DISTRIBUIE PE

Varietatea de oportunități din domeniul financiar aduce în prim plan abilități noi

Varietatea de oportunități din domeniul financiar aduce în prim plan abilități noi

Citește în continuare

Citește în continuare
scris de Valentina Ilie
Industria financiară este caracterizată de cerințe riguroase și standarde specifice, prin urmare un angajat din acest 
domeniu de expertiză trebuie să aibă o gândire analitică, atenție la detalii și orientare către rezolvarea problemelor.

În peisajul dinamic al afacerilor de astăzi, departamentul financiar din centrele de servicii reprezintă un mediu de oportunități diverse, primind profesioniști din diverse medii educaționale. În timp ce o educație financiară tradițională poate părea o condiție necesară pentru o carieră în acest domeniu, realitatea este mult mai incluzivă. De la cei care rezolvă probleme intr-un mod creativ până la oameni cunoscători de tehnologie, departamentul financiar oferă o multitudine de roluri potrivite pentru specialiști din diverse discipline.

Finanțe reprezintă un termen larg, dar în esență se referă la managementul banilor și activitățile asociate, inclusiv cercetare și analiză.

Diversitatea locurilor de muncă în domeniul financiar este semnificativă, cu oportunități disponibile în contabilitate, achiziții, raportare, reglementare, precum și control financiar, știința datelor, management de proiect și multe altele.

În mod cert, un procent mare de locuri de muncă necesită cunoștinte economice. Pentru economiști există oportunități de angajare precum posturile de analiști contabili sau de raportare, controlori financiari și roluri de audit.

Totuși, în departamentul de Finanțe din Societe Generale Global Solution Centre, care reunește peste 470 de specialiști, există și alte oportunități de carieră pentru care nu este obligatoriu să ai cunoștințe economice. Un exemplu este domeniul de expertiză Data Science, care devine din ce în ce mai popular pentru că, pe de o parte, identifică și prezice tendințe și, pe de altă parte, pentru că acesta contribuie activ la creșterea eficienței operaționale prin evitarea riscurilor și eventualelor anomalii sau facilitarea procesului de remediere a anomaliilor existente. În acest domeniu, cerințele postului sunt orientate mai mult către abilități și experiență și nu neapărat către educația economică, chiar dacă vorbim de date financiare. De exemplu, unul dintre colegii noștri si- a început cariera ca profesor de română și franceză și acum lucrează alături de noi in departamentul financiar.

„Chiar dacă sunt profesoară de română și franceză, cu experiență în Customer Support, una dintre pasiunile mele a fost întotdeauna domeniul financiar. Cu multă muncă și dăruire am reușit să dobândesc abilitățile necesare pentru a lucra ca Analist Contabil timp de 6 ani, apoi am trecut pe o poziție de Business Data Designer în Centrul de Servicii Financiare al SG GSC”, spune Georgiana Postoacă, Business Data Designer în  cadrul departamentului financiar.

În era Big Data, domeniul financiar se bazează în mare măsură pe analiza datelor pentru a obține informații utile. Persoanele cu experiență în matematică, statistică sau chiar informatică pot excela în roluri care se concentrează pe analiza și raportarea datelor. Expertiza lor în interpretarea seturilor complexe de date și generarea de rapoarte semnificative adaugă o valoare extraordinară proceselor de luare a deciziilor financiare. De asemenea, zona de îmbunătățire continuă se află la baza deciziilor din cadrul centrelor de servicii. Profesioniștii cu experiență în inginerie, managementul operațiunilor sau administrarea afacerilor aduc o perspectivă nouă pentru a eficientiza procesele financiare. Abilitatea lor de a optimiza fluxurile de lucru și de a implementa strategii de îmbunătățire a eficienței conduce la excelența operațională în cadrul departamentului financiar.

Odată cu crearea constantă de noi instrumente și noi tehnici analitice, rolurile de management de proiect și-au luat locul binemeritat, cu poziții precum Project and Portfolio Manager. În contextul schimbărilor constante, rolurile de management al schimbării sunt considerate esențiale deoarece asigură implementarea fără probleme a schimbărilor, concentrându-se pe reducerea impactului perceput de angajați.

Alte roluri din industria financiară pentru care studiile economice nu sunt obligatorii sunt legate de calitatea datelor sau de achiziții.

La fel ca în majoritatea profesiilor, singura constantă în industria finanțelor și investițiilor este schimbarea (Thomas Fitch, 2007), de aceea trebuie să ne adaptăm, și chiar mai mult, să profităm la maximum de oportunitățile disponibile pe piața muncii.

Așadar, dacă decideți că o carieră în finanțe este potrivită pentru voi, departamentul financiar din cadrul Societe Generale Global Solution Centre ar putea fi locul unde să găsiți rolul mult dorit.

Biografie: Thomas Fitch, Career opportunities in banking, finance and insurance, 2007, https://www.google.fr/books/edition/Career_Opportunities_in_Banking_Finance/y9xstk6xQiYC?hl=fr&gbpv=1&dq=finance+jobs&printsec=frontcover

ALTE EVENIMENTE CARE TE-AR PUTEA INTERESA