Servicii
Servicii profesionale de inalta calitate in finante/contabilitate, achizitii, resurse umane, IT, Know Your Customer, compliance si BAU
Societe Generale
Global Solution Centre
Noi, Societe Generale Global Solution Centre, suntem unul dintre centrele regionale de servicii Grupului Societe Generale. Din Bucuresti, oferim suport entitatilor din Grup din toata lumea prin servicii profesionale de inalta calitate de finante/ contabilitate, achizitii, resurse umane, IT, Know Your Customer, compliance si BAU.
Finance
Centrul de servicii Financiare al Societe Generale European Business Services, lansat in 2011, numara acum peste 300 de oameni care ofera suport pentru mai mult de 300 de entitati client.
Ce face echipa noastra de finante:
Contabilitate si raportare financiara (raportare de Grup in standardul IFRS, raportari legale si de reglementare, la care se adauga la activitatile permanente de supraveghere si setul mijloacelor de controale aferente)
Accounts Payables si Travel & Expenses, care se desfaaoara cu echipe specializate in optimizarea tuturor activitatilor de tip ”procure to pay”.

Ca sa furnizam si sa ne optimizam serviciile, am creat o echipa de proiect specializata, capabila sa gestioneze proiecte off-shore end-to-end, de la definirea domeniului de activitate, recrutari calificate, activitatea de work-shadowing, derularea in paralel a proceselor, supervizarea comitetelor de coordonare cu toate partile interesate, precum si optimizari suplimentare post-proiect.
Human Resources
Centrul nostru de servicii de Resurse Umane, lansat in 2012, numara acum mai mult de 200 de oameni care livreaza servicii pentru entitati din cadrul grupului Societe Generale, in principal pentru tarile din zona EMEA, dar si o serie de servicii specifice la nivel global.
Activitatea echipei constă în livrarea a cinci procese importante: suport contact center, organizarea activității de training, managementul datelor, recrutare și HRIS & Raportare.
1. Prin departamentul de Contact Center asiguram suport tehnic de nivel 1 pentru aplicatiile de HR in mai multe limbi (romana, engleza, franceza si rusa) pentru clientii nostri din intreaga lume.
2. Prin intermediul platformelor online, echipa de training gestioneaza procese globale standard (organizarea salilor de training si distribuirea e-learning), catalogul de training al grupului Societe Generale si crearea de e-learning.
3. Activitatile de gestiune administrativa a salariatilor si salarizare sunt concentrate in principal pe următoarele domenii: administrarea forței de muncă, managementul timpului de muncă și al absențelor și servicii legate de salarizare.
4. Echipa de recrutare desfasoara activitati interne si externe de recrutare: postarea opening-urilor, analizarea CV-urilor, sustinerea interviurilor de angajare si pregatirea listelor scurte.

5. Echipa Reporting realizeaza activitati de analiza statistica si reporting HR pentru Franta
Toate aceste departamente au alaturi o echipa de manageri de proiect certificati, cu un nivel ridicat de expertiza privind transferul de proces si imbunatatirea continua, permanent conectati la obiectivele si prioritatile Grupului SG.
IT
Grupul Societe Generale are ambitia ca printr-un proces de transformare digitala sa creeze „Banca Viitorului”. Prin suportul IT oferit, am devenit, din ce in ce mai mult, un partener strategic pentru Grup. Viitorul bancii va fi unul Hi-Tech iar noi contribuim la construirea acestui viitor.
Aceasta divizie a fost lansata la inceputul anului 2015 pentru a sustine grupul Societe Generale in extinderea activitatilor IT in Europa de Est.
Misiunea diviziei IT este de a contribui la transformarea Grupului Societe Generale prin propunerea de servicii IT de inalta calitate impreuna cu modele de operare inovatoare, fiind, in acelasi timp, parte din echipa centrala. Divizia are astazi peste 700 de specialisti care colaboreaza in special cu echipele din Paris, in modul Agile, facand schimb de idei, roluri, responsabilitati, ca si cum am fi localizati in Paris. In plus, videoconferintele si deplasarile frecvente ne ajuta sa depasim barierele geografice.
Toata echipa vorbeste limba engleza si peste 50% vorbesc limba franceza, facilitand o mai buna comunicare cu echipele din Paris, Londra si Bangalore.
In acelasi timp, am reusit sa obtinem o autonomie deplina pe un set de aplicatii sau activitati critice, iar in cadrul strategiei noastre vrem sa crestem autonomia per proiecte in fiecare an. Echipele noastre sunt impartite in patru departamente:
• CFT-DDS – department care se ocupa de Corporate Functions: Finance, Risk, Compliance, Human Resources, Communications si Procurement;
• ITEC – departamentul Bancii de Investitii a Societe Generale, alias GBIS Global Banking si Solutii de Investitii;
• ITIM – Banca de Retail cu activitati in Paris, in special BDDF si Credit du Nord;
• GTS – departament responsabil de infrastructura Societe Generale, de mesagerie, de retele, de servere, de centre de date si de Cloud.

Serviciile noastre acopera intreg spectrul de activitati IT, de la dezvoltarea de software, analiza de afaceri, asigurarea calitatii la suportul aplicatiilor. De asemenea, suntem din ce in ce mai implicati in zona de securitate informatica a Grupului cu ajutorul propriului hub de securitate IT.
Strategia diviziei noastre IT este sa ne concentram eforturile asupra calitatii serviciilor si sa ne transformam intr-o organizatie care anticipeaza nevoile de business, continuand sa aduca o valoare remarcabila intregului Grup.
Know Your Customer
Aceasta este cea mai noua linie de business a noastra, creata in 2016. Obiectivul principal al echipei este dezvoltarea serviciilor oferite Grupului Societe Generale si liniilor sale de business pe urmatoarele activitati:
Operations services:
Analiza de piata si directionarea activitatilor
Gestionarea contractelor
Operatii de Middle & Back-office
Raportare operationala, conform cerintelor de reglementare
Corporate functions:
Audit Intern
Consultanta
Activitati de conformare legala

Support Functions
Aceasta divizie ofera, prin departamente bine definite, suport functional in diverse aspecte ale activitatilor de grup principale.
Departamentele sunt: Achizitii si Administrativ, Finance, Control Intern, Comunicare Corporate, Health&Safety, Legal si Level 2 Control.
Departamentul Achizitii si Administrativ acorda suport activ desfasurarii in bune conditii a activitatii companiei, fiind responsabil de gestionarea activitatilor de suport pentru colegii care calatoresc si gestionarea aplicatiilor de calatorie, desfasurarea de licitatii si selectii de furnizori interni si internaționali pentru toate departamentele noastre, procesarea si urmarirea comenzilor de produse/servicii catre furnizori si relatia cu acestia, administrarea si urmarirea contractelor cu furnizorii de produse/servicii, proiecte de dezvoltare imobiliara si extindere/modificare spatii de lucru, suport pentru mutarile angajatilor in spatiile SG EBS, activitatile de receptie vizitatori si office management (sali de meeting, protocol, evenimente interne, office supply), administrarea si intretinerea spatiilor noastre (curatenie, reparatii, verificari periodice la instalatiile de aer conditionat/electrice), administrarea parcului auto di a locurilor de parcare.
Departamentul de Asset Management este responsabil cu inregistrarea, inventarierea si monitorizarea stocurilor de mijloace fixe si obiecte de inventar si intocmirea rapoartelor aferente administrarii de mijloace fixe si obiecte de inventar.
Departamentul Finance Corporate este responsabil de bugetare, planificare si raportare, contabilitatea SG EBS, gestionarea aspectelor fiscale, gestionarea trezoreriei si raportare reglementara.

Activitatea Departamentului de Control Intern se bazeaza pe o practica de afaceri solida, care impune eficienta.
Acest departament ne sustine pentru a ne atinge obiectivele in concordanta cu politicile, procedurile, practicile si structurile organizatorice implementate, asigurand:
• Analiza si evaluarea riscurilor la care se expune compania noastra;
• Implementarea unui mediu de control intern adecvat care sa ajute compania in gestionarea si minimizarea riscurilor;
• Dezvoltarea, mentinerea si implementarea unei strategii de continuitate a activitatii si de gestiune a situatiilor de criza;
• Implemenentarea politicilor de conformitate in concordanta cu regulile Grupului;
• Implementarea tuturor masurilor necesare in vederea conformarii cu legislatia privind protectia datelor cu caracter personal;
• Monitorizarea si implementarea unui cadru de actiuni si masuri menite sa protejeze compania de riscuri privind securitarea informatiei si securitatea fizica;
• Instruirea tuturor oamenilor din companie cu privire la gestionarea riscurilor, conformitate, protectia datelor, securitate informatica si continuitatea activitatii.
Echipa Level2 Control este o functie de control permanent si face parte din linia a doua de aparare a Grupului. Efectueaza periodic misiuni de control de nivel 2 pentru toate entitatile si structurile Grupului. Principala activitate este revizuirea controalelor de nivel 1 – controale operationale si manageriale – din punct de vedere al acoperirii riscurilor, prin verificarea procedurilor de control, a formalizarii controalelor si a efectuarii acestora, atat din punct de vedere calitativ cat si cantitativ. Activitatea echipei acopera toate cele 3 arii de control intern ale Grupului: Financiar (contabilitate si raportari reglementare), Risc (inclusiv risc IT) si Conformitate.
Departamentul Legal creeaza, verifica si revizuieste contractele cu furnizorii, asigurandu-se ca prevederile legale, dar si politicile companiei sunt respectate, ofera asistenta legala in ceea ce priveste aplicarea dreptului muncii, dreptului societar, dreptului civil si a altor ramuri de drept ce intereseaza compania, furnizeaza consultanta departamentului de HR in ceea ce priveste spetele de dreptul muncii sau de dreptul securitatii sociale, urmareste modificarile legislative pentru a se asigura ca SG EBS respecta ultimele acte normative publicate, informeaza managerii asupra ultimelor noutati in materie legislativa care ar putea fi de interes, revizuieste documentele interne ale companiei, precum politicile sau regulamentele interne. De asemenea, furnizeaza consultanta in ceea ce priveste riscurile pe care compania le-ar putea intampina prin incheirea anumitor contracte si ofera solutii alternative care prezinta riscuri minime.
Departamentul de Comunicare Corporate are ca obiectiv construirea unei imagini puternice, consistente si coerente a companiei noastre si, in același timp, aliniate brandului Societe Generale.
Comunicarea Corporate implica:
• Promovarea brandului si protejarea reputatiei companiei;
• Comunicare interna: mesaje interne, promovarea proiectelor interne;
• Comunicare externa: dezvoltarea de campanii publicitare si de imagine, articole, parteneriate, social media;
• Responsabilitate sociala corporativa, oportunitati de voluntariat;
• Evenimente Corporate (petrecere de Craciun, all staff, etc).
Departamentul Health & Safety are trei arii de activitate: siguranta, sanatate si gestionarea deseurilor.
Activitatea de siguranta presupune:
• Identificarea si evaluarea riscurilor la locul de munca, stabilirea si implementarea masurilor privind eliminarea sau diminuarea acestora
• Stabilirea tematicilor anuale de instruire SSM & SU
• Instruirea specifica SSM & SU la angajare si periodic (administrarea fiselor individuale de instruire)
• Inregistrarea, comunicarea si cercetarea incidentelor si accidentelor de munca
• Stabilirea si implementarea masurilor de prim ajutor (pregatirea responsabililor pentru acordarea primului ajutor, verificarea si dotarea truselor de prim ajutor, stabilirea responsabilitatilor prin proceduri specifice)
• Stabilirea si implementarea masurilor pentru situatii de urgenta (pregatirea responsabililor pentru evacuarea oamenilor, stabilirea responsabilitatilor prin proceduri specifice)
• Organizarea trimestriala a Comitetelor de Securitate si Sanatate in Munca
Pe partea de sanatate, departamentul se ocupa cu:
• Programarea pentru controlul medical la angajare si periodic, monitorizarea implementarii recomandarilor medicale din fisele de aptitudine
• Monitorizarea serviciilor medicale preventive (sugestii, reclamatii din partea echipei)
• Promovarea sanatatii la locul de munca (masaj la birou, ergonomie, « Well-being »)
• Monitorizarea conditiilor mediului de lucru (temperatura, umiditate, luminozitate, calitatea aerului)
• Evaluarea conditiilor de munca prin medicina muncii a femeilor insarcinate
• Persoana de contact pentru Asigurarea de Viata de Grup
In ceea ce priveste gestionarea deseurilor, departamentul se ocupa cu:
• Promovarea reducerii cantitatii de deseuri generate
• Promovarea colectarii selective a deseurilor
• Monitorizarea si inregistrarea cantitatilor de deseuri generate
• Eliminarea controlata a deseurilor din echipamente electrice si electronice
• Organizarea campaniilor pentru protectia mediului
Innovation
Misiunea noastra este sa actionam ca un factor de stimulare si motor al inovatiei in cadrul SG EBS.
Pentru noi, inovatia completeaza demersurile de imbunatatire continua a produselor si serviciilor. Ne concentram pe implementarea de noi tehnologii si modalitati de lucru pentru a adresa provocari complexe si non-standard din mediul de business si pentru a asigura satisfactia clientilor nostri din Grup.
Innovatia este parte din valorile Grupului, prin urmare se afla si la baza strategiei SG EBS. Impreuna construim o baza de cunostinte noi in domeniul inovatiei:

Demonstram practica inovarii prin testarea si implementarea tehnologiilor inovatoare.
Consolidam relatiile cu ecosistemul de inovatie, atat in cadrul Grupului Societe Generale, cat si pe piata locala.
Axe de lucru
1. Metode noi de lucru
Analizam provocarile din mediul de business si propunem solutii inovatoare folosind principiile si metodologia de lucru « Design Thinking ». Totodata, promovam intern proiectele si cursurile de formare pe tema « Design Thinking ».
2. Evangelism
Construim un ecosistem de inovare in cadrul organizatiei prin incurajarea colegilor sa influenteze pozitiv echilibrul si mentalitatea comuna. Cateva exemple: colectarea initiativelor de inovatie, ateliere de inovatie, proiecte de inovatie.
Incurajam antreprenoriatul si revizuim procesele de lucru pentru a stimula competentele de inovare.
3. Inovatie – ecosistem local
Exploram ecosistemul local de antreprenori pentru a identifica potentiale parteneriate de lucru. Lucram in cadrul comunitatilor de inovatie externe si din interiorul Grupului Societe Generale (din Paris si Bangalore) pentru a propune cele mai potrivite solutii de business.
Organizam programe interne de tip « accelerator » in functie de nevoile de business ale SG EBS in colaborare cu echipa care coordoneaza programul « accelerator » al centrului de servicii al grupului din Bangalore, SG GSC.
4. Laboratorul de Inovatie
Acceleram transformarea business-ului prin implementarea pragmatica a inovatiilor care au la baza tehnologii disruptive.
Ne concentram pe analiza tendintelor emergente din domeniul tehnologiei. Organizam sesiuni de demo si construim solutii prototip in jurul tehnologiilor bazate pe roboti de automatizare, inteligenta artificiala si algoritmi de invatare & perfertionare autonoma.
Initiative in inovatie ale SG EBS
1. InnoHive powered by SG EBS
InnoHive este primul laborator de inovare SG EBS, un spatiu fizic dedicat experimentelor interne si externe. Daca ai un start-up si vrei sa lucrezi din incinta SG EBS InnoHive, contacteaza-ne, te asteptam. Ti-am pregatit un loc inovativ de lucru, in care poti interactiona cu Alexa, asistentul personal inteligent dezvoltat de catre Amazon.
2. CATALYST 2.0
Catalyst 2.0 reprezinta un program “accelerator” deschis pentru start-up-uri din Romania, invitate sa lucreze de la sediul nostru timp de 10 saptamani, pentru a dezvolta solutii adresate problemelor reale de business.
3. Hackaton
Acestea sunt competitiile interne si externe in cadrul carora echipe mixte de Finance & HR colaboreaza indeaproape cu dezvoltatorii IT din SG EBS pentru a construi aplicatii software care sa raspunda nevoilor companiei. Primul nostru Hackathon a avut 13 echipe formate din cate un coleg din Finance si doi dezvoltatori IT. Echipele au lucrat un weekend intreg pentru a construi un MVP iar la final, au fost nominalizate 2 echipe castigatoare.
4. Demistificarea inovarii
Incurajam inovatia ascultand cat mai multe puncte de vedere. Sesiunile si discutiile despre inovatie sunt organizate ca ateliere deschise, abordand teme despre importanta inovatiei, ceea ce reprezinta, exemplele de inovare, comportamentele si recunoasterea inovatiei.
De asemenea, invitam start-up-urile sa vorbeasca despre experientele lor, esecurile, povestile de succes. Fiecare discutie deschisa este o sansa pentru colegii nostri sa inteleaga modul in care intrapreneurship-ul ar putea stimula transformarea de business.
5. POC / MVP
Ne place sa testam si invatam din propriile noastre experimente. Lucram la dezvoltarea Minimal Viable Products (MVP) si la proof of concepts (POC) folosind tehnologii Chat Bots, Machine Learning, Block Chains si Inteligenta Artificiala.
6. RPA
RPA marcheaza primul pas facut pentru transformarea modului in care lucram impreuna si ne desfasuram activitatile zilnice. Robotii devin colegii nostri, managerii schimba modul in care isi conduc echipele, volumul de munca este impartit intre oameni si masini, iar noi, ca membrii ai echipei integram abilitatile digitale in munca noastra zilnica.
7. Design Thinking
Design Thinking este un proces iterativ prin care incercam sa intelegem utilizatorul, sa definim ipoteze si sa redefinim problemele cu scopul de a identifica strategii si solutii alternative care ar putea sa nu fie imediat evidente pentru nivelul nostru initial de intelegere. Ne punem in locul clientilor nostri pentru a intelege cauza principala a problemei lor.