future Ready #4” care sprijina copii (10 – 14 ani) din zone urbane mici si rurale sa-si descopere pasiunile si abilitatile tehnice si digitale necesare formarii deprinderilor cerute pe piata muncii, in paralel cu incurajarea acestora sa urmeze o cariera in IT. Exemple de module abordate: educatie financiara si indrumare in cariera, dezvoltare durabila, securitate cibernetica si inteligenta artificiala, dar si programare (HTML, CSS) si abilitati pentru dezvoltarea jocurilor prin programare si modelare 3D.
 3. Colaborare cu Fundatia Progress pentru continuarea proiectului „CODE Kids” – care mentine o comunitate activa de copii (10 -15 ani), tineri si bibliotecari, care sa contribuie atat la dezvoltarea competentelor digitale ale copiilor (Arduino, Scratch, Automatizari), in special STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics, cat si la implicarea lor in rezolvarea problemelor din comunitate. prin organizarea copiilor in Cluburi de Programare gratuite –peste 200 in toate judetele din Romania.
 4. Colaborare cu asociatia „Cartea Daliei” pentru continuarea proiectului „Code Hero #5” – prin acest program copii (9 -13 ani) din zone rurale si urbane au fost sprijiniti sa isi dezvolte abilitatile digitale in special in Scratch, Python, Machine Learning si AI, dar si educatie financiara, securitate in mediul online, public speaking, presentation skills, diversitate si incluziune si sustenabilitate.
 5. Colaborare cu Junior Achievement Romania pentru continuarea proiectului „Job Incubator” – un program dedicat elevilor de liceu si studentilor in alegerea unei viitoare profesii si in dezvoltarea abilitatilor necesare pentru integrarea pe piata muncii. Noi elevi din licee au venit in dialog cu angajati cu diferite specializari din companie despre job-urile lor, despre studiile si abilitatile necesare pentru construirea unei cariere de succes.
 6. Colaborare cu AMAis (Asociatia Metodelor Alternative de Integrare Sociala) pentru continuarea activitatilor din cadrul Clubului de Mobilitate Urbana Senseability si inceperea colaborarii pentru sprijinirea activitatilor din proiectul Scoala Clubului de Mobilitate Urbana –reprezinta programe dedicate sustinerii persoanelor cu deficiente de vedere in dezvoltarea abilitatilor necesare pentru a se descurca in activitati si situatii din viata obisnuita si pentru a-si creste sansele la o viata independenta, cat mai apropiata de normalitate. In plus, aceste proiecte servesc ca loc de intalnire dintre persoane cu dizabilitati si tipice, pentru cresterea gradului de intelegere si a incluziunii persoanelor dizabilitatilor.
 7. Colaborare cu asociatia Techsoup pentru continuarea proiectului „Predau Viitor” – cel mai renumit proiect din portofoliul Techsoup. Program unic gratuit dedicat cadrelor didactice care doresc sa isi dezvolte cunostintele si abilitatile digitale, metodele de predare dedicate elevilor interesati de intelegerea mediului IT, pentru a ramane la curent cu toate noutatile din acest domeniu aflat in permanenta dezvoltare.
 1. Colaborare cu FDP – Protagonisti in Educatie, pentru continuarea proiectului „Ready for the Future in Wonder-land”. Proiectul „Ready for the Future in Wonder-land” aduce o abordare educationala integrata conturata pentru sustinerea copiilor (7 – 14 ani) inclusi in programele FDP si menita sa le creasca abilitatile, cunostintele si capacitatea de integrare in societate prin: dobandirea de abilitati de viata, dezvoltare de soft skills si abilitati pentru viitor, prin ateliere IT, ajutor pentru lectii, activitati sportive, educationale, evenimente in comunitate, concurs de lectura si cooperare intre rural-urban.
 2. Colaborare cu asociatia „Ana si copiii” – pentru continuarea organizarii de donatii realizate in beneficiul copiilor din familii defavorizate aflati in grija asociatiei. Campania de donatie de rechizite scolare „#ScoalaPentruToti”, unde angajatii companiei s-au implicat iar in strangerea de rechizite, ghiozdane si lucruri folositoare studiului pentru ca cei mici sa fie bine pregatiti pentru activitea scolara.
 3. Colaborare cu Crucea Rosie Romana – filiala sector 6 pentru implementarea unor activitati de donare de obiecte vestimentare si de sortare a donatiilor primite pentru ajutorarea comunitatilor dezavantajate aflate in grija organizatiei. Filiala Sector 6 a creat un sistem de colectare si reutilizare a hainelor donate in folosul familiilor nevoiase. Voluntarii din compania noastra au continuat sa se ocupe de strangerea de obiecte vestimentare si de sortare a donatiilor primite din alte surse de Crucea Rosie Romana – filiala sector 6 .
 1. Campania pentru donare de sange sustinuta de echipa mobila de la Centrul de Transfuzie Sanguina Bucuresti pana la sfarsitul anului 2023, compania noastra a derulat opt astfel de campanii, de doua ori pe an cu o medie de 80/ 90 de colegi pe sesiune. Echipa mobila de la centru a fost de fiecare data prompta sa raspunda cererii noastre.
 2. Colaborare cu Asociatia „Se Poate” pentru plantari de puieti si refacerea ecosistemului de la la Lipanesti, in judetul Prahova,. Colegii din companie sunt entuziasti si epuizeaza locurile pentru voluntariat chiar in ziua cand se anunta. Asta ne ofera un mandat suplimentar sa continuam cu actiuni pentru protectia mediului inconjurator.
 3. Colaborare cu fundatia „Virtute et Sapientia – Virtute si intelepciune” a Universitatii din Bucuresti, pentru continuarea dotarii salilor pentru activitati educationale cu elevii si studentii implicati in programele Fundatiei si/ sau ale Facultatilor din cadrul Universitatii din Bucuresti.
 4. Colaborare cu Asociatia pentru Dezvoltare Urbana pentru proiectul „Academia ARIS” – proiect dedicat sprijinirii dezvoltarii educationale a persoanelor cu dizabilitati in acord cu cerintele existente pe piata muncii, pentru a completa competentele acestora cu unele adaptate nevoilor pietei si a le creste sansele viitoare de angajare. Oferta de cursuri a fost adaptata si accesibilizata pentru a raspunde nevoilor beneficiarilor, modulele fiind predate de profesori cu experienta. 80 de persoane cu dizabilitati au fost inscrise initial, si 33 dintre acestia au continuat sa fie insotite pe drumul catre competentele necesare angajarii in sectorul privat pana la finalul proiectului..

2.7.9        IDENTIFICAREA RISCURILOR DE TIP CSR IN RANDUL FURNIZORILOR COMPANIEI

Ca parte a procesului de „cunoastere” al entitatilor terte cu care colaboreaza (furnizori, prestatori de servicii, parteneri etc.) SG GSC aplica masuri de diligenta menite sa identifice daca aceste entitati au facut obiectul unor controverse cu impact pe zona de CSR precum nerespectarea legislatiei in domeniul protectiei mediului inconjurator,  nerespectarea drepturilor omului, nerespectarea legislatiei muncii etc.

 

2.8      ALTE INFORMATII RELEVANTE

 1. Corporate KPIs

ANI DE ACTIVITATE IN COMPANIE (Decembrie 2023)
1% mai mult de 10 ani
22.5% intre 5 – 10 ani
19.5% intre 3 si 5 ani
36.4% intre 1 si 3 ani
20.5% mai putin de 1 an

 1. KPIs- Diversitate de gen

DIVERSITATE DE GEN IN LEADERSHIP SI MANAGEMENT (320 persoane, decembrie 2023) -70% femei si 30 % barbati

DIVERSITATE STAFF (2605 persoane, decembrie 2023)
76% femei si 24% barbati
2 % alte nationalitati (49 persoane)
1% persoane cu dizabilitati (26 persoane)

 

ANEXE

I – TABEL VENITURI CONFORM TAXONOMIA UE
II – TABEL CAPEX CONFORM TAXONOMIA UE
III – TABEL OPEX CONFORM TAXONOMIA UE
IV – TABEL ACTIVITATI ASOCIATE CU ENERGIE (NUCLEAR/GAZ) CONFORM TAXONOMIA UE

ALTE EVENIMENTE CARE TE-AR PUTEA INTERESA