Societe Generale European Business Services dotează cu 40 de calculatoare laboratoarele IT din județele Gorj și Prahova
Citește în continuare
Dăm un Byte de Ajutor
Dăm un Byte de Ajutor este un program național de educație prin respect față de mediu și solidaritate socială derulat de către Asociația Ateliere Fără Frontiere.
În 2018 Ateliere Fără Frontiere și-a propus, prin intermediul programului Dăm un Byte de Ajutor, să doteze unități educaționale cu 450 de echipamente IT (în medie 15 pentru fiecare școală), oferind astfel acces la o educație modernă și la o dezvoltare optimă a deprinderilor lor pentru 30 de unități educaționale, 6.000 de copii și tineri și sprijinind peste 350 de profesori în demersul lor educațional.
Noi, Societe Generale European Business Services, am ales să dam un Byte de ajutor în județele Gorj și Prahova.
“Am ales să contribuim la acest program pentru că îmbină câteva direcții în care noi am decis să ne implicăm: educație, integrare profesională și folosirea resurselor într-un mod sustenabil. Responsabilitatea socială face parte din ADN-ul nostru de aceea încercăm să fim aproape de comunități, să identificăm cei mai buni parteneri și cauzele care ne determină să luptăm pentru ele. În ultimii ani am donat în permanență echipamente IT către Ateliere Fără Frontiere, doar anul acesta am dat peste 100 de echipamente IT. Însă prin proiectul Dăm un Byte de Ajutor am decis să mergem mai departe și să contribuim financiar la recondiționarea de echipamente IT și echiparea lor cu software-ul potrivit pentru școlile dezavantajate din România”, a declarat Roxana Patrascu, Communication and PR Manager. Unitatea școlară cu personalitate juridică, Liceul Tehnologic Baia de Fier, județul Gorj, primește 15 calculatoare pe care le plasează în cadrul școlilor primare din Galbenu și Cernădia. 5 calculatoare au mers la Școala Primară Galbenu și 10 la Școala Gimnazială Cernădia.
Fiecare din cele două școli are infrastructura necesară montării calculatoarelor, adică mobilier individual, rețea electrică – prize și conexiune la internet pentru 10 calculatoare.
Beneficiarii care vor folosi cele 15 calculatoare sunt 52 elevi de la Școala Primară Galbenu, 63 elevi de la Școala Gimnazială Cernădia, dar și 25 cadre didactice care predau la cele 2 unități școlare. Majoritatea elevilor acestor școli provin din familii sărace și vulnerabile iar mai mult de 60% sunt de etnie romă. Acești copii sunt săraci nu doar în termeni legați de nivelul consumului privat ci și în termeni legați de consumul de bunuri, servicii și utilități publice.
Le lipseÅŸte informaÅ£ia, încrederea, abilităÅ£ile ÅŸi capacitatea de a-ÅŸi schimba propria viaÅ£ă ÅŸi, de aceea, au nevoie de sprijin ÅŸi direcÅ£ionare de-a lungul unui proces de descoperire a propriei puteri, de identificare a nevoilor concrete ÅŸi a soluÅ£iilor de rezolvare a unei părÅ£i a acestora.
Cele 15 calculatoare vor fi folosite în procesul instructiv-educativ, atât în cadrul orelor de informatică cât și la celelalte discipline, aducand un plus de informație necesară atât elevilor cât și cadrelor didactice.
Asociația ROI-Centrul pentru Adolescenți Urlați, din județul Prahova, a primit 15 calculatoare pentru a susține diverse activități, inclusiv proiectele unui grup de inițiativă comunitară, ale cărui întâlniri sunt găzduite de Casa de Cultură Urlați. Aici, cu sprijinul elevilor voluntari, funcționează un club IT unde se vor desfășura diverse activități precum educație online pentru adolescenți și tineri intre 12 si 18 ani, în special cei dezavantajați, dar nu numai. 20-30 de elevi sunt cooptați pentru a lucra pe tematici de tipul: cum folosim internetul, cum învățăm online, cum folosim social media, cum evaluăm informațiile, cum detectăm fake news, cum folosim calculatorul în scop profesional – prezentări, emailuri, anunturi, cercetare pentru proiecte, coding pentru elevii interesati. De asemenea elevii voluntari îi vor iniția pe vârstnici în utilizarea computerului.
Școala Gimnazială Apostolache, județul Prahova funcționează cu un efectiv de 10 clase si 222 de elevi. Deși dispune de un cabinet de informatică, acesta este dotat cu calculatoare uzate, cu performanta scazută, fiind de generație 2003, cu memorie RAM de 256 Mb, care răspund foarte greu cerințelor. Peste 75 % dintre elevii școlii provin din familii cu venituri sub nivelul minim pe economie, copii în familiile cărora niciunul dintre părinți nu are un loc de muncă stabil – implicit venituri sigure – , sau numai unul dintre ei este angajat cu contract pe perioadă nedeterminată. Cele 15 calculatoare primite sunt utile pentru a-si putea desfășura în condiții cât mai aproape de normal orele de TIC, dar și pentru derularea altor proiecte care necesită folosirea computerului.
În mediul rural din România, în care mulți copii sunt afectați de sărăcie, educația poate reprezenta șansa acestor copii de a deveni competitivi pe piața muncii în vederea facilitării unei incluziuni sociale reale. De aceea, nu doar accesul la o instituție de învățământ determină participarea la actul educațional, ci și condițiile existente în cadrul acestora, respectiv dotările de care dispune școala, materialele didactice/instrumentele moderne prin care se transmite informația
ALTE EVENIMENTE CARE TE-AR PUTEA INTERESA